Efter fyra år i Shanghai:
Glädje och besvikelse
för Lisette Lindahl
Publicerad 2020-08-12
I år är det 40 år sedan Sweden-China Trade Council bildades genom ett samarbete mellan dåvarande Exportrådet, Industriförbundet, Grossistförbundet Svensk Handel och Handelskammarförbundet. Närmare 100 svenska bolag hörsammade inbjudan till det konstituerande mötet den 15 september 1980 då dåvarande vd:n i Atlas Copco, Tom Wachtmeister, valdes till ordförande. En post han innehade fram till år 2000. I början av 1980-talet fanns ett stort behov i svenskt näringsliv att lära känna den kinesiska marknaden och SCTC kom att fylla en viktig roll för sina medlemmar; att informera om och utvärdera förhållandena i Kina för att underlätta medlemsföretagens strategival. Denna roll är fortfarande i allra högsta grad relevant för de idag närmare 200 medlemmarna.
I dag representerar SCTC:s medlemmar företag och organisationer med sammanlagt 1,8 miljoner anställda och med 2 050 miljarder kronor i intäkter. I en serie intervjuer i KinaNytt kommer vi följa personer som varit och är involverade i affärsutbyte med Kina. Alla är personer med nära koppling till SCTC och som spelat en viktig roll för utvecklandet av affären till gagn för det enskilda bolaget och därmed även AB Sverige. Vi blickar bakåt i tiden, tar grepp om det aktuella skeendet och blickar in i framtiden. I den andra intervjun berättar Lisette Lindahl om sina sex år i Kina, varav de senaste fyra åren som generalkonsul i Shanghai.
En blandning av glädje och besvikelse har präglat de fyra åren för Lisette Lindahl som svensk generalkonsul i Shanghai. Efter sex år i Kina är hon snart tillbaka på UD i Stockholm. Det svenska näringslivet har tagit det mesta av hennes tid, men det är också det som stått för glädjen och varit mest inspirerande. En hedersutmärkelse har hon fått som tack för sina insatser där.
Fallet med den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai står för den största besvikelsen. ”Till min sorg har vi inte löst hans situation. Detta är en tragedi och den fråga som mentalt har krävt mest av mig.”
Av AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
När KinaNytt frågar Lisette Lindahl vad som varit roligast under åren i Kina nämner hon hela fyra saker: fotoprojektet Swedish Dads, firandet av Sveriges nationaldag 2017, att öppna flera varuhus för Ikea och att få utmärkelsen från Svenska handelskammaren i Kina.
Swedish Dads
”Dads-projektet” pågick i nästan ett helt år i Shanghai. Det började med den svenska fotoutställningen Swedish Dads som visats i 40 länder. Det är bilder av fotografen Johan Bävman på 25 föräldralediga svenska pappor med sina barn. De berättar också hur de ser på sin roll.
Nästa steg blev en fototävling som riktade sig till kinesiska pappor och barn. Generalkonsulatet fick ta emot 15 000 bilder från hela Kina. Det var gymnastikläraren Zhang Hui och hans son Zhang Ducheng från Shanghai som vann första priset, en resa till Sverige. Efteråt berättade pappan bland annat att han tyckte det var speciellt att hundar får följa med in i svenska butiker. Och Blå Hallen i Stockholms stadshus imponerade.
Den vinnande bilden i tävlingen om kinesiska pappor och barn visar Zhang Hui, gymnastiklärare i Shanghai, med sonen Zhang Ducheng. Bilden togs på ön Beiji i grannprovinsen Zhejiang där båda deltog i en aktivitet som frivilliga fyrvaktare. Foto: Zhang Hui
En stor fotoutställning med både svenska och kinesiska pappor avslutade projektet. Platsen var väl vald, nämligen tunnelbanestationen vid Folkets park mitt i Shanghai. Där passerar 600 000 människor dagligen.
Nationaldagen 2017
”På vår nationaldag 2017 hade vi över 1 100 gäster utomhus på gräsplanen vid ett hotell i Shanghai. Förutom svenskkolonin deltog generalkonsulatets officiella kinesiska kontakter. Alla inbjudna fick ta med sig barnen. Svenska företag hade ordnat ett tjugotal olika lekstationer”, berättar den avgående generalkonsuln.
