Xi Jinping framstår alltmer som den kinesiska folkrepublikens mäktigaste ledare någonsin. Hans ställning är starkare och mer systematiskt konsoliderad än någonsin Mao Zedongs. Kommunistpartiets just avslutade kongress blev en storstädning där andra falanger praktiskt taget utplånades. Som nyvald generalsekreterare för en tredje femårsperiod struntar Xi i tidigare praxis att balansera olika grupper i högsta ledningen.
ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
När Mao Zedong var som störst dyrkades han som en gud av miljontals unga rödgardister, men han lyckades aldrig helt göra sig av med utmanare på nära håll i ledningen. Det verkar Xi Jinping nu ha gjort.
I det arbetet tar han inga risker. En av de få som haft försiktiga invändningar mot Xi Jinping i ekonomiska frågor är premiärministern Li Keqiang. Det har särskilt gällt avigsidorna av den strikta nolltoleransen mot covid. Han får inget förnyat förtroende i partiets centralkommitté. Detsamma gäller Wang Yang som tidigare tippats som ny premiärminister när Li Keqiangs tioårsperiod tar slut vid folkkongressen i mars nästa år.
Både Wang och Li tillhör samma ledargrupp som förre presidenten Hu Jintao, företrädaren till Xi Jinping. Den gruppen består av ledare som kommit fram genom partiets ungdomsförbund – till skillnad från Xi som är ren partiadel. Han hör till de så kallade prinsarna, det vill säga barn eller barnbarn till de högsta ledare som genomdrev revolutionen 1949. Hans pappa Xi Zhongxun hade höga regeringsposter.
En märklig episod
En märklig och ovanlig episod inför öppen ridå vid lördagens avslutning av kongressen var när en till synes förvirrad Hu Jintao leddes ut från podiet just när media släpptes in i salen. Xi Jinping verkade oberörd och satt kvar med ryggen vänd mot sin företrädare som förgäves sökte kontakt.
Efter en våg av spekulationer på Twitter och i utländska nyhetsorgan förklarade den officiella nyhetsbyrån Nya Kina att den förre presidenten, snart 80 år gammal, inte hade mått så bra. Men han repade sig efter en stund. Oavsett om den versionen är den riktiga eller om hans sorti var en planerad politisk markering, så blir bilderna en symbolisk bekräftelse på att den falangen blivit praktiskt taget utplånad från partiets olika maktorgan.
Efter storstädningen är över 60 procent av medlemmarna i partiets centralkommitté nya. En del kommentatorer noterar att det är många ledamöter med marknadsvänliga profiler som fått lämna. Ett exempel förutom Li Keqiang är Liu He som skött handelskontakterna med EU och USA.
En pyramid
Partiets maktorgan bildar en pyramid. Basen är centralkommittén med 205 medlemmar, varav endast elva kvinnor. Centralkommittén utser politbyrån med 24 medlemmar, ingen kvinna denna gång. Toppen av pyramiden är politbyråns ständiga utskott, denna gång med sju medlemmar varav ingen kvinna. Alla i utskottet kan nu betecknas som lojala och ofta långvariga medarbetare till partichefen.
Det senare gäller till exempel nuvarande partichefen i Shanghai, Li Qiang. Han var stabschef hos Xi Jinping under dennes tid som provinsledare i Zhejiang från 2004 till 2007. Det var också han som administrerade den långa och impopulära nedstängningen av Shanghai under covidvågen där i våras. Nu är Li Qiang invald i ständiga utskottet som nummer två i rangordningen. Med stor sannolikhet blir han landets nye premiärminister.
De hårda restriktionerna mot covid ska fortfarande tillämpas, att döma av Xi Jinpings tal vid invigningen av kongressen. Men det ingick tydligen inte i nolltoleransen att även ledarna på första raden skulle bära munskydd, medan de övriga cirka tretusen närvarande i kongressalen var tvungna att göra det.
En annan nära trotjänare från början av Xis karriär är Cai Qi som arbetade tillsammans med Xi under flera år av dennes posteringar i Fujian och Zhejiang. I nutid har Cai Qi utmärkt sig som den högste ansvarige för vinter-OS i februari och som en förgrundsfigur i kampanjen mot covid. Nu är han invald i ständiga utskottet och ska leda partiets sekretariat.
”Farliga stormar, höga vågor”
I sin sammanfattning av kongressen upprepade den återigen omvalde generalsekreteraren Xi att Kina står inför stora utmaningar i omvärlden med ”farliga stormar med höga vågor” vid horisonten. Det är ett mer uppskruvat språkbruk jämfört de senaste partikongresserna som betonade öppenhet och fredliga ansträngningar. Det är bland annat den försämrade stämningen gentemot väst som ligger bakom. Samtidigt ville han denna gång ändå tillfoga att ”Kinas utveckling kan inte överge omvärlden och omvärldens utveckling behöver också Kina.”
Xi Jinping blev inte bara omvald – kanske i praktiken på livstid. Han fick också in tillägg i partistadgan som pekade ut honom som själva kärnan i partiet idag tillsammans med hans politiska tänkande. Han uppmanade partiets 97 miljoner medlemmar att hålla högsta beredskap ”som studenter som sitter i ett examensprov som aldrig tar slut”.
Närmast på dagordningen i det eviga examensprovet står att ta itu med de negativa följderna av covidstrategin, kriserna i fastighetsbranschen och bankväsendet, den höga ungdomsarbetslösheten på nära 20 procent och tillväxten av bnp som har bromsat upp. Den övergripande strategin är inte nu längre att komma med stora krispaket som så ofta förr. Det gäller att inte i första hand sträva efter en hög tillväxt utan en stabil tillväxt med kvalitet, helst baserad på egen högteknologi.
Medlemmarna i ständiga utskottet till centralkommitténs politbyrå, i rangordning:
Xi Jinping, 69 år. Generalsekreterare i Kommunistpartiet tillika Kinas president och i praktiken även landets ÖB. (Stora porträttet i mitten.)
Li Qiang, 63 år. Partichef i Shanghai. Blir troligen näste premiärminister i mars nästa år. Ny i utskottet. (Bilden längst upp till vänster.)
Zhao Leji, 65 år. Chef för centrala disciplinkommissionen som leder kampen mot korruptionen. Blir troligen ordförande i nationella folkkongressen, som är landets ”parlament”. (Längst upp till höger.)
Wang Huning, 67 år. De senaste tre presidenternas ideologiska rådgivare och han fortsätter säkert med den informella uppgiften. Troligen blir han samtidigt ordförande i den politiskt konsultativa konferensen, som samlar krafter utanför kommunistpartiet och även prominenta utlandskineser. (Mellanbilden till vänster)
Cai Qi, 66 år. Partichef i Peking. Tar över som chef för den dagliga verksamheten i partiets nationella sekretariat. Ny i utskottet. (Mellanbilden till höger.)
Ding Xuexiang, 60 år. Xi Jinpings stabschef sedan 2013. Ny i utskottet. (Längst ner till vänster.)
Li Xi, 66 år.Partichef i provinsen Guangdong. Tar över som chef för centrala disciplinkommissionen. Ny i utskottet. (Längst ner till höger.)
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company