Virusfallen börjar minska i Kina

Industrin sakta på väg
upp ur djup svacka

Efter ett kvartal med det nya coronavirusets framfart säger Kinas regering att toppen i virusets spridning är passerad. Inga nya inhemska fall har rapporterats under flera dagar. Men i ekonomin sprider sig krisen fortfarande med rekordstora minus i tillväxtsiffrorna. Dock kan det kanske vända under andra kvartalet. En global återhämtning skulle kunna börja i Kina.

Politiskt har det varit en svår tid för president Xi Jinping, som på internet blivit anklagad för missgrepp i viruskrisens början.

ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com

I dag tisdag kom nyheten att de nedstängda transporterna till och från Wuhan åter ska öppna den 8 april. Det betyder att karantänen som gällt för hela staden är på väg att avvecklas.

Människor utanför den svårast drabbade provinsen Hubei går gradvis tillbaka till sina jobb. Två tredjedelar av företagen i landet uppges vara igång igen. Även en del migrantarbetare från vissa delar av Hubei har fått återvända till jobben i södra Kina.

Än så länge är presidenten försiktig med att utropa en seger i kampanjen mot viruset som han kallar ett ”folkkrig”. Nyligen besökte han Wuhan, elvamiljonerstaden mitt i Kina där smittan först bröt ut. Där sträckte han sig så långt som att viruset ”i stort sett är under kontroll”.

Den ekonomiska tillbakagången under januari-februari var rekorddjup. Viktiga indikatorer som industriproduktionen, investeringarna och detaljhandeln visade tvåsiffriga ras. För hela första kvartalet kan den nationella tillväxten backa för första gången sedan 1992. Det tror landets ledande finanstidning Caixin.

Under första kvartalet har de dåliga lånen åter ökat i banksektorn. Samtidigt väntas nio miljoner kineser förlora sina jobb i år, enligt Economist Intelligence Unit.

Utsikter i Pärlflodsdeltat

Vad finns det då för utsikter i Pärlflodsdeltat att få upp kapaciteten i ”hela världens verkstad” igen? En fingervisning om dagsläget kan vara den undersökning som Amerikanska handelskammaren genomförde bland 237 medlemsföretag i södra Kina. Nästan vart tredje företag har brist på insatsvaror, vissa har helt slut. Vart fjärde har brist på arbetskraft.

Men svenska bolag är åter nyfikna på möjligheterna att komma igång i Kina. Företagen tror nu att ekonomin kommer att lätta först i Kina. De söker underleverantörer som kan ersätta de som de har i andra länder där det står still. De är inte längre så intresserade av att minska sitt beroende av Kina, enligt Joakim Abeleen, Kinachef på Business Sweden, i en intervju med Dagens Industri.

De senaste veckorna har Business Sweden i Kina fått många förfrågningar. ”Kina kan absolut bli dragloket ur krisen”, säger Joakim Abeleen till DI.

En aning optimism

De svenska företagen på plats i Kina visar en aning optimism i den nya enkät som Business Sweden och Svenska handelskammaren genomfört. Se gårdagens artikel i KinaNytt.

Den kinesiska regeringen har varit relativt återhållsam med stödpaket. Det är inte alls som under den globala finanskrisen 2008 då Peking gick ut med enorma belopp. Försiktigheten denna gång beror på att landets ekonomi är mycket mera skuldsatt idag. Viktigaste initiativet under coronakrisen är ändå ett extra finansiellt stöd till landets små och medelstora företag, som är de mest utsatta idag. En annan åtgärd är skatterabatter på 1 500 exportprodukter.

Den nationalistiska Global Times, som är det styrande kommunistpartiets engelskspråkiga tidning, försöker muntra upp utländska företag. Tidningen påminde om Kinas stora valutareserv och skrev:

”Vårt land kommer inte bara att skapa det bästa affärsklimatet i världen, utan också svara för ökat skydd av immateriella rättigheter. Utländska bolag, privata firmor och statsägda företag får samma villkor… Kinas tillväxtmål på sex procent för helåret 2020 ligger fast.”

Regeringen klandras

Regeringen och Xi Jinping har fått klä skott för hanteringen av smittokrisen. Under några dygn svämmade kinesiska internet över av folklig indignation och krav på yttrandefrihet, något som inte hänt på många år. Det var efter att den unge läkaren och visselblåsaren Li Wenliang avlidit sedan han själv smittats av coronaviruset. Även några akademiker har riktat skarp kritik till högsta ort för mörkningen i början av virusutbrottet.

Visselblåsaren Li Wenliang slog larm redan i december om det nya viruset men blev beordrad att hålla tyst. Därmed förlorade myndigheterna i Wuhan och hela Kina veckor i kampen mot corona. Hans yttrande om att ”det borde finnas mer än en röst som hörs i ett sunt samhälle” blev mycket citerat.

Corona har även fått stora utrikespolitiska följder. Utöver handelskriget med USA ser vi nu ett hetsigt propagandakrig. Officiella talesmän i Peking sade häromdagen att utbrottet kan ha orsakats av USA:s militär. Amerikanska soldater som deltog i de internationella militära idrottsspelen i Wuhan i november 2019 kan avsiktligt eller oavsiktligt ha planterat viruset, heter det.

Kina har ingen skuld till virusutbrottet, enligt utrikesministeriets nye talesman Zhao Lijian på twitter. Donald Trump i Vita huset svarar med att konsekvent kalla corona för ”det kinesiska viruset”.

I en intressant vändning försökte Kinas ambassadör i USA lugna ner känslorna på båda sidor. I en intervju med nyhetssajten Axios sade ambassadör Cui Tiankai att diplomater inte borde spekulera om coronavirusets ursprung, det är ett jobb för vetenskapsmän. Han nämnde inga namn men adressen till några av hans ivrigt twittrande kolleger i det kinesiska utrikesministeriet var tydlig.

Ny upptrappning

I nästa upptrappning har Kina utvisat ett dussintal amerikanska korrespondenter, officiellt som vedergällning för restriktioner som Washington infört mot kinesiska medias representanter i USA. Tongångarna i Peking blir alltmer nationalistiska.

Enligt utrikesministeriet i Peking borde omvärlden vara tacksam mot Kina som stängde ner hela städer och vidtog andra kraftiga åtgärder som gav andra länder tid att reagera.

Den kinesiska regeringen använder också coronas framfart till att bygga goodwill i omvärlden. Den har dirigerat olika former av akuthjälp till utvalda europeiska länder där Peking länge odlat kontakter och investerat som Italien, Serbien, Grekland, Polen och Irland.

Samtidigt har Global Times angripit Sverige för en ”ytterst oansvarig” linje i smittskyddsarbetet. Sverige har ”givit upp mot epidemin”, skriver tidningen. Kina har även haft starka synpunkter på andra länders smittskyddsarbete.

Related Posts

11th November 2024

Rekordstort åtgärdspaket en besvikelse – Expertens råd för att få fart på ekonomin

11th November 2024

Åtgärdspaketet som kom av sig

Become a member