Tonen har skärpts snabbt mellan USA och Kina. Än är det inte ett riktigt handelskrig och än har långtifrån alla hot blivit verkliga tullhöjningar, men situationen är riskabel och omvärlden oroas. Kina har slagit tillbaka snabbt, men även gett en del tillmötesgående signaler.
Många undrar nu vem som egentligen är starkast i en kraftmätning mellan världens två största ekonomier.
AV JOHAN MYRSTEN, johan.myrsten.stockholm@gmail.com
Varningarna har hopats medan spänningen mellan USA och Kina trappats upp genom en serie tullhöjningar och hot de senaste veckorna (se nedan artikel om hur konflikten skärpts steg för steg).
”Vi är ännu inte tekniskt i ett handelskrig. Men politiskt står vi i början av ett sådant,” sade häromdagen Världshandelsorganisationens chef Roberto Azevêdo. Enligt WTO har hoten redan dämpat viljan till investeringar och världshandelns tillväxt riskerar att drabbas, även om inte alla hot om strafftullar blir verklighet.
Internationella valutafondens chef Christine Lagarde varnade i Hongkong häromdagen för farorna om det multilaterala handelssystemet rivs sönder. Hon kritiserade president Trumps fokusering på USAs bilaterala underskott i handeln med Kina och sade att det är en följd av komplicerade globala leveranskedjor där kineserna har betydande underskott gentemot flera länder varifrån de importerar komponenter. Samtidigt manade hon Kina att bättre skydda upphovsrättigheter och minska favoriseringen av sina statsägda företag.
Temperaturhöjning
Temperaturen och oron har alltså stigit, och de två jättarnas slagväxlingar sker i en värld där flera ekonomiska konflikter växt fram som reaktion på president Donald Trumps protektionistiska handelspolitik. Frågan är dock fortfarande hur mycket som är bullrande teateråska med avsikt att påverka kommande förhandlingar och hur mycket som blir genomförda tullhöjningar eller rentav utvecklas till ett fullfjädrat handelskrig.
En signal om en mer tillmötesgående kinesisk politik gavs förra veckan när president Xi Jinping höll sitt tal vid den stora konferensen Boao Forum på Hainan. Där utlovade han bland annat väsentligt sänkta tullar på importerade fordon ”och en del andra produkter”. Enligt Xi vill Kina öka sin import och undvika handelsöverskott. Kina ska också vidga marknadstillträdet för utländska finanstjänsteföretag, omorganisera den statliga myndigheten för immaterialrättsfrågor samt öka handlingsutrymmet för utländska investerare i fordonsindustrin, varvsnäringen och flygsektorn. Dessutom vill kineserna öka tempot i förhandlingarna om att ansluta sig till WTO:s regler om offentlig upphandling, enligt Xi.
Flera bedömare beskrev talet som i huvudsak en upprepning av löften som Xi gav redan i Davos i januari 2017, utan några betydande eftergifter till Trump. I Peking välkomnade Europeiska handelskammarens ordförande Mats Harborn att Xi fortsätter att utlova ökad öppenhet och fler reformer, men framhöll att företagen från EU ”fortfarande väntar på konkreta reformer och tidtabeller”.
Osäkert och oklart läge
Läget är alltså osäkert och oklart. I väntan på nya utspel försöker många analysera styrkan och svagheterna hos de två parterna i maktkampen. Faktorerna är många.
”Det är svårt för jordbrukare och vinodlare att förstå varför de är offer i en förmodad strid mot Kinas stölder av immateriell egendom och industriella kunskaper”, sammanfattar Washington Post i en analys.
Kina beskrivs inte bara där som den på flera sätt starkare parten i konflikten, och uttalanden från Peking har präglats av självförtroende. Kina har en större ”krigskassa” i form av sina valutareserver och möjligheter att mobilisera kapital via statliga kommandon. Skulle kineserna mot förmodan börja sälja av amerikanska statspapper vore det ett farligt men tveeggat vapen. Å andra sidan har USA världens starkaste privata finanssektor.
Sammanfattningsvis är läget alltså både laddat och svårbedömt.
1)Efter en lång tids förvarningar inleddes handelskonflikten mellan USA och Kina formellt den 22 mars när president Donald Trump beordrade administrationens handelsrepresentant att utarbeta en lista på kinesiska produkter som ska beläggas med höjda tullar. Enligt Vita huset ska de nya tullarna gälla import av omkring 1 300 kinesiska produkter för totalt omkring 50-60 miljarder dollar.
2) I månadsskiftet mars-april svarade Kina med 25-procentiga tullar på 128 amerikanska varor till importvärde av cirka tre miljarder dollar. Bland de berörda produkterna finns exempelvis aluminiumskrot, fläskkött, frukt och vin.
3) Bara ett par dagar senare meddelade Vita huset att import av kinesiska varor för ytterligare omkring 100 miljarder dollar ska beläggas med nya tullar. Allt är inte preciserat än, men enligt olika uppgifter kommer denna höjning att bland annat gälla flygplansdelar, bilar, bilkomponenter, elektriska fordon. tv-apparater och andra högteknologiska produkter. Dessa tullhöjningar träder inte i kraft förrän efter en konsultationstid som kan ta ett par månader.
4) Några timmar därefter, den 4 april, svarade Kina med ett beslut om nya tullar på amerikanska sojabönor, bilar, kemiprodukter och andra varor. Sammanlagt rör det sig om 106 produkter med ett handelsvärde på cirka 50 miljarder dollar. Inte minst exportörerna av soja väntas bli drabbade. Liksom i sin första motreaktion riktar Kina därmed särskilt in sig mot de jordbruksbygder där många röstade på Trump och republikanerna i valet 2016 – trakter som dessutom beräknas få känna av höjda importpriser på stål och aluminium. Inte heller dessa tullar börjar dock gälla omedelbart.
5) Ett steg av mer global karaktär togs sedan när president Trump den 8 april slutligen skrev under det länge väntade beslutet att införa skyddstullar på importen av stål (25 procent) och aluminium (10 procent). Dessa tullar gäller inte bara Kina utan också en rad andra länder. Undantag gjordes dock för bland andra EU, Kanada, Mexiko, Brasilien, Argentina och Sydkorea, åtminstone för en tid framåt.
Skyddstullarna motiveras med nationell säkerhet, vilket gör frågan svår att avgöra för WTO och den kan leda till att fler länder börjar hänvisa till samma skäl.
Enligt Trump är stål- och aluminiumtullarna bland annat ett sätt att pressa Mexiko och Kanada i förhandlingarna om det nordamerikanska frihandelsavtalet, ett motiv som till synes undergräver argumentet att de behövs för att värna USAs nationella säkerhet.
Kina vände sig snabbt efter Trumps beslut till WTO och begärde konsultationer om stål- och aluminiumtullarna.
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company