Trump till Kina

Statsbesök med extra allt

I morgon onsdag landar Donald Trump i Peking. Hans kinesiska värdar kommer att göra allt för att hålla den oberäknelige USA-presidenten på gott humör. De hoppas därmed att han inte ska bråka för mycket om handelsbalansen eller Nordkorea. Det blir inte bara ett statsbesök, det blir ett ”statsbesök med extra allt”, lovar Kinas ambassadör i Washington inför mötet mellan världens två största ekonomier.

ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com

Under sin valkampanj använde Trump kinesisk handelspolitik som en syndabock för alla möjliga problem i USA. Nu talar han inte så mycket om det. Han har snarare hamnat i ett läge där han i stället berömmer Xi Jinpings enväldiga metoder.

Redan tidigare har han visat beundran för självhärskare som Vladimir Putin och det saudiska kungahuset, fast inte för Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Efter sitt första möte med den kinesiske presidenten kallade Trump honom ”en bra kille” (a great guy). Nu senast gratulerade han via Twitter sin kinesiske motpart till dennes ”enastående upphöjelse” vid kommunistpartiets kongress nyligen.

Det var vid denna kongress som vi fick nya bekräftelser på att ingen kinesisk ledare efter Mao Zedong samlat på sig så mycket makt som Xi Jinping – och dessutom på ett sätt som antyder att han vill ha ett långsiktigt inflytande på hemmaplan. Samtidigt sade han helt ogenerat att han vill sprida den kinesiska modellen över hela världen, alltså i vår tolkning en förebild som kombinerar tillväxt med diktatur.

Detta sker parallellt med att Trump med sin paroll ”America First” slår in på en isolationistisk kurs och helt släpper ambitionen att plädera för mänskliga rättigheter i utbytet med Kina – och många andra länder.

Xi Jinping kan ju absolut sägas driva en linje med ”China First” – men då bland annat med hjälp av systemet för frihandel, medan Trump drar sig tillbaka från det och från internationella samarbeten.

Trump har lämnat walk over

Donald Trump har på sätt och vis och lämnat walk over när det gäller amerikanskt inflytande i Östasien och Sydöstasien, något som i alla fall inte underlättar försöken att kontrollera Nordkoreas äventyrlige ledare Kim Jong Un. En av den nyinstallerade USA-presidentens allra första åtgärder var att lämna Trans-Pacific Partnership (TPP), ett handelsavtal för tolv länder kring Stilla havet. Nu är det i stället tal om att Kina ska kunna bli medlem där.

Dessutom har den amerikanske presidenten skänkt ledarrollen i det globala miljöarbetet till Xi Jinping genom att dra USA ut ur klimatavtalet. Och med lanseringen av nya kinesiska så kallade sidenvägar förstärker Xi Jinping det kinesiska inflytandet i Asien och Centralasien, medan USA ligger lågt.

I sista stund före Trumps långa Asienbesök har dock Trumps medarbetare satt ihop en ny amerikansk strategi för ”ett fritt och öppet Indo-Pacific” där USA ska närma sig Indien och engagera demokratiska länder som Japan, Australien, Indonesien och Sydkorea som motvikter till Kina. Återstår att se hur det går. Indien, till exempel, har egentligen en motvilja mot att användas som en spets mot Kina. Och Kina har lätt att känna sig inringat.

Missnöje över stort handelsunderskott

Donald Trumps missnöje med det stora underskottet i handeln med Kina kan fortfarande förstöra stämningen under hans statsbesök. Underskottet har faktiskt växt med sex procent i år och kan växa ännu mer om Trumps föreslagna skattesänkningar skapar utrymme för ökad konsumtion, som troligen leder till ökad import från Kina.

Ekonomer ser inte i allmänhet obalansen i handeln som ett problem. Däremot är de bekymrade över de restriktioner som amerikanska företag möter när de vill etablera sig eller redan arbetar i Kina. De möter hinder för tillverkning av en rad produkter, men även för tjänster inom finans, telekom, underhållning och sociala media.

Xi Jinping kommer att berätta för sin gäst att Kina planerar att öppna fler sektorer. Det var han inne på redan under partikongressen, men det är för tidigt nu för att han ska kunna vara konkret – även om företag över hela världen väntar på sådana besked. Närmast på tur kan vara öppningar för investeringsbanker och försäkringsbolag, enligt ekonomen David Dollar, tidigare världsbankens chef i Kina.

Sett från Pekings horisont så har den kinesiska exporten till USA minskat sin andel av den kinesiska ekonomin till tre procent från en nivå kring sex procent för några år sedan. Så för de kinesiska ledarna är USA-marknaden inte lika viktig längre.

Men för att pigga upp Donald Trump väntas Kina tillkännage flera stora affärer med amerikanska företag under besöket, till exempel flygplansinköp från Boeing. Det är en taktik som följer ett känt mönster från andra statsbesök. Ofta handlar det om affärer som ändå var mer eller mindre klara.

För att hålla den höge gästen på gott humör kommer de kinesiska värdarna säkert också att följa den amerikanske gästens tydliga signaler när det gäller maten. Han vill absolut inte bli serverad några hela fiskar med huvudet kvar och inte heller några pepparstarka rätter.

Båda parter är inriktade på milda tongångar, inga peppriga utfall.

 

 

 

Related Posts

11th November 2024

Rekordstort åtgärdspaket en besvikelse – Expertens råd för att få fart på ekonomin

11th November 2024

Åtgärdspaketet som kom av sig

Become a member