Mats Harborn leder Europeiska handelskammaren:

Företagen måste bevaka

historiskt vägskäl i Kina

”Vi står inför ett historiskt vägskäl”, säger Mats Harborn, nyvald ordförande i Europeiska handelskammaren i Kina. Kommer landets ledare infria alla löften om ökad ekonomisk öppenhet eller blir det en selektiv öppenhet som mest gynnar Kina? Mats Harborn förväntar sig tydlig vägledning från kommunistpartiets kongress i oktober och folkkongressen i vår. 

”Personligen tror jag att detta vägskäl är viktigare än någonsin i Kinas moderna historia”, säger han. Mats Harborn uppmanar samtidigt medlemmarna i Sweden-China Trade Council att inte ta hem medarbetare från Kina.

AV AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com

Så här förklarar den nye ordföranden varför kineserna går igenom ett så viktigt skede nu: ”Landet står inför enorma utmaningar alltifrån skuldsättningen till de allvarliga miljöproblemen. Samtidigt har ledarna stakat ut en mycket ambitiös väg för de närmaste årtiondena. Xi Jinpings linjetal 2013 visar att Kina står inför ett paradigmskifte i sin utvecklingsmodell.”

Två saker står ut i signalerna från 2013 enligt Mats Harborn: dels att marknadskrafterna ska spela en avgörande roll i fördelningen av resurser, dels att människors livskvalitet ska stå i centrum.

Mats Harborn tror dock att detta måste bygga på en robust organisk tillväxt i ekonomin, som i sin tur kräver fortsatta djupa reformer och ökad integration med resten av världen. ”Sker inte detta, har vi i omvärlden stor anledning till oro.”

Det var i maj i år som han valdes till ordförande i Europeiska handelskammaren efter två år som vice ordförande och åtta år som ordförande i Svenska handelskammaren. Han är alltså varm i kläderna och uttalar sig gärna för KinaNytt i olika frågor som rör både handelskammaren och Kina i stort. Han har varit verksam i Kina nästan konstant sedan 1985 och är idag chef för Scanias strategikontor i landet.

Långa dagar

Det blir ofta mycket långa dagar sedan han också blev ordförande i Europeiska handelskammaren. Han lämnar oftast hemmet före 8 och är inte tillbaka förrän efter 21. Dessutom blir det mycket resor. ”Samtidigt har jag inga som helst problem att slappa en hel helg och skäms inte för att ta ut fyra veckors semester, eller att utnyttja de kinesiska helgdagarna för privata resor och umgänge med familjen.”

För att klara båda uppdragen väljer Mats Harborn noga vilka frågor han engagerar sig i. “Jag undviker möten som inte gagnar vår policyutveckling i Kina. Till exempel flyr jag alla investeringskonferenser och möten med investeringszoner. Men att träffa medlemmar och Scandiakunder har hög prioritet.”

Han är anställd och avlönad av Scania. ”Men att vara ordförande i Europeiska handelskammaren är mycket väl förenligt med mitt arbete som chef för Scanias strategikontor i Kina. Dessa två uppdrag går hand i hand och förstärker varandra.”

I dagens dramatiska skede i Kina vill Mats Harborn betona att medlemmarna i kammaren inte är passiva åskådare:

”Vi är en del av utvecklingen. Därför uppmanar jag nu våra medlemmar att engagera sig ännu mer i kammarens arbetsgrupper. Där deltar vi tillsammans med kinesiska motparter i att skapa nya och moderna regelverk. De kan i sin tur bli basen för en väl fungerande ekonomi med konkurrens på lika villkor.”

Explosion av innovationer 

Både entusiastiskt och varnande berättar Mats Harborn om den ”explosion av innovationer” som pågår i Kina inom hela internetområdet och den digitala ekonomin. Han nämner sakernas internet, elfordon, integrerade och automatiska transportsystem för städerna, finansteknologi, globala och sammankopplade kraftnät och nya distributionssystem.

Han har särskilt studerat allt detta under olika resor tillsammans med kunniga kolleger från Scania och expertkonsulter de senaste tre månaderna. De besökte bland annat Peking, Shanghai, Hangzhou, Suzhou och Shenzhen.

Han talar om ett helt nytt system av underleverantörer, riskkapitalister, inkubatorer, forskningsinstitut, och innovatörer – ett ekosystem som vuxit fram de senaste tre-fyra åren: ”Det sker både i den statliga sektorn, men ännu mer i den privata där tillgången på riskkapital är enorm.”

