ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Hur utvecklas spänningarna gentemot USA? Kan Kina hjälpa vårens stora FN-möte i Kunming om biologisk mångfald till framsteg? Och kommer höstens partikongress att bekräfta Xi Jinpings envälde?
Kina har obegränsade finansiella muskler för att samla poäng i mjuk makt. Men i väst skapar spelen i Peking i stället negativ uppmärksamhet för vad som händer med Hongkong, Xinjiang och mänskliga rättigheter.
På hemmaplan är det folkliga intresset mindre än vid sommar-OS 2008. Till och med myndigheternas OS-propaganda är relativt tillbakahållen denna gång. Detta även om regeringen vill att fler kineser ska ägna sig åt vinteridrott.
USA-regeringen tillämpar en demonstrativ ”diplomatisk bojkott” och sänder ingen officiell representant alls till spelen. Kanada, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och Japan har anslutit, medan EU, Sverige och många andra länder uteblir med hänvisning till pandemin. Kinas reaktion blev: ”Vi har inte skickat några inbjudningar.”
Polariserad värld
En som väntas vara med på invigningen är i alla fall den ryske presidenten Vladimir Putin. Det är ytterligare ett tecken på hur Kina och Ryssland närmat sig varandra gentemot USA på senare år.
”Att en del länder inte skickar officiella delegationer till spelen är symptomatiskt för hur polariserad världen blivit med ideologiska, politiska, teknologiska och ekonomiska fronter. Detta eldar på fördomar och till och med hat”, kommenterar regeringsorganet China Daily.
Några utbrott av den mer smittsamma virusvarianten omikron i Peking ökar nervositeten för att pandemin ska kasta en ihållande skugga över den stora festen.
Den olympiska bojkotten är inte den enda frågan där motsättningarna mellan Kina och USA växer. Det allvarligaste är förhållandet till Taiwan där Vita huset upprepar att USA står bakom Taiwans rätt att försvara sig och trappar därför upp sin vapenförsäljning dit. Samtidigt ökar både Kina och USA sin militära aktivitet kring ön.
Med eller utan vapenmakt
Regeringen i Peking betraktar Taiwan som en utbrytarprovins sedan slutet av inbördeskriget 1949 och upprepar att ön förr eller senare ska återförenas politiskt med fastlandet – med eller utan vapenmakt.
Samtidigt finns inga tecken på att den djupa handelskonflikten mellan USA och Kina kan avvecklas i brådrasket. Det handlar om en offensiv av strafftullar som president Joe Bidens företrädare Donald Trump drog igång 2018. Biden får nu ökad kritik för att inte riktigt ha en linje i frågan – annat än att tullarna får ligga kvar på Trumps nivåer.
Trots strafftullarna fick Kina en rekordstor ökning av handelsöverskottet med USA i fjol – tack vare de amerikanska konsumenternas glupande aptit på hemelektronik och cyklar under pandemin.
När vi summerar Kinas ekonomi 2021 kan det å ena sidan se bra ut med en BNP-tillväxt på 8.1 procent och en kraftigt ökad export även till andra länder än USA. I båda fallen handlar det dock om ökningar i förhållande till det första svåra året med corona 2020.
Tungt belånade fastighetsbolag
Å andra sidan har de stora fastighetsbolagens akuta problem avslöjat hur tungt belånade denna och vissa andra branscher är. Riktigt vart den krisen tar vägen ser vi inte ännu. Tills vidare får myndigheter på provinsnivå eller lägre nivå hålla bolagen under armarna. De styrande är rädda för social oro eftersom många vanliga bostadsköpare riskerar att se sina investeringar gå upp i rök.
Kinas nolltolerans för covid-19 sätter käppar i hjulen med oregelbundna plötsliga och strikta nedstängningar av områden med enstaka smittfall. Det leder till lokala stopp i produktionen och hack i försörjningskedjorna. Det bidrar sin tur till en inflation i producentledet som ser ut att spilla över på konsumenterna i år.
Regeringen varnar nu för att ekonomin är trängd från tre håll: sjunkande efterfrågan, bristande leveranser av insatsvaror och låga förväntningar. Nedgången speglas bland annat i att det finns färre jobb för de allt större skarorna av nyutexaminerade studenter.
Tigersprång eller små skutt
Samtidigt sänker nästan samtliga provinser eller motsvarande sina prognoser för tillväxten under 2022. De mera utvecklande som Guangdong, Shanghai, Jiangsu och Peking lägger sig mellan 5 och 5.5 procent. Det är tigersprång jämfört med europeiska siffror, men relativt beskedliga skutt jämfört med vad vi vant oss vid för Kina.
Vid sidan av de utrikespolitiska och ekonomiska bekymren är de kinesiska ledarna på tårna under OS och Paralympics och strax därefter nationella folkkongressen. Den senare samlas under stort inhemskt mediepådrag varje vår för att bekräfta Kommunistpartiets linje.
I april/maj står Kina värd för det globala toppmötet om biologisk mångfald. Där i Kunming ska många kontroversiella frågor tacklas.
Stabilitet och kontroll
Men inte minst kan vi vänta skärpt kontroll inför årets absolut viktigaste händelse enligt Kommunistpartiets praxis, nämligen partikongressen som i princip bara samlas vart femte år. I höst är det dags för den tjugonde kongressen sedan partiets bildades 1921. Exakt datum kommer senare. Partitoppen håller det hemligt in i det sista.
Med en sådan kalender för helåret kommer ledarna att ytterligare betona stabilitet, övervakning och censur av sociala medier. Dessutom blir det strikta visumbegränsningar för utländska besökare.
Huvudpunkten på partikongressen är att den då 69-årige Xi Jinping väntas bli omvald som partichef för en tredje femårsperiod. Därmed kan han fortsätta med sin dominanta ledarstil och även automatiskt bli bekräftad som landets president på nationella folkkongressen nästa år. Han har redan tidigare sett till att avskaffa regeln att ledare bara ska kunna sitta två femårsperioder. Han kan sitta på livstid om han vill.
Fotbollen hjärtefråga
En av Xi Jinpings hjärtefrågor sedan han kom till makten är att utveckla Kinas fotboll till internationella framgångar. Det projektet har verkligen inte lyft på herrsidan. I tisdags, på själva nyårsdagen för Tigerns år, förlorade Kina mot Vietnam med 1-3 i asiatiska mästerskapen. Därmed misslyckas världens mest folkrika land att kvala in till årets VM-slutspel. Ingen bra början på året således.
Inte sedan 2002 har herrlaget spelat slutspel i VM. Men damlaget har alltid lyckats bättre och är klart för VM 2023.
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company