Här tar generalkonsuln, klädd i Sverigedräkten, emot en delegation från Shanghai stad ledd av vice förvaltningschefen Gu Jinshan. Bilden är från nationaldagsfirandet året därpå 2018. Foto: Generalkonsulatet i Shanghai
Det var till exempel en bilbana med Volvo, bollhav, modellbygge, fotbollsmål, fiskdamm, kinesiska lanternor och datorspel. Sponsorer var bland andra Alfa Laval, Astra Zeneca, Atlas Copco, Autoliv, Blueair, Fillidutt, Handelsbanken, H&M, Ikea, LKAB, Mannheimer Swartling, Perstorp, Sandvik, Scandic Food, SKF och Stora Enso.
Öppnade Ikeavaruhus
Under de sex åren har Lisette Lindahl öppnat två Ikeavaruhus i Peking och två i Shanghai. ”Otroligt positivt och jätteroligt att vara med. Det blir till en fest när Ikea öppnar.”
Hedersutmärkelsen
Fjärde glädjeämnet var i maj för ett år sedan. Då gav Svenska handelskammaren i Kina årets hedersutmärkelse till Lisette Lindahl ”för sitt arbete med att främja svenska företag i Kina som Sveriges generalkonsul i Shanghai”. Utmärkelsen brukar annars gå till företagsledare i Sverige eller Kina.
”Det var så fruktansvärt roligt att bli uppmärksammad på det sättet. Det kändes som ett erkännande. Det visar att företagen gillar det vi gör på konsulatet och att de känner att jag och vi finns till för dem”, säger hon.
”Diplomet finns nu i containern på väg hem till Sverige.”
Mest inspirerande
KinaNytt undrar vad som varit mest inspirerande. Lisette Lindahl tvekar inte: ”För min del är det kontakterna med de svenska företagen, både små och stora. Jag är imponerad över att det finns så pass många, stora och aktiva svenska företag i Kina”, säger hon.
I konsulatets bevakningsområde ingår provinserna Jiangsu, Anhui och Zhejiang. Särskilt i Jiangsu finns det en stor svensk närvaro med bolag som Alfa Laval, Ericsson, Tetra Pak och Ikea.
För att främja de svenska företagen har Lisette Lindahl lagt tonvikten på invigningar, företagsbesök och goda kontakter med lokala myndigheter.
”Det är en fördel att jag som generalkonsul kommer på besök. Då ser de kinesiska myndigheterna att våra företag har stöd från det officiella Sverige”, säger hon.
Som exempel på framgångsrik aktivitet för företagen och på rollen som dörröppnare nämner hon kontakterna med Geely och Volvo Cars. ”Det visar att vi har nytta av varandra.”
Det som fungerar mindre bra
”Det som inte fungerar så bra utan som istället givit betydande komplikationer med kinesiska officiella företrädare är när händelser i Kina eller i Sverige påverkat kinesernas uppfattning om Sverige och hur Sverige ser på Kina. Det har gällt rapportering om vårt konsulära fall Gui Minhai, men också till exempel satirprogrammet i Sveriges television och bråket om några kinesiska turister utan giltig bokning som blev avvisade på ett vandrarhem i Stockholm.”
”När det var mycket sådant hade jag färre möjligheter att träffa officiella kinesiska företrädare. Det drabbade indirekt också de svenska företagen som gärna sett att jag varit med i olika sammanhang. Men i det långa loppet har det inte så stor betydelse.”
”Det som krävt mest av mig personligen är fallet Gui Minhai.” Lisette Lindahl var till exempel med på tåget när han fördes bort av kinesiska säkerhetsvakter. Detta hände i januari 2018 när hon eskorterade den svenske medborgaren på tåget mellan Shanghai och Peking. Gui Minhai var på väg till en hälsoundersökning som svenska ambassaden ordnat.
Komplikationer med corona
Coronaviruset förde naturligtvis med sig stora komplikationer under Lisette Lindahls sista halvår på generalkonsulatet. Inte förrän i maj kunde hon återuppta företagsbesöken igen.
”När viruset var som mest akut i Kina bar alla våra lokalanställda ansiktsmask och matrasterna delades upp så att avstånd kunde hållas. Hissen i byggnaden sprejades varannan timme och även generalkonsulatet rengjordes flera gånger om dagen”, berättar Lisette Lindahl.
I dagsläget är mask frivilligt inne på kontoret. Men ute i samhället är det obligatoriskt i till exempel kollektivtrafik, affärer, biografer och museer.
Vad har förvånat dig mest under din tid i Kina?
”Jag tänker vända på frågan”, säger hon. ”Det som förvånat mig mest är hur lite vi i Sverige vet om Kina.”