 

IMG_1898
Mats Harborn träffade i somras superentreprenören Jack Ma i Hangzhou i samband med statsminister Stefan Löfvens besök. Jack Ma är mannen bakom de omtalade e-handelssajterna Alibaba och Taobao. Mats Harborn säger: ”Stora företagsledare har en förmåga att se sin verksamhet från ett fågelperspektiv. Jack Ma berättade att det stora med hans e-handelsplattformar är att han lyckats integrera Kinas landsbygd i den kinesiska ekonomin och integrera Kina med världen – och vice versa.” Jack Ma visade i realtid att Sverige har 1.1 miljon registrerade användare av Taobao. De fyra största svenska varumärkena på Taobao var då Stiga, BabyBjörn, Naty och Fjällräven. Jack Ma sade att han med sin lärarbakgrund var Alibaba-gruppens CEO, Chief Educational Officer. Enligt honom är en bra ledare en som utbildar och hjälper sin personal att växa om läraren. Foto: Privat

Mats Harborn säger att drivkraften i denna utveckling är en kombination av strävan att bli rik snabbt, men också den historiska viljan att göra Kina starkt igen. “Den här kombinationen är något helt nytt och sätter helt plötsligt Kina i samma liga som Silicon Valley inom många områden.”

Toppen på ett isberg

Han kallar kinesiska WeChat för toppen på detta isberg. Denna superapp kombinerar e-handel, betalningar, fordonsdelning, navigationstjänster, kommunikation, telefoni, videosamtal, gruppsamtal, gruppchattar, bilddelning, spel, gåvor, välgörenhet och mycket mer.

”Vi måste förhålla oss till denna explosion som kan erbjuda möjligheter, men som också kan vara omstörtande. Att det går så snabbt gör inte saken lättare för europeiska företag, som ofta sitter fast i trögrörliga strukturer och affärsprocesser”, säger Mats Harborn.

Det hör dock till bilden att även exempelvis WeChat är noga övervakat av regeringen precis som övriga delar av kinesiska internet.

Många utlänningar tycker att samhällsklimatet i Kina blivit hårdare, att allt har blivit mycket mer kontrollerat och att misstänksamheten mot främlingar ökat. Även luftföroreningarna gör att många inte upplever Kina som lika attraktivt som tidigare. Hur ser Mats Harborn på det?

”Kina är kontrasternas land. Det går både framåt och bakåt på samma gång. Det svåra för de kinesiska ledarna är att hitta balansen där de, precis som ledare i många andra länder, vill skydda sin nationella säkerhet utan att hindra den ekonomiska utvecklingen.”

Mindre välkomnade

Samtidigt konstaterar han att hela 49 procent av företagen i den senaste medlemsenkäten känner sig mindre välkomnade i Kina än när de etablerade sig där.

Han framhåller att idag är affärstrukturerna mer komplicerade än någonsin med globala, mycket komplexa nät av leverantörs- och värdekedjor.

”De länder som inför regler eller agerar så att delar av dessa komplexa nät inte längre sömlöst dockar in i resten av kedjorna riskerar att isolera sig från övriga världen. Om Kina ska nå målet att vara en modern, global och ledande industristat till 2049 måste landet öka öppenheten. Och för att locka till sig världens topptalanger, både utlänningar och hemvändande kineser, måste livskvaliteten ständigt förbättras och det gäller allt från miljön till skolor, boende och tillgång på information”, anser Mats Harborn. I det sammanhanget är han skeptisk till Kinas nya mer komplicerade visumregler, läs mer här.

I en intervju nyligen med statliga Shanghai Daily betonade Mats Harborn att Europeiska handelskammaren framför allt måste arbeta konstruktivt:

”I våra dagliga kontakter har vi mycket konstruktiva relationer med våra kinesiska motparter. Om det är någon fråga där vi upplever att vi inte får respons, behöver vi ibland skapa uppmärksamhet genom media. Ibland kan det uppfattas som att vi är mycket kritiska. Men då är vi det som vänner, inte som fiender.”

Vill vara delaktiga

Han sade också till Shanghai Daily att vad kammaren än gör, så är det utifrån en önskan om att Kina ska lyckas. ”Vi vill vara delaktiga i Kinas framsteg.”

En fråga som Europeiska handelskammaren lägger stor vikt vid nu är förhandlingarna om ett ömsesidigt investeringsavtal mellan Kina och EU. Avtalet ska ersätta de bilaterala avtal som finns med de flesta EU-länder. Enligt EU:s förhandlare kan det vara klart om ett år – om parterna lägger in turbon. Det handlar inte minst om ett moderniserat investeringsskydd, men kammaren hoppas också att det ska leda till bättre balans.

”Kinesiska företag investerar nu fyra gånger så mycket i Europa som tvärtom, så det är verkligen i båda sidors intresse att ett avtal sluts. Det finns också en politisk aspekt. Så länge som röster i Europa anser att handels- och investeringsbalansen mellan EU och Kina är skev, är det stor risk att det kommer krav på olika handelshinder. Det är inte i världens intresse just nu. Ett lyckat avtal skulle lugna ner sådana krav”, kommenterar Mats Harborn.

