Sveriges ambassadör i Peking:
Fantastiskt roligt men tufft
Publicerad 2017-04-07
UD:s högsta chefer i Kina
Nya krafter leder svenska ambassaden i Peking och generalkonsulaten i Shanghai och Hongkong. Ett starkt intresse för omvärlden ledde dem in på UD-karriären. Alla tre tycker att de nya jobben överträffar deras förväntningar och alla tre är kvinnor. KinaNytt presenterar UD:s högsta chefer i Kina. Artiklarna publiceras den 3, 5 och 7 april.
”Jobbet är fantastiskt roligt, men tuffare än jag trodde.” Så sammanfattar Anna Lindstedt, Sveriges nya ambassadör i Kina, sin första tid sedan september i fjol. Bland annat beskriver hon vilken stor arbetsplats hon leder, nämligen Sveriges största bilaterala utlandsmyndighet – och Kina är ett stort land.
Av AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
Hon preciserar: ”Det bästa med jobbet är att jag får leda Sveriges största ambassad i ett av världens viktigaste länder. Varje dag får jag uppleva och lära mig nya saker. Det är svårt, men intressant och nästan alltid roligt”, säger Anna Lindstedt som är vår första kvinnliga ambassadör i Peking.
Ambassaden är aktiv inom många olika områden: politik, handelsfrämjande, Sverigebilden, kultur och CSR (Corporate Social Responsibility – ansvarsfullt företagande). Dessutom reser fler och fler kineser till Sverige, så beskickningen hanterar fler viseringar än i något annat land.
På ambassaden finns också ett lantbruksråd sedan ett och ett halvt år tillbaka, samt ett kulturråd, en tullattaché och utsända från försvarsmakten.
Anna Lindstedt tycker att hon leder ett fantastiskt team som gör att det fungerar väl så att ambassaden också kan arrangera många egna seminarier och aktiviteter och deltaga i ännu fler.
Sökte ny utmaning
”Jag sökte jobbet som ambassadör i Peking eftersom jag ville ha en ny utmaning efter arbetet som klimatambassadör. Jag kände att mina tidigare erfarenheter från Asien och som ambassadör i Hanoi och Mexiko var en bra grund i kombination med mina kunskaper inom miljö- och klimatområdet”, säger Anna Lindstedt.
När KinaNytt frågar vad som är viktigast i hennes uppdrag svarar hon: ”Jag vill fördjupa och bredda relationerna mellan våra bägge länder och främja Sverige, svenska värderingar och intressen. Vi främjar ett innovativt och öppet samhälle. Vi lyfter bland annat CSR, jämställdhet, fattigdomsbekämpning och de globala klimatmålen i vår dialog med Kina. Inom ramen för vårt medlemskap i säkerhetsrådet för vi också en dialog om globala frågor och konflikter.”
Hon säger att hon arbetar med alla uppgifter som förekommer på en ambassad ”och lite till”. Att hennes familj inte är på plats bidrar till att hon ”arbetar alldeles för mycket”. Men hon räknar med täta besök hemifrån och att delar av familjen kommer att bo i Peking i perioder.
ATT FOTOGRAFERA är en av Anna Lindstedts hobbies. “Den här bilden är från Ritanparken, där jag älskar att promenera. Alltid folkliv, kampsånger, taichi, badminton, dans med mera.”
”Peking som stad är fascinerande och jag har bara börjat upptäcka denna enorma metropol. Jag visste att luftföroreningarna var svåra, men de påverkar mig mer än jag kunde föreställa mig. De ger mig huvudvärk, gör mig trögtänkt och nedstämd. Dessutom rinner ögonen. I höstas hade jag en svår förkylning och halsont som tog flera veckor att bli fri ifrån.”
Miljöintresse från Kina
Miljö, klimat och hållbar energi är områden där det finns ett stort intresse från Kina att arbeta med Sverige, konstaterar Anna Lindstedt: “Här finns mer att göra, jag strävar efter att kombinera dialog om internationella miljöprocesser och miljöpolitik med att främja svensk teknik och svenska företag.”
När hon tänker tillbaka på 2016 är hon mest nöjd med att i sin roll som klimatambassadör ha bidragit till Parisavtalet och att nu tillsammans med Kina kunna bidraga till att genomföra detta. ”Ett led i detta är mitt samtal med president Xi Jinping om bland annat klimatfrågan i samband med att jag överlämnade mina kreditivbrev.”
Anna Lindstedt påpekar att Kina var ett av de första länder som ratificerade (slutgiltigt antog) Parisavtalet. Det gjorde att det kunde träda i kraft tidigare än väntat.