Hon jämför med hur mycket svenskar i allmänhet känner till om USA, till exempel varenda delstat eller hur många coronaoffer som finns i landet.
”Nyligen överlämnade regeringen sin skrivelse om frågor som rör Kina, också kallad Kinastrategin”, säger Lisette Lindahl. Strategin understryker bland annat att vi behöver kunskap om Kina i många delar av samhället. I juni inrättade regeringen till exempel ett särskilt nationellt kunskapscentrum om Kina.
Lisette Lindahl tycker att de som kan Kina kunde bjudas in till kommuner, regioner och skolor i Sverige för att sprida kunskapen.
Svikna förhoppningar
Under sina sex år i Kina har hon upplevt hur klimatet hårdnat för journalister och oliktänkande. ”Företagsklimatet har inte blivit sämre, men inte heller så mycket bättre. Många avtal och riktlinjer är skrivna men inte mycket har genomförts av det som vi alla hade hoppats på efter signalerna 2013 om ytterligare öppningar av marknaden och bättre skydd för immateriella rättigheter.”
Samtidigt vill hon säga att Kina är ett fantastiskt land. ”Bara att resa och se så mycket kultur och historia. Det är ett vackert land.”
KinaNytt undrar vad Lisette Lindahl lärt sig som hon inte visste när hon kom till Kina? ”Jag visste inte att kineserna är så känsliga för kritik. Jag trodde att de var tillräckligt trygga i sitt stora land med sin stora befolkning. Men det är väl arvet från Kinas relationer till främmande makter, i synnerhet efter opiumkrigen, som lever kvar i folks medvetande. Så fort någon känner att Kina blir kritiserat på något vis så är det snabbt massor av folk som rycker ut på sociala medier. De kan inte tolerera det. ”
Som exempel på en snabb reaktion nämner hon bojkotten av Sydkorea som lät USA installera ett missilsystem på sydkoreansk mark 2016.
Dynamik och bredd
Lisette Lindahl har gillat dynamiken och bredden i jobbet som generalkonsul. ”Det kunde vara så att jag åkte på ett företagsbesök på förmiddagen, träffade kolleger och diskuterar nordiska projekt vid en lunch. På eftermiddagen kunde jag ta emot ett eller flera svenska företag på besök i Shanghai som kom förbi för att uppdatera mig om vad de gjort eller berätta om något problem.”
Invigning av den svenska paviljongen vid China International Import Expo i Shanghai i november 2019. Generalkonsul Lisette Lindahl och Tobias Glitterstam, då regionchef för Asia Pacific inom Business Sweden, klippte bandet. Foto: Generalkonsulatet i Shanghai
En middag hemma hos generalkonsuln kan göra skillnad. ”Vi tror till exempel att det hjälpte i fjol när Swedavias ledning och China Eastern Airlines åt middag hemma hos mig för att prata om direktflyg mellan Shanghai och Stockholm Arlanda. Kinesiska ledare uppskattar sådant och vill gärna skapa närmare kontakter, så kallad guanxi.”
Shanghai räknas som ett ganska stort generalkonsulat. Det är fyra utsända svenskar och tolv lokalanställda. Förutom kontakterna med företagen är viseringarna en stor del av verksamheten.
”Vi har varit väldigt aktiva med viseringarna för att det ska bli enklare för företagen. Vi har till exempel upprättat en bona fide-lista för företag, både svenska och kinesiska, som gör regelbundna besök i Sverige. Vi har dessa företagens grunddokument och träffar regelbundet deras handläggare för att informera och uppdatera dem”, berättar Lisette Lindahl.
”Detta innebär att handläggningen går smidigt. Det tar under tre dagar, mycket snabbare än Schengens rekommendation på 15 dagar.”
Har du några tips till svenska företag i Kina? Vad kan generalkonsulatet i Shanghai eller ambassaden i Peking hjälpa dem med?
”Jag har ju bara sett dem som vet att vi finns. Vi vill att företagen ska känna sig välkomna och att det är lätt att få kontakt med oss. Det finns också en mycket aktiv svensk handelskammare i Kina. De är mycket duktiga. De har god företagskännedom.”
Lisette Lindahl nämner också Team Sweden-gruppen. Där ingår ambassaden i Peking, konsulaten i Shanghai och Hongkong, Svenska Handelskammaren i Kina och i Hongkong, Business Sweden och Visit Sweden. ”Vi jobbar mycket bra tillsammans.”