En annan aktuell fråga har varit Kinas skärpta kontroll av betalningar ut ur landet. Åtgärderna har även drabbat vissa utländska företags möjligheter att ta hem sina vinster från landet. Då slog Europeiska handelskammaren larm och mycket snart bjöd Pan Gongsheng, chefen för Kinas valutakontroll, in kammaren för överläggningar. Det har lett till en fortsatt nära och öppen kontakt.

”Vi förstår att Kina ibland kommer i svåra situationer, men då vill vi snabbt etablera denna typ av nära kommunikation för att förbereda våra företag och för att kunna lösa problem.”

Problem med regelverk

Generellt är det fortfarande frågor kring regelverk som är de mest bekymmersamma för företagen, enligt kammarens senaste medlemsenkät om affärsklimatet. Det är godtyckligheten, bristen på transparens, luddiga regler, felaktigt skrivna regelverk, för kort tid för implementering, avsaknad av rationella övergångsregler et cetera. För många medlemsföretag är bristen på jämlik konkurrens inom en rad industrier också ett problem.

Mats Harborn håller med om att Kina många gånger vill göra allt själv, att utländska företag och utlänningar bara är välkomna så länge de har något att lära ut till Kina:

”Ja, inom flera industrier har kineserna haft en sådan strategi. De har å andra sidan inte hymlat med det och företag har kunnat välja hur de ska förhålla sig till detta. Vi i handelskammaren är helt emot en sådan industripolitik och menar att den inte långsiktigt gagnar Kinas utveckling.”

Vilken hjälp går att få?

KinaNytt frågar också hur Europeiska handelskammaren kan hjälpa medlemmarna i Sweden-China Trade Council om de har problem i Kina.

”Europeiska handelskammaren kan hjälpa SCTCs medlemmar genom att föra dialog med kinesiska myndigheter om policyfrågor, men också när kinesiska myndigheter ändrar sitt sätt att arbeta eller tillämpa regelverk. Vi kan medverka till en öppen och transparent kommunikation för alla som blir medlemmar i handelskammaren”, svarar Mats Harborn.

Han ger aktuella exempel på vilken nivå som Europeiska handelskammaren kan arbeta i Kina. Provinsen Guangdongs guvernör Ma Xingrui deltog till exempel nyligen i en samarrangerad innovations- och investeringskonferens.

“Jag hade 2,5 timmars samtal med guvernören tillsammans med våra medlemmar. Jag och Kinas EU-ambassadör hade också en timme ensamma med guvernör Ma. Det var utmärkta diskussioner där vi tog upp medlemsföretagens frågor mycket rakt och konkret.”

Fel intryck i media

Mats Harborn säger att via medias rapportering är det lätt att få ett intryck av att allt går bakåt i Kina just nu:

”Rapporteringen är ofta korrekt, men avspeglar bara en begränsad del av den totala bilden. Ser man till den bredare bilden finns det fortsatt stora möjligheter för SCTCs medlemmar i Kina. Det är till och med viktigare nu än någonsin att kontinuerligt uppdatera sin strategi så att varje företag ligger i fas med utvecklingen i Kina inom sin specifika industri.”

Han är oroad över att många företag dragit ner på antalet expats i sina organisationer i Kina och kommer med en allvarlig uppmaning, som ändå bygger på en optimistisk bild av framtiden:

“Det är fortfarande viktigt att behålla starka kulturbärare på plats som säkerställer företagets värderingar och affärsmodeller. När även de kinesiska företagen flyttar sig uppåt i värdekedjan ökar möjligheterna att sälja kvalificerade varor och tjänster till Kina. På motsvarande sätt går det att köpa mer avancerade produkter och tjänster av kineserna.”

Sedan han blev ordförande har Mats Harborn glatt sig åt att flera stora svenska företag har blivit medlemmar. “De har förstått betydelsen av att arbeta aktivt med policyarbete. De närmaste fem åren är avgörande för skapandet av moderna regelverk.”

Fullständigt namn: The European Union Chamber of Commerce in China.

Kammaren är helt oberoende och finansierad av medlemsavgifter, men har mycket nära relationer med kinesiska regeringen, EU-kommissionen och EU-parlamentet. Kammaren har inget eget folk i Bryssel eller Europa.

I Kina kan handelskammaren få tillträde till ministrar och provinsguvernörer. I Peking samarbetar kammaren nära med EUs delegation och de nationella ambassaderna.

Start: År 2000 – för att följa upp Kinas WTO-åtaganden.

Antal medlemmar i dag: Runt 1 600, alla baserade i Kina.

Har avdelningar i Peking, Tianjin, Shenyang, Shanghai, Nanjing, Chengdu, Chongqing, Kanton (Guangzhou) och Shenzhen.

EU är Kinas största handelspartner, medan Kina är EU:s näst största handelspartner efter USA. Kina är EU:s största importmarknad och dess näst största exportmarknad.

Handeln mellan Kina och Europa omsätter över 1 miljard euro per dag.

Hemsida: www.europeanchamber.com.cn

IMG_1687

Ordförande för Europeiska handelskammaren i Kina samt chef för Scanias strategikontor i Kina.

Ålder: 56 år.

Bor: ”I ett tvåvåningshus i River Garden i nordöstra Peking, ett av de äldsta och fortfarande populära bostadsområdena. Ursprungligen bodde uteslutande utlänningar i området men nu bor en hel del välbärgade kinesiska familjer här också.”

Familj: Hustrun Ulrika, teknisk licentiat i kemiteknik och utbildad gymnasielärare samt de tre barnen Lovisa, Gustav och Astrid. Bara yngsta dottern Astrid, 16 år, bor kvar i Kina.

Studier: Internationell studentexamen (IB) 1980 på United World Colleges of the Atlantic i Wales med bland annat kinesiska och asiatisk historia. Totalt 180 poäng i kinesiska, japanska, Östasienkunskap och företagsekonomi på Lunds universitet 1980-84. Juridisk introduktionskurs på Stockholms universitet 1996. Företagsekonomi och produktkunskap på People’s University (Renmin daxue) i Peking 1984-85. Vidareutbildningar på Scania och IFL på Handelshögskolan i Stockholm.

Karriär: Biblioteksassistent på Forskningspolitiska institutet i Lund 1983-84, chef för Scanias representationskontor i Peking 1985-89, ordermottagare och försäljningsingenjör på Scania i Södertälje 1989-92, chef för Handelsbankens representationskontor i Peking 1992-97, Exportrådets Kinachef och tillika handelsråd på svenska ambassaden i Peking 1997-2000, marknadschef på Ecolean i Helsingborg 2000-02, Scanias Kinarepresentant 2003 – 2007, vd för Scanias importörs- och säljbolag 2007-10, chef för Scanias strategikontor i Kina sedan september 2010. 2015 ordförande i Lots Guangxi Transport Services Co Ltd

Övrigt: Uppdrag i folkpartiets ungdomsförbund 1977-84 och för folkpartiet i Vellinge kommun 2003-04.

Ordförande i Svenska handelskammaren i Kina 2005 till och med april 2013, därefter vice ordförande i Europeiska handelskammaren i Kina från maj 2013 till och med april 2016. Så kallad state representative i styrelsen 2016-2017. Sedan maj 2017 ordförande i Europeiska handelskammaren i Kina.

Erfarenhet av Kina: Både som student och anställd, totalt i Kina i 25 år.

Kinesiska språket: “Talar, läser och skriver obehindrat.”

Kopplar av med på fritiden i Peking: “Umgås med familjen, tränar cross fit en gång i veckan, löptränar och går ut med familjens pudel Bruno.”

Hobbies: “Just nu går nästan all vaken tid till Scania och Europeiska kammaren. Hinner teckna lite då och då. Tecknar gärna karikatyrer av vänner och målar ibland akvareller och passar på att resa privat när tillfälle ges. Reser gärna i Kina och Asien.”

Läser just nu: “Homo Deus av Yuval Harari. Verkar lika bra som hans bok Homo Sapiens, som jag fick av Thomas Lagerqvist efter senaste framträdandet hos SCTC.”

Favoritrestaurang i Kina: “Orchard Garden i Peking. Skön miljö skapat av mötet mellan öst och väst.”

Favoritplats i Kina: “Finns mycket fantastiskt att se och uppleva i Kina. Reste senast i nordöstra Kina längs gränsen till Nordkorea från Heilongjiang ner till Jilin. Mycket vackert landskap och stora naturparker med helt orörd urskog.”

Den 9 och 10 oktober har Sweden-China Trade Council bjudit in Mats Harborn att tala om den Europeiska handelskammarens så kallade Position Paper som publiceras den 19 september. Mer information och anmälan till arrangemangen hittar du här:

Lunchmöte i Stockholm den 9 oktober

Frukostmöte i Göteborg den 10 oktober

Eftermiddagsmöte i Malmö den 10 oktober

Related Posts

11th November 2024

Rekordstort åtgärdspaket en besvikelse – Expertens råd för att få fart på ekonomin

11th November 2024

Åtgärdspaketet som kom av sig

Become a member