Gotländska Moving Floor och privatägda kinesiska Xiangcun har i dagarna bildat samriskföretaget Happy Little Pig. De ser möjligheten att nå miljardomsättning inom fem år. Detta joint venture ska tillverka och sälja Moving Floors innovativa och patentskyddade rörliga golv till grisuppfödning i industriell skala. Det är en milstolpe på familjeföretagets tio år långa Kinaresa.
”Det är strategiskt rätt för oss att börja i Kina. Varannan gris i världen finns där. Och kineserna är väldigt öppna för nya tekniska lösningar med goda miljöeffekter”, säger Katja Lindvall, vice vd i Moving Floor och styrelsemedlem i Sweden-China Trade Council.
Av AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
Katja Lindvall säger att den omfattande och skoningslösa afrikanska svinpesten i Kina har medfört ett ökat intresse för bolagets teknologi och boxar. Redan tidigare har Moving Floor installerat sina kalvboxar på ett par demogårdar i Kina. Nu är det dags att lansera grisboxar i stor skala. Det var en marknad med cirka 500 miljoner grisar innan den afrikanska pesten slog till.
Det är fråga om roterande golv med en speciell matta. Det gör att golvet kan renas från strö och gödsel undan för undan när det passerar en avskrapare. Golvet rör sig sakta, cirka 20 gånger per dygn, och står stilla cirka 98 procent av tiden. ”Den kontinuerliga rengöringen ger bra hygien och bra djurhälsa. Den minskar också behovet av arbetskraft”, säger Katja Lindvall.
”Först tänkte vi inrikta oss enbart på de riktigt stora gårdarna i Kina. Den kinesiska regeringen vill se större gårdar eftersom de klarar av hårdare miljökrav. De ger också skalfördelar, som ökar lönsamheten. Nu har vi sett att myndigheterna också vill rationalisera och expandera de mellanstora gårdarna”, säger Katja Lindvall. Regeringen i Peking avsätter stora belopp till subsidier för att gårdarna ska bli mer klimatsmarta, förbättra djurhållningen och öka livsmedelssäkerheten.
Kräver inget vatten
Den svåra vattenbristen i stora delar av landet ökar intresset för Moving Floors produkter. Företagets teknologi kräver inget vatten. I dag använder kineserna upp till 150 liter per gris och dag för rengöring av stallar med betonggolv. Dessutom spolas det förorenade vattnet i många fall ut i vattendrag i närheten eller så krävs det energislukande lösningar för vattenavskiljning.
Katja Lindvall nämner ytterligare en orsak till varför Moving Floors tajming i Kina nu verkar bra:
”Att få ner arbetstiden i stallarna väger tungt. Det trodde vi inte när vi började undersöka marknaden. Men arbetskraften blir dyrare och det kan vara svårt att rekrytera till de gårdar som ligger otillgängligt. Vår process spar arbetskraft.”
Moving Floor är sannerligen ett riktigt familjeföretag. Det var pappa Tommy Lindvall som uppfann och utvecklade de rörliga golven. Han och hans fru Pia hade fött upp djur i hela sitt liv. 1986 införde Sverige ett förbud mot att behandla djur med antibiotika i preventivt syfte. Tommy Lindvall funderade mycket kring detta.
Gnuer på savannen gav idén
”Vår far såg hur dålig rengöring gjorde många djur sjuka i de traditionella grisboxarna. Så såg han ett TV-program om gnuerna på savannen. De förflyttar sig över stora områden och blir inte sjuka, trots att tusentals djur lever i flock. De betar, gödslar och vandrar vidare”, berättar dottern Katja.
Tommy Lindvall tänkte att om djuren inte kan förflytta sig från sin gödsel måste golvet flytta sig under djuren. Han började utveckla de rörliga golven 1995.
I dag, efter faderns bortgång, är det Katja Lindvall som driver företaget tillsammans med sin syster Peg Söderberg som är vd. Deras mamma Pia Lindvall äger 70 procent av Moving Floor AB och Region Invest Gotland äger resten.
Kinaresan för Moving Floor började 2009. Då handlade det om att hitta komponenter för tillverkningen hemma på Gotland.
Har även patent i Kina
”Vi har alltid sett Kina som en mycket viktig marknad och därför har vi från början sett till att även ha patent där.” Kring 2013 började systrarna och deras far titta på den kinesiska marknaden med tanke på eventuell försäljning. De besökte gårdar och mässor, men tidpunkten var inte den rätta.
”Det var först för ett par år sedan som vi fick en helt annan respons. Då började vattenfrågor, luftföroreningar, missbruket av antibiotika och andra avgörande faktorer verkligen tas på allvar i Kina. 2017 var vi med i statsminister Stefan Löfvens delegation och skrev under en avsiktsförklaring för installation på två gårdar på Hainan”, berättar Katja Lindvall.