”Vi på konsulatet finns på sociala medier så det är lätt ta kontakt med oss. Det finns ingen begränsning för vem eller vilka som kan höra av sig, ingen är för liten.”
Svenska generalkonsulatet är aktivt på WeChat, ledande socialt medium i Kina. Här får följarna lära sig hur vi firar midsommar med 500-åriga traditioner i Sverige. Foto: Generalkonsulatet i Shanghai
Vad kan kineserna i allmänhet om Sverige? Känner du att du varit med och kunnat förändra Sverigebilden under dina år i Shanghai?
”Det är otroligt lite kineserna känner till. Några vet att vi har ren luft och bra miljö. Några känner till några svenska företag till namnet men vet inte alltid att de kommer från Sverige. Men vi ska inte späka oss, vi är ett litet land.”
Samtidigt pekar hon på projektet Swedish Dads som kan ha påverkat Sverigebilden.
Lisette Lindahl säger att Shanghaiborna är ”otroligt intresserade” av svensk film. Konsulatet har bland annat visat ”En kärlekssaga” av Roy Andersson, ”Den allvarsamma leken” av Pernilla August och ”En underbar jävla jul” av Helena Bergström.
Mest intresserade verkade filmentusiasterna i Shanghai vara av dokumentären ”Trespassing Bergman” av Jane Magnusson och Hynek Pallas. Där berättar andra stora filmmakare i världen om hur de påverkats av Ingmar Bergman.
Svensk design har också väckt uppmärksamhet på den årliga designmässan i Shanghai.
Hur ska vi bäst stärka våra långsiktiga relationer med Kina?
”Jag tror starkt på handelsutbyte. Jag är också för studentutbyte, men vi får inte vara naiva där. Och vi måste också lära oss mer om Kina i Sverige”, slutar Lisette Lindahl.
Fakta - Lisette Lindahl
Sveriges generalkonsul i Shanghai till och med sista augusti i år. Återvänder därefter till Utrikesdepartementet i Stockholm efter sex år i Kina.”Kommer att arbeta med Kanada på vår Amerika-enhet. Var stationerad där 1991-94. Ser mycket fram emot det.”
Ålder: 66 år.
Bostad: Flyttar från generalkonsulatets residens i centrala Shanghai till en bostadsrätt vid Rålambshovsparken i Stockholm.
Familj: Sönerna Sean med sambo Andrea och Julian med sambo Emmi bor i Stockholm. Pappa Johnny och hans fru Birgitta finns i Örebro.
Studier: Socionom, Örebro högskola 1976. Handläggarutbildningen på UD 1980-1981.
Karriär: 1977-1980: personalavdelningen på Örebro läns landsting.
På UD 1980-2000 med posteringar i Stockholm, Sofia, Madrid, New York, Ottawa och Köpenhamn.
2000-2001: Invest in Sweden Agency (kommunikation och press).
Sedan 2001 tillbaka på UD, Europa-avdelningen; därefter ambassaden i Washington 2006-2010 med bland annat handelsfrämjande.
Åter Stockholm och UD 2010-2014 på tjänst som regional främjare för Nord- och Sydamerika.
2014 ambassadråd i Peking och chef för ekonomiska sektionen. Från 1 september 2016 svensk generalkonsul i Shanghai.
Hobbies: Böcker. Allt från politik till deckare, från memoarer till fantasy. I närheten av Laxå har familjen ett sommarställe. “Jag avser försöka spendera mycket tid där och hoppas att resten av familjen och vänner vill besöka mig där ofta.”
Under sin tid i Shanghai deltog hon regelbundet som medlem i Shanghai Historical Tours. ”Turerna tog mig runt i denna mångfacetterade och historiskt spännande stad.”
Mejladress:
lisette.lindahl@gov.se
Fakta - Generalkonsulatet i Shanghai
Generalkonsulatet har fyra utsända medarbetare från Sverige och tolv lokalanställda.
Konsulatet ansvarar för Shanghai med 25 miljoner invånare samt provinserna Anhui, Jiangsu och Zhejiang med sammanlagt 200 miljoner invånare. I området finns totalt cirka 2 000 svenskar, de allra flesta i Shanghai, som har den högsta koncentrationen av svenska företag i Kina, 500 stycken.
Ny generalkonsul från 1 september blir Marie-Claire Swärd Capra. Hon kommer närmast från en post som ambassadör i Algeriet. Hon har bland annat tjänstgjort vid ministerrådet vid OECD i Paris, vid ambassaderna i Köpenhamn och Söul, och vid EU-kommissionen i Bryssel.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.