Ulf Pehrsson - ny ordförande i SCTC
Vår roll är inte att
skönmåla bilden av Kina
Publicerad 2022-06-20
”Jag vet hur betydelsefullt Kina är för många svenska företag, inte bara Ericsson. Samtidigt är det en marknad med många utmaningar. Här tror jag Sweden-China Trade Council kan fortsätta att spela en viktig roll för de svenska företagen.” Så säger Ulf Pehrsson, den nye ordföranden i SCTC till KinaNytt.
Samtidigt berättar han om ett positivt möte med den nye kinesiske ambassadören i Stockholm som gratulerar honom till utnämningen. I sin första intervju efter tillträdet är Ulf Pehrsson noga med att balansera möjligheterna och utmaningarna i Kina. Han bjuder också på strategiska erfarenheter från sina uppdrag med Ericsson.
AV AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
KinaNytt tar upp undersökningarna som visar att en majoritet av svenskarna är negativa mot Kina. Detta bland annat på grund av brister i mänskliga fri- och rättigheter, enpartisystemet och utvecklingen i Xinjiang liksom fängslandet av den svenske medborgaren Gui Minhai. Kinas tidigare ambassadör bidrog också till den negativa bilden.
”Tyvärr präglas Kinabilden i Sverige idag av ett antal känsliga frågor som sammantaget överskuggar möjligheterna. Vår roll i Sweden-China Trade Council är självklart inte att skönmåla bilden. Vi ska mera informera om och förklara de möjligheter och utmaningar som följer av att göra affärer i Kina”, säger Ulf Pehrsson.
Han lägger till stenhård konkurrens och ökande kinesisk protektionism bland svårigheterna. Men han framhåller också:
”SCTC har definitivt en mycket viktig roll att sprida kunskap om den kinesiska marknaden som på många områden är världens absolut största och/eller ledande. Kina är en ledande innovations- och kunskapsnation där vi kan lära mycket av utbytet.”
Spännande möjligheter
”Det finns också spännande möjligheter för företag som ännu inte etablerat sig där. Enskilda företag måste ju som alltid definiera för sig själva vilken ambition de vill ha på den kinesiska marknaden och dra sina egna slutsatser. Det ska inte SCTC ge råd om, men medlemmarna har ju ändå tillgång till ett nätverk av kunniga personer”, säger han.
Ordföranden Pehrsson kommer till sitt nya uppdrag efter ett rikt och intressant arbetsliv där internationella affärer och handelsfrågor varit den röda tråden. Redan på Handelshögkolan i Stockholm valde han att specialisera sig på det. Och så blev det också när han var diplomat på utrikesdepartementet i 17 år och därefter 21 år på Ericsson som ansvarig för telekombolagets policy och regleringsfrågor.
Ulf Pehrsson fyllde 66 år i maj och går i pension nu i juli. ”Då får jag mer tid att ägna mig åt frågor som är viktiga för mig. SCTC hade jag inte tänkt specifikt på, men när jag fick frågan kändes det helt rätt. Men jag får vänta med konkreta mål. Först måste jag lära mig mer om SCTC:s situation och tala med vår vd Elisabet Söderström och vår erfarna styrelse.”
GRÖNT SAMARBETE. Ulf Pehrsson längst till höger var en av deltagarna från Ericsson på Sweden-China Green Cooperation Conference i maj 2017 där SCTC var en av arrangörerna. Bilden är tagen i Stockholms stadshus. Övriga deltagare från vänster på bilden var P-O Björk, Kina-introduktör på Ericsson och ledamot i SCTCs styrelse 2001-2016; Elisabeth Nilsson, dåvarande landshövding i Östergötland; Thomas Lagerqvist, dåvarande ordförande i SCTC samt Linda Ström internationell handläggare på region Östergötland. Foto: Micael Engström
Från dag ett när Ulf Pehrsson startade på Ericsson var Kina på tapeten.
”Jag har ju haft glädjen att jobba med P-O Björk i många år och han fanns på plats när jag började. Bättre introduktör till Kina finns inte på Ericsson och P-O och jag har gemensamt hanterat otaliga Kinabesök i Kista.”
Tillsammans med konkurrenterna
För KinaNytts läsare ger Ulf Pehrsson en del inblickar från strategiskt arbete med Kina och andra aktörer:
”När man jobbar med policyfrågor i ett företag så verkar man ofta tillsammans med andra i samma bransch, det vill säga med sina värsta konkurrenter. Det handlar alltid om att skapa bästa möjliga villkor för hela branschen och för vår teknologi. Därmed har vi ofta även gemensamma mål med vissa regeringar – och inte bara den svenska.”
Telekombranschen har på så sätt haft stora framgångar med att säkra nya radiofrekvenser för mobilkommunikation, senast för 5G. Men policyarbete har också handlat om att stoppa regeringsförslag som skulle vara skadliga för branschen.
”Till exempel när vi tillsammans med Nokia lyckades stoppa EU:s förslag att lägga tullar på smarta telefoner. Det skulle ha drabbat Europas konsumenter hårt och minskat Europas konkurrenskraft.”
