Xi Jinpings stora tal:
Större makt åt kommunistpartiet
– och bättre för utländska företag
Publicerad 2017-10-18
Kinas kommunistparti ska spela en ännu större roll i samhällets alla sektorer – alltifrån företagen till individens vardagsmoral. Det framgick i ett maratontal av partiledaren Xi Jinping när han på onsdagen invigde partikongressen i Peking.
Inom ekonomin bekräftade han att marknaden ska fortsätta att spela ”en avgörande roll” . Samtidigt ska stora statliga företag kontrollera nyckelsektorer och han talade om en utvidgad statlig sektor i samhället. Det senare betonar han mer än sina närmaste företrädare.
AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Han lovade att Kina ”inte ska stänga dörrarna till omvärlden, tvärtom ska de öppnas ännu mer”. Han nämnde också lägre barriärer för utländska investerare. Men han gick inte in på detaljer som till exempel de klagomål som de utländska handelskamrarna i Kina framfört om handelshinder som existerar i praktiken.
Det var ett tal som andades stolthet över många framsteg och höll fram Kina som en ny stormakt. Han talade i tre och en halv timme och använde ord som ”kinesiskt självförtroende” upprepade gånger. Den kinesiske presidenten beskrev landets politiska och ekonomiska systemet som överlägset den splittrade demokratin på andra håll i världen.
Xi Jinping hävdade att Kina under den senaste femårsperioden sedan förra partikongressen lyft 60 miljoner invånare ur fattigdom, men det framgick inte vilken definition av existensminimum han använde. Det framgick samtidigt att nästan lika många är kvar under fattigdomsstrecket.
Han sade att skillnaderna i levnadsstandard, jobbutsikter, utbildning och hälsovård är en stor utmaning – ett problemområde på lång sikt som KinaNytt belyste i en analys för två dagar sedan.
En annan ”allvarlig utmaning” som han nämnde är miljö- och klimatfrågorna. Han gick å ena sidan så långt som att säga att ”Kina uppnått en fundamental förbättring av miljön och målet att bygga ett vackert Kina är i stort sett uppnått”. Det måste sägas vara en överdrift. Å andra sidan visade talet att ledningen ser dessa frågor som ytterst angelägna och Xi Jinping lovade att Kina ska gå i spetsen för det globala miljö- och klimatarbetet – nu när USA dragit sig ur klimatavtalet.
Ytterligare reformer inom ekonomin som presidenten utlovade är att bankindustrin ska bli mer marknadsorienterad. Även växelkursen på den kinesiska valutan ska bli mer marknadsanpassad. Den överdimensionerade stål- och kolindustrin ska krympas. Detta välkomnas av länder som anklagat Kina för att dumpa sin stålprodukter utomlands.
Partikongressen avslutas den 24 oktober. Då får vi se hur den nya toppledningen ser ut, det vill hur mycket Xi Jinping lyckas stärka sitt inflytande över politbyråns ständiga utskott. Vi får också se om hans reformtankar ska upphöjas till samma nivå i partistadgan som sådana företrädare som Mao Zedong och Deng Xiaoping – något som många väntar sig.
Kommunistpartiet har redan stärkt sitt inflytande under Xi Jinpings första femårsperiod. Det senaste är att partiet går in och skaffar sig en övervakande roll även i små och stora privata företag. Och Xi Jinping har i sin tur stärkt sitt grepp om partiet och har en mycket starkare ställning än sina två närmaste företrädare.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.