”Nu år 2019 har vi äntligen färdigställt vår produkt för grisar och beslutat att lansera den i Kina.” Problemet i början var att de bökande grisarna försökte äta upp golvet, men nu har Moving floor skapat en ny yta som de inte rår på.
Hur fick ni kontakt med er kinesiska partner från början?
“Det var som en flerstegsraket. Genom svenska ambassaden i Peking fick vi genom flera led kontakt med Yang Wenlian, vd och huvudägare i Xiangcun”, säger Katja Lindvall.
Sonderingarna om att bilda ett joint venture inleddes för ungefär ett år sedan. Yang Wenlian deklarerade tidigt att det var viktigt för henne att först besöka Moving Floor i Sverige och se med egna ögon. I början av februari i år kom hon till Gotland och därefter blev det fart på förhandlingarna.
Att allt mynnade ut i ett joint venture och inte enbart i en helägd verksamhet beror på att familjen Lindvall tror på att ha en stark lokal partner för att kunna lyckas i Kina.
Juristen Hans Sandberg är den grå eminensen bakom Moving Floors framgång att bilda ett samriskföretag i Kina. Hans första insats som företagets legala rådgivare var att hjälpa till med att fastställa en Kinastrategi. “Då var det många frågor om etableringsalternativ och internationella affärer från systrarna. Det var alltid en mycket fri diskussion”, säger han och tillägger att det varit ett givande och kul samarbete under hela processen.
Hundratals olika frågor
Det var Hans Sandberg som skrev alla avtalsförslagen i det paket som krävdes för att det svensk-kinesiska samriskföretaget skulle kunna komma till stånd. “Ett sådant här projekt innehåller hundratals olika frågor som måste avtalsregleras i enlighet med kinesisk lagstiftning”, konstaterar han.
Hans Sandberg bestämde sig för att hålla sig i bakgrunden när han såg hur bra kontakten fungerade mellan Moving Floors vd Peg Söderberg och Xiangcuns vd Yang Wenlian.
“Hon litar helt på sin svenska motpart. Det är mycket viktigt att nå denna personliga relation i Kina”, konstaterar Hans Sandberg. Han gav fortlöpande understöd från Stockholm de sex gånger som Peg Söderberg och Katja Lindvall var i Kina och förhandlade. Det blev många och långa telefonsamtal mellan Kina och Sverige.
Hans Sandberg träffade den kinesiska vd:n i Stockholm i februari i år. Han slogs av hennes stora självständighet och upplevde henne som en mycket dominerande person med utomordentliga kontakter.
Om madame Yang haft en jurist vid sin sida hade även Hans Sandberg varit med vid själva förhandlingarna. Men han tyckte det blev en bättre balans mellan parterna när han inte var närvarande.
Pärmarna fulla av avtal
Hela avtalspaketet som han tog fram upptar i dag ett antal fulla pärmar. Det reglerar bland annat andelarna i samriskföretaget, bolagsordning, styrelsens arbetssätt, bolagets infrastruktur, patent, varumärken och licenser. Det finns också ett investeringskontrakt med industriparken Loudi i provinsen Hunan. Där har partnern Xiangcun sin bas och där ska samriskföretagets fabrik byggas.
Bland alla pärmarna finns också en ”Feasability Study” som visar att projektet är rimligt och möjligt att genomföra ur ekonomisk och operationell synvinkel – bland annat det beräknade behovet av arbetskraft, vatten och elektricitet.
“Det var behandlingen av detta stora avtalspaket som tog mest tid. Inte minst tog det tid för den kinesiska sidan att översätta allt från engelska till kinesiska. Ett ständigt bekymmer var felöversättningarna”, säger Hans Sandberg. Han framhåller hur viktigt det är att vara först med att presentera en avtalstext för sin motpart.
Hans Sandbergs allmänna erfarenhet – efter nästan 40 år i olika förhandlingar med kineser – är att de ofta är schysta och att de efter ofta långa förhandlingar till slut accepterar win-win lösningar. Han noterar att kommunistpartiets ökade direkta inflytande vid förhandlingar märks tydligt. ”En markant förändring jämfört med för femton år sedan”, säger han.
Vad är det ni har stött och blött mest?
Katja Lindvall svarar: ”Det har tagit mycket tid att förstå varandra och affärskulturen, att förstå beslutsvägarna och vem som egentligen bestämmer. Men parterna ville ju båda nå samma mål – att starta ett joint venture. Det var en förhandling där båda fick ge och ta och söka anpassade lösningar.”
Yang Wenlian var med i början och i slutet av förhandlingarna, men annars bara ibland. Hon talar ingen engelska, bara mandarin. Systrarna hade med en egen tolk, något som Hans Sandberg rekommenderar att alltid ha.
Vad har varit det roligaste under den långa Kinaresan?
”Det är att få se landet och komma ut på landsbygden och träffa människorna där. Det är mycket stimulerande att både få se storstäderna och det agrara samhället där utvecklingen inte hunnit lika långt. Vi gillar vänligheten hos människorna, det blir många fina möten på våra resor”, säger Katja Lindvall.