Ett viktigt år var 2007 då Ericsson verkade aktivt för att Kinas ambition för den kommande 4G-standarden blev förenlig med det globala 4G-arbetet. För första gången blev resultatet EN global gemensam mobilstandard för 4G, påminner Ulf Pehrsson. Han tror att detta inte hade skett utan Ericssons insats.
På alla nivåer
Han bedömer att viktigast för Ericsson har nog varit EU och USA där besluten ofta får globala konsekvenser, men tillägger: ”Med Kina är det annorlunda, vi räknar inte med att påverka besluten. Men samtidigt har vi förstått värdet av att ha goda relationer med det offentliga Kina på alla nivåer: centralt, regionalt och lokalt. Där gäller det att alltid vara långsiktig för att säkra företagets bästa i landet.”
Ulf Pehrsson understryker att Ericssons engagemang i Kina går mycket längre än att se på landet som ”bara” en marknad. Han nämner att Kina för Ericsson är en viktig bas för global forskning och utveckling, för det globala service-erbjudandet och för produktion. ”En dynamisk och krävande marknad, en av de mest innovativa i världen”.
Ett streck i räkningen för Ericsson var när svenska Post- och telestyrelsen beslöt att av säkerhetsskäl utestänga kinesiska Huawei och ZTE från 5G-nätet.
”Vi insåg omedelbart att beslutet skulle ge negativa konsekvenser för våra affärer i Kina. Vad som var mycket viktigt för oss var att – både offentligt och direkt till den kinesiska regeringen – tydligt markera att vi tycker det är ett dåligt beslut. Och givetvis att vi inte på något sätt kunnat påverka det. Mitt bestämda intryck är att vår hållning nu är väl känd och respekterad”, säger Ulf Pehrsson till KinaNytt.
Synergier
SCTC:s nye ordförande är samtidigt ordförande i Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening (SAU) som är en röst för ökad svensk export och internationalisering av svenska företag. ”Så det kan ge vissa synergieffekter. Men det är just inriktningen på Kina i SCTC som gör vårt arbete mer fokuserat, konkret och relevant för våra medlemmar.”
TALAREN. Ulf Pehrsson i talarstolen vid en Sweden-China Green Cooperation Conference i Stockholm i maj 2017. Foto: Micael Engström
Under tiden på UD hade han bland annat ansvar för Sveriges tullförhandlingar med många länder. ”Vi var ju ännu inte med i EU. Jag lärde mig då mycket om hur viktigt det är att minska handelshinder för svenska företag, det vill säga att det är raka rör mellan vårt förhandlingsresultat och företagens framgångar.”
Han säger att på Ericsson har han kunnat förena internationella affärer med fortsatt fokus på frihandel. ”Ericsson är ju beroende av en öppen global marknad för sina produkter och tjänster”.
”Det roligaste med uppdraget på Ericsson har varit kontakterna med de många människor på och utanför företaget som jobbar med och i Kina”, tycker Ulf Pehrsson.
Ericsson har idag cirka 10 000 anställda på sina bolag i Kina och ytterligare 3 000 indirekt sysselsatta.
Svindlande takt
”Det har också varit fantastiskt att med egna ögon se den snabba utvecklingen av infrastruktur och teknik på plats i Kina, en förändring som gått i svindlande takt. Jag hade önskat att kunna resa dit oftare. Jag kan också beklaga att vi inte längre har den tidigare strida strömmen av besökande delegationer från Kina.”
Hans första Kinaresa var 2002. Tillsammans har det blivit ett tiotal besök, alla i affärer. Förutom Peking har han varit i Xi’an, Nanjing, Qingdao, Shanghai, Kanton (Guangzhou) och Hongkong.
KINESISKA MUREN. Ulf Pehrsson minns särskilt sitt besök på Kinesiska muren norr om Peking på en av sina första Kinaresor. Han kommer också ihåg att det var en tidig och kall morgon. Foto: Privat
”Jag har suttit i en rådgivande grupp till guvernören i provinsen Shaanxi och jag var då i Xi’an där vi möttes vartannat år. Det är ganska formella möten. Alla får skicka in sina anföranden i förväg. Ett tjugotal internationella företag med verksamhet i provinsen deltar, bland annat från USA, Japan och Frankrike. Mötena skapar i alla fall engagemang både hos värdarna och hos företagen, man ska inte underskatta dem. Alla bidrar. Och det är en ära att bli inbjuden.”
Waldner brädade Pagrotsky
Ett speciellt minne för Ulf Pehrsson är när han reste som Ericssons representant med handelsminister Leif Pagrotsky som skulle inviga Sveriges generalkonsulat i Kanton (Guangzhou). ”Med på resan var också vår pingisstjärna J-O Waldner. Vid en pressträff med de båda utbröt närmast kaos när alla journalister ville tala med J-O, ingen med Pagrotsky. Då insåg jag hur otroligt stor och respekterad J-O var och är i Kina.”
KinaNytt frågar om han särskilt kommer ihåg några platser eller personer i Kina och han svarar: ”Jag skulle ljuga om jag inte nämnde Kinesiska muren, det är en sån plats det känns som man måste ha sett. Jag minns också några möten med Kinas då ledande kvinna, handelsministern madam Wu Yi. Både i Peking och Stockholm.”
Vet han vilket kinesiskt tecken han är född i? ”Tyvärr är astrologi inte mitt stora intresse. Men jag lovar bättra mig på den punkten. Jag är född 1956 som Ingemar Stenmark, Björn Borg och flera andra stora idrottsstjärnor. Det är alltid kul att säga att man är en av 56:orna.” (Ulf Pehrsson är född i Eldapans år.)
Positiv ny ambassadör
Kinas nye ambassadör Cui Aimin och handelsrådet Han Xiaodong besökte den 7 juni Ericssons huvudkontor i Kista utanför Stockholm. De träffade bland andra vd Börje Ekholm och Ulf Pehrsson.
DIPLOMATISKT BESÖK. Den nye kinesiske ambassadören Cui Aimin besökte nyligen Ericssons huvudkontor. Från vänster handelsrådet Han Xiaodong, ambassadör Cui Aimin, Ericssons vd Börje Ekholm samt Ulf Pehrsson. Foto: Ericsson
”Vad som sägs i möten av det här slaget ska givetvis stanna mellan deltagarna. Men mitt bestämda intryck är att den nye ambassadören kommer arbeta aktivt för att främja de bilaterala förbindelserna, inte minst på näringslivets område. Han har också på ambassadens hemsida skrivit mycket positivt om Ericssons roll både i Kina och globalt”, säger Ulf Pehrsson.
När ambassadören gratulerade Ulf Pehrsson till uppdraget som ordförande för Sweden-China Trade Council svarade Pehrsson:
”Ja, det är mitt nya liv.”
Fotnot: Styrelsen i SCTC presenteras i sin helhet på hemsidan.
Faktaruta
Redan i ungdomen blev Ulf Pehrsson intresserad av internationella affärer och frihandel. Foto: Carl Jeding
Ulf Pehrsson
Ålder: 66 år. Uppväxt i Bromma, Stockholm.
Bor: I lägenhet i Äppelviken i Bromma, och i hus på Utö i Stockholms skärgård.
Familj: Gift sedan snart 38 år med Sophie, också civilekonom, nu HR-specialist på försäkringsbolag. Tre vuxna barn: Malin, Charlotte och Henrik alla boende i Stockholm
Studier: Studentexamen vid Bromma gymnasium 1974.
Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm 1974-78. Militärtjänst 1976-77. 20 poäng franska från Stockholms Universitet 1980-81, 20 poäng juridisk översiktskurs Stockholms Universitet 1983. Handläggarutbildningen på UD 1983-84.
Karriär:
Controller på Fläkt AB (miljövårdsutrustning för industrin) 1978-83.
Diplomat på UD 1984-2001: posteringar i Kairo och Helsingfors med fokus på ekonomiska frågor och främjande, därefter på olika poster på UD och närings- och handelsdepartementet i Stockholm med fokus på bland annat globala tullförhandlingar, handelsrelationer med OECD-länder, internationella handelsfrågor inklusive EUs handelspolitik, exportfrämjande och inre marknaden.
Ansvarig för policy- och regleringsfrågor på Ericsson mars 2001-18 juli 2022.
Övrigt:
Styrelseordförande i Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening (SAU) som tillsammans med staten ansvarar för Business Sweden 2016-,
Styrelseordförande i SPIDER (Swedish Program for ICT in Developing Regions), Stockholms universitet i Kista 2018-,
Tidigare även ett antal styrelseuppdrag i svenska och europeiska industriorganisationer samt i Svensk Exportkredit.
Erfarenhet av Kina: Drygt 20 år av att hantera Ericssons relationer med den kinesiska regeringen på central, regional och lokal nivå.
Senast i Kina: September 2019 i samband med möte i Xi´an med den rådgivande gruppen till guvernören för provinsen Shaanxi. Också möten i Peking med företrädare för regeringen, EU-kommissionen och industriorganisationer.
Kopplar av med på fritiden: ”Motionslöper regelbundet i lugnt tempo, skidåkning utför och på längden. Men har annars inte haft tid att odla någon hobby. Pandemin har gjort det möjligt både för mig och Sophie att jobba hemifrån från Utö. Det har varit fantastiskt. Vi gillar båda att resa, ser fram emot att kompensera för icke-resandet under pandemin. Senast blev det Portugal.”
Läser just nu: Johan Berggrens bok om Israel/Palestina-frågan, ”Den perfekta konflikten”.
Favoritplats i Kina: “Har inte sett så många platser, men Hainan var fascinerande när jag var där på Boao Forum ” – asiatisk motsvarighet till Världsekonomiskt Forum i Davos.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council. Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.