Nyårskrönika
Frimärke för Grisens år
påminner om tvära kast
i Kinas familjeplanering
Publicerad 2019-02-04
Inför det kinesiska nyåret är det en reklamvideo om den brittiska seriefiguren Peppa Pig som fått en enorm spridning på sociala medier i Kina. I morgon tisdag börjar nämligen Grisens år. Lika uppmärksammat är det nya årets frimärke som visar en lycklig grisfamilj med pappa, mamma och hela tre kultingar. Det är faktiskt en signal till kinesiska folket att skaffa fler barn, säger kinesiska befolkningsexperter.
Av AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
De flesta kineser uppfattar Grisen som det snällaste av de tolv djuren i den traditionella kinesiska kalendern. Så det är många par som vill skaffa barn i år. Och det är just vad Kina behöver.
För att befolkningen ska hålla en stabil nivå krävs 2,1 barn per kvinna, men i dag ligger den kinesiska befolkningstillväxten på 1,6. Det betyder att Kinas befolkning minskar med cirka 800 000 människor per år de närmaste tio åren – om det inte går att vända på utvecklingen, vilket inte är så lätt.
Myndigheterna tvingas tänka om radikalt. Ett nytt officiellt budskap är faktiskt nyårets frimärke som visar pappa och mamma gris med tre glada avkommor. Det får säkert många att prata om vad det signalerar. Än har inte myndigheterna gått ut och offentligt sagt att tre barn är det nya ideala.
Inför Grisens år lanserar Kinas statliga postverk ett frimärke där pappa och mamma gris har tre välmående kultingar. Bilden tolkas som en vink om kinesiska familjer kan få skaffa fler barn. Men det är inte självklart att de vill det.
Ettbarnspolitiken avskaffades 2015 efter nästan 40 år. Gifta par uppmuntras att skaffa två barn. Många ställer inte upp på det, särskilt inte medelklassen i städerna. Det är jobbigt nog ekonomiskt och tidsmässigt att klara ett barn.
Skolan kräver mycket
Inte minst skolan i Kina kräver en massa uppmärksamhet från åtminstone en förälder. Tillkommer dyra extralektioner för att barnen ska komma in på bästa möjliga förskola och skola i den knivskarpa konkurrensen. Det finns också starka ideal om att barnen ska ha fritidsaktiviteter som också kostar pengar. Redan för att komma in på de bästa förskolorna krävs att barnen ska ha någon speciell färdighet.
Det är också dyrt och svårt att hitta bostäder. Stadsborna vill ha pengar över att känna sig fria att göra andra saker, till exempel att resa och se världen. Förra året beräknades 150 miljoner kineser ha rest utomlands.
I stället är det framför allt de fattigare på landsbygden som skaffar två barn, oftast därför att de hoppas att barnen ska hjälpa dem att få det bättre, särskilt när de blir gamla. Jag känner också välutbildade par med bra inkomster som helt avstår från att skaffa barn. De vill ha en lugnt liv utan för många störningsmoment.
Behöver fler barn
Klart är att fler barn behövs i Kina för att det inte ska bli som hos oss i Europa eller USA där allt färre unga ska försörja allt fler äldre och hålla produktionen igång. Den förväntade genomsnittsåldern för kineser är nu 76,4 år. Officiellt har ju inte regeringen gått ut och uppmuntrat dagens gifta att skaffa tre barn, men det beskedet väntas inom ett år.
Bilden med de tre små griskultingarna visar hur utvecklingen kan gå från en ytterlighet till en annan, och så igen och igen, tycker många kineser. De som ville ha två barn men inte fick det under ettbarnspolitiken är naturligtvis besvikna i dag.
När Folkrepubliken Kina grundades 1949 fanns bara runt 500 miljoner människor i landet och medelåldern låg på 30 år. Mao Zedong tyckte att ett så stort land som Kina borde ha fler invånare för att bli starkt. Han uppmuntrade mammorna att skaffa många barn. Alla som födde fem barn eller fler fick medalj av staten. På trettio år fördubblades befolkningen.
Första året i Kina för mig, 1984, träffade jag några av dessa medaljerade mammor. Det var i byn Renhe utanför Kanton där mammorna – då i 50-årsåldern – hade byledarnas uppdrag att kontrollera byns kvinnor i fertil ålder så att de följde påbudet om ett barn per familj.
En trotsig mamma
Särskilt uppretade var de på en mