Presidentvalet i USA
Vilken linje tar Trump
och Biden mot Kina
Publicerad 2020-10-29
På tisdag i nästa vecka ska USA välja president. Vad betyder det för relationerna mellan Kina och USA om Donald Trump får förnyat mandat eller om Joe Biden vinner? Vad tycker de kinesiska ledarna om den äventyrlige Trump och vad tycker de om den mer strikte Biden?
ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Med Joe Biden i Vita huset kan vi vänta oss en återgång till en mer konventionell utrikespolitik, mer professionell, mindre personlig, mindre emotionell.
Biden har flera gånger lovat att åter engagera USA:s gamla vänner och allierade, just de som Donald Trump antingen struntat i eller läxat upp. Biden vill samla EU och Storbritannien för att tillsammans kunna sätta tryck på Kina och tvinga Peking ”att ändra sitt oförskämda beteende och spela efter internationella regler”.
Vad gäller Trumps handelskrig mot Kina är Biden försiktig. Han har visserligen kallat första fasen ”en total katastrof”. Underskottet i handeln med Kina är 43 procent högre än när Trump tillträdde. Men Biden säger i alla fall att han ska börja med att titta på tullsatserna innan han går vidare.
Tillgång till Kinas marknad
Samtidigt är även många på den demokratiska sidan delvis införstådda med Trumps ambition att pressa Peking till eftergifter. Framför allt vill de att Kina ska ge amerikanska företag större tillgång till sin marknad, ett återkommande klagomål som även EU har.
Ett avspänt möte i februari 2012 mellan Xi Jinping, då vice president, och Joe Biden, då också vice president. De båda besöker en internationell skola i Kalifornien. Kommer de att vara lika glada om Biden blir USA:s nästa president och de möts igen? Foto: REUTERS/David McNew/TT
Både Trump och Biden försöker locka väljare med likartade tankar om hur de ska blåsa nytt liv i industrin på hemmaplan och minska beroendet av leverantörskedjor från Kina. De vill bland annat ta hem arbetstillfällen från utlandet och straffa företag som flyttar ut jobb. Men deras strategi skiljer sig åt. Trump vill att USA ska föra ”kriget” på egen hand. Biden vill återigen engagera USA:s allierade för att gemensamt pressa Kina.
Båda kandidaterna vill visa sig tuffa mot Kina. Den amerikanska opinionen gentemot Kina har svängt till kraftigt negativ under senare år. Vad gäller inställningen till Xi Jinping som politiker och person har Biden gått så långt som att kalla honom ”en bandit” när det gäller mänskliga rättigheter och politiken i Xinjiang och Hongkong.
Bilden av Xi Jinping
Däremot har Donald Trump i början av bekantskapen kallat den kinesiske presidenten både ”briljant” och ”en god vän”. Men nu i valkampanjen utmålar han Kina som huvudmotståndaren i världspolitiken och säger att Kina kommer att få betala dyrt för att ha släppt ut coronaviruset i världen. Han kallar det konsekvent ”Kinaviruset”. Samtidigt fortsätter han att anklaga Biden för att vara mjuk mot Kina. ”Om Biden vinner, vinner Kina”, säger han.
Donald Trump och Xi Jinping möttes vid G20-mötet i Osaka i juni 2019. Enligt Trumps senare avhoppade säkerhetsrådgivare John Bolton chockade Trump sina medarbetare genom att vädja till Xi Jinping att hjälpa honom vinna presidentvalet 2020. Det kunde den kinesiske presidenten göra genom att köpa mer amerikanska jordbruksprodukter, antydde Trump enligt Bolton som gav ut en bok om sin tid i Vita huset. Foto: AP Photo/Susan Walsh/TT
Trump har öppnat en ny front mot Kina, nämligen i den teknologiska kraftmätningen. Han stänger dörren för telekomleverantören Huawei till amerikanska nätverk och uppmanar Europa att göra likadant. Han försöker också reglera kinesiska appar som TikTok och WeChat.
Donald Trump har inlett processen att ta USA ut ur klimatavtalet från Paris 2015. Joe Biden lovar att landet ska vara kvar. Där finns det en möjlighet att världens två största ekonomier USA och Kina ska kunna samarbeta för att nå klimatmålen och närma sig EU i det arbetet.
Klimatlöfte från Xi
Ingenting är givet, men den kinesiske presidenten Xi Jinping lovade i alla fall i ett tal till FN:s generalförsamling i september att Kina ska bli koldioxidneutralt till 2060. Det är det mest konkreta klimatlöftet hittills från Peking.
Vilken av kandidaterna kan Kina tänkas favorisera? En vanlig teori är att de kinesiska ledarna inte har något emot att Trump får fyra år till. Hans nyckfulla och destabiliserande utrikespolitiska linje under mottot ”America first” har minskat USA:s engagemang i många regioner och internationella organisationer. Han har lämnat dörren öppen för Kina att flytta fram sina positioner som en ny världsmakt.
Å andra sidan behöver Kina en stabil omvärld för att kunna återhämta sig i ekonomin efter utbrottet av coronaviruset och göra sig mindre beroende av exportinkomsterna. Då är ju Biden mer förutsägbar.
Ökad spänning
Den ökande spänningen i Sydkinesiska sjön mellan kinesiska och amerikanska flottenheter något som mannen i Vita huset måste hantera, vem det än blir. Likaså konflikten kring Taiwans framtid. Under Trump har USA höjt sin profil där med besök på hög tjänstemannanivå och med nya vapenförsäljningar.
Vem som än vinner presidentvalet har talet nästan tystnat helt om att Kina så småningom kan öppna sig och bli mer demokratiskt genom ökat internationellt utbyte eller bara genom att engagera landet ekonomiskt och handelspolitiskt.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council. Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.