”Kina är på god väg att överträffa sitt åtagande under avtalet och satsar bland annat på förnybar energi och minskad avskogning. Kina bidrar också till klimatfinansiering för mindre utvecklade länder, genom en ny fond”, säger hon.
Men hur det är med landets kolanvändning i dag?, undrar KinaNytt.
“Kinas energimix utgörs fortfarande till cirka 65 procent av kol, men minskar stadigt”, svarar ambassadören.
Minska ambassadens ekologiska avtryck
Flera personer på ambassaden arbetar delvis med miljö och klimat. Om det fanns mer resurser skulle ambassadören vilja lägga upp en strategisk plan för att knyta ihop policydialogen med Kina med främjande av svensk klimat- och energiteknik.
Ett arbete som inte kräver så mycket extra resurser är att minska ambassadens ekologiska fotavtryck. ”Vi hade i höstas en gemensam planeringsdag på temat Green Office. Hela ambassaden deltog och här kom många idéer fram, allt ifrån att minska elkonsumtionen till att börja sopsortera.”
JOGGANDE FOTOGRAF. “Bilden tog jag under en joggingtur längs kanalen nära ambassaden”, säger Anna Lindstedt.
På kulturområdet är Anna Lindstedt mycket nöjd med att ha varit med om att upprätta ett svenskt och skandinaviskt kulturcenter i den gamla porslinsstaden Jingdezhen, liksom att ha initierat ett svenskt kulturår i Tuppens År 2017 med film, musik, konst, teater, dans och litteratur.
Marknadsföringen av vårt land i Kina handlar om alltifrån främjande av handel och investeringar till olika typer av kulturaktiviteter och offentlig diplomati. ”Även den goda servicen på vår migrations- och viseringssektion bidrar till marknadsföringen av Sverige.”
Massor med högnivåbesök
”Vi har massor med högnivåbesök i båda riktningarna i år. I juni deltar vi i Clean Energy Ministerial här i Peking, med energiminister Ibrahim Baylan, vars kinesiske kollega Nur Bekri besökte Sverige i mars”, berättar Anna Lindstedt.
Hon tycker att Sveriges relation till Kina är bra i dag, men att den kan bli ännu bättre. ”Genom att ha en nära och förtroendefull relation har vi lättare att arbeta också med svåra frågor.”
Hon har fått ett intryck av att utvecklingen i Kina går mycket snabbare och sker i mycket större skala än hon kunde ana, till exempel inom högteknologi.
GRÖNT TEMA har det varit länge för Anna Lindstedt, här i ambassadens trädgård. Hon var Sveriges klimatambassadör före Peking, där hon nu är med och gör ambassadens arbete mer hållbart i det lilla – vid sidan av alla stora uppgifter. Foto: Mikael Yu
Ett stort projekt som Anna Lindstedt övervakar de närmaste åren är ambassadens ansiktslyftning. ”Vi renoverar och bygger till samtidigt som den vanliga intensiva verksamheten fortgår som vanligt. Detta blir en stor utmaning. Till det positiva hör att vi kommer kunna ordna fler kulturaktiviteter på ambassaden och att vi bygger miljövänligt.”
Stärka banden med Mongoliet
Anna Lindstedt är också sidoackrediterad i Ulan Bator, Mongoliet. ”Jag åker till Ulan Bator för att överlämna mina kreditivbrev i april. Jag håller som bäst på att fundera över hur vi ska stärka relationerna med Mongoliet.”
Stämmer det att ambassaden inte fått besöka den gripne förläggaren och svenske medborgaren Gui Minhai sedan i september i fjol? Vad kan ambassaden och regeringen göra i detta utdragna ärende? Vad är din bild av svenska mediers bevakning av fallet?
”Vi arbetar hårt med detta fall, men jag kan inte gå in i några detaljer”, svarar ambassadören.
Du är den första svenska ambassadören i Kina som är kvinna. Hur är det och hur uppmärksammades det av Kinas UD?
”Det är positiva reaktioner hittills!”
Ni är tre kvinnor som är de högsta cheferna, utskickade av svenska UD till Peking, Shanghai och Hongkong. Har Du några tankar kring det?
”Att det är roligt!”
Fakta Anna Lindstedt
Sveriges ambassadör i Kina, sidoackrediterad i Mongoliet
Bor: I residenset på ambassadområdet i Peking.
Familj: Make, två söner och två döttrar.
Studier: Journalistik; språk, nationalekonomi, statsvetenskap, grundläggande juridik samt folkrätt vid Lunds universitet; franska språket och litteraturen vid Sorbonne.