Vad har Moving Floor haft för nytta av Sweden-China Trade Council?
”Jag sitter med i styrelsen sedan 2014 och har haft mycket nytta av nätverksträffarna där vi har kunnat byta erfarenheter. Det gäller alltifrån sourcing och tillverkning till etableringsfrågor och marknad. Vi har även varit medlemmar i Sweden China Greentech Alliance som erbjudit mera specifika utbyten med andra miljöteknikföretag”, berättar Katja Lindvall.
Hon framhåller också att Sweden-China Trade Council även hjälper små och medelstora företag att få en väg in till det officiella Sverige. Hon tycker att det är mycket viktigt med politisk uppbackning, inte minst för mindre företag. Via Sweden-China Trade Council har företaget fått stor hjälp av Näringsdepartementet, UD, Svenska ambassaden i Peking, Business Sweden och andra.
Börjar en ny resa nu?
Peg Söderberg, Moving Floors vd, svarar:
”Nu tar vi på allvar klivet från att mest utveckla produkter och göra installationer i liten skala. Nu kan vi skala upp hela verksamheten och leverera vår teknologi i stor skala och därmed påverka de största och mest moderna gårdarna på världens största marknad. Det är en oerhört spännande fas vi går in i.”
Det nya samriskföretaget heter Happy Little Pig (Kuaile Xiaozhu) Agriculture Equipment Co., Ltd. Det ägs till 70 procent av Moving Floor (tillsammans med Region Invest Gotland), medan partnern Xiangcun High Tech Agriculture Co., Ltd äger 30 procent.
Joint venture-bolaget får exklusiv rätt att sälja Moving Floors produkter för grisar under sex år i Kina.
Huvudkontoret för samriskföretaget kommer att ligga mitt i landet. Det är i industriparken Loudi i provinsen Hunan som partnern Xiangcun har sin hemvist. Det ligger 13 mil väster om provinsens huvudstad Changsha.
Där ska Happy Little Pig starta en sammansättningsfabrik för Moving Floors grisprodukter med sikte på Kinamarknaden. Det betyder i praktiken att Moving Floor överför den teknologi och know-how som krävs för att tillverka, installera och serva produkterna på den kinesiska marknaden.
”Vi blir ofta varnade för intrång i de immateriella rättigheterna just på den kinesiska marknaden. Men vi har inte upplevt något fall ännu”, säger Katja Lindvall.
Partnern ska börsnoteras
Samriskföretaget Happy Little Pig räknar med att omsätta 150 miljoner RMB nästa år och har siktet inställt på en miljardomsättning om fem år. Vd blir Seng Wee Chua, en kines från Singapore som tidigare arbetat för Tetra Pak och DeLaval.
Xiangcun föder upp och slaktar 400 000 premiumgrisar per år. Bolaget har utvecklat en egen avelslinje av svarta grisar. Xiangcun har försäljningskanaler över hela Kina, även i Hongkong. Vd är Yang Wenlian som tillsammans med sin familj har en betydande ägarandel. Tillkommer olika privata investerare och investmentbolag. Xiangcun planerar en börsintroduktion 2020.
Xiangcun ska sätta upp en demogård utanför Peking med Moving Floors rörliga golv för 6 000 grisar, den första i landet. Bolaget blir därmed samriskföretagets första kund.
Moving Floor har rörliga golv för kor, kalvar och grisar och har patent som täcker alla djurslag. Företaget har en sammansättningsenhet på Gotland idag. Komponenterna där kommer till cirka 50 procent från Kina och resten från Sverige. Gotland ska förbli basen för forskning och utveckling.
PERSONERNA PÅ KINARESAN
Peg Söderberg, 36 år.
Vd för Moving Floor
Studerade nationalekonomi vid universitetet i Lund.
Flera år i Frankrike som biträdande area manager för det svenska reseföretaget Nordic Lodge som drev tio hotell i alperna. Tillträdde på Moving Floor 2009.
Katja Lindvall, 34 år.
Vice vd på Moving Floor.
Kandidatexamen i international business från Griffith University, Australien. På bank en kort tid innan hon 2009 tillträdde som vice vd på Moving Floor. I styrelsen för Sweden-China Trade Council sedan 2014.
Tommy Lindvall.
Lantmästare som drev lantbruk med grisproduktion och spannmålsodling tillsammans med sin fru Pia. Han hittade många egna lösningar på gården och utvecklade också en byggverksamhet. I slutet av 1990-talet uppfann han de rörliga golven för djurstallar och det blev huvudaktiviteten. Han gick bort 2016 vid 68 års ålder.
Hans Sandberg, 73 år.
Jur kand från Uppsala och masterexamen i juridik från New York University. Moving Floors jurist för Kinastrategin och avtalen om samriskföretaget.Tidigare chefsjurist och medlem i koncernledningen för Atlas Copco-koncernen. I styrelsen för Sweden-China Trade Council 2005-2014.
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company