Karriär: Journalistjobb under studietiden 1985-90, handläggarkursen på UD 1990-91, handläggare på ambassaderna i Jakarta och Islamabad 1991-97, handläggare på UD:s avdelning för global säkerhet 1998-99, chef för avdelningen för Sydasien 2000-2003 ambassadör i Vietnam 2003-06, ambassadör i Mexiko 2006-11, klimatambassadör 2011-16, ambassadör i Kina från september 2016 – .
Språk: Flytande på engelska, franska, spanska, italienska och indonesiska. Kan även använda tyska och vietnamesiska som arbetsspråk. Rudimentär kinesiska, men överraskad av hur inspirerande det är att lära sig språket.
Hobbies: Fotografering, kultur, litteratur. ”Om dygnet hade mer än 24 timmar skulle jag återuppta min pianospelning.”
På fritiden i Peking: Läser kinesiska, springer, promenerar och gör yoga. Simmar under sommarhalvåret.
Senast lästa böcker: China in ten words av Yu Hua och Chinese Politics in the Xi Jinping Era: Reassessing Collective Leadership av Cheng Li.
Anna Lindstedt med Kinas världsberömde filmregissör Zhang Yimou vid premiären på Zhangs senaste storfilm ”The Great Wall”. Foto: Privat
Fakta Sveriges ambassad i Kina
Totalt ett sextiotal personer arbetar på ambassaden i Peking inklusive migrationsavdelningen, varav 21 är utsända från Sverige, cirka 10 är lokalanställda svenskar och cirka 30 är lokalanställda kineser.
Visum
Normalt jobbar tre beslutsfattare utsända av migrationsverket och sex assistenter (lokalanställda svenskar och kineser) med viseringar.
Under högsäsongen april–september dubblas arbetsstyrkan på migrationssektionen, extra handläggare sänds ut från migrationsverket och lokalanställda assistenter anlitas av ambassaden.
Totalt utfärdades i Kina (exklusive Hongkong) 78 895 viseringar till Sverige under 2016. Av dessa var 50 636 för turism. Merparten av övriga viseringar var för affärsresor.
Under samma period utfärdades 2 718 uppehållstillstånd för studier vid svenska universitet och högskolor. 959 uppehållstillstånd utfärdades för anknytning till familj eller släkt som bor i Sverige.
De senaste fyra åren har antalet ansökningar om visum på ambassaden ökat med ungefär 50 procent om året. Baserat på dialog med resebyråer och Visit Sweden förväntar ambassaden en viss uppgång även i år. Uppehållstillstånd för studier har ökat något under de senaste sex åren.
Business Sweden
Business Sweden är en fristående organisation. Men chefen för Business Swedens kontor i Peking är också handelssekreterare till Kina. Anställning av handelssekreterare beslutas av regeringen på förslag från Business Sweden.
Svenskar i Kina
Ambassaden uppskattar att cirka 3 000 svenska medborgare bor i Kina, men säger att det är svårt att få en exakt siffra. Därför driver ambassaden en kampanj för att fler ska anmäla sig till svensklistan som i dag har 147 namn. Anmälan är frivillig och görs för att UD och ambassaden ska kunna kontakta svenska medborgare i en krissituation.
Källa: Sveriges ambassad i Kina.
Hemsida: Sveriges ambassad i Kina.
Historik
Sveriges ambassadörer i Kina
Före Anna Lindstedt har det funnits 22 svenska sändebud till Kina. 16 av dessa har varit baserade i Peking.
1907-1936 var sändebuden till Japan sidoackrediterade i Kina.
1937 utnämndes generalkonsuln i Shanghai Johan Beck-Friis till Sveriges sändebud till Republiken Kinas regering i Nanjing.
1939 -1944 hade Sverige inget officiellt sändebud till Kina.
1944 utnämndes Sven Allard till sändebud med placering i Chongqing dit regeringen flyttat eftersom Nanjing var ockuperat av Japan.
1948 efterträddes han av Torsten Hammarström. Då hade den kinesiska regeringen flyttat tillbaka till Nanjing. Efter att regeringen flyttade till Kanton (Guangzhou) under inbördeskriget med kommunisterna stängde Sverige kansliet i Nanjing och merparten av den diplomatiska personalen flyttades till Shanghai.
1950 erkände Sverige Folkrepubliken Kina, den nya kinesiska regeringen, och Torsten Hammarström utnämndes till ambassadör. Den nya regeringen valde Peking som huvudstad. Följaktligen blev Hammarström den första svenska ambassadören med placering där.
Källa: Sveriges ambassad i Kina.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council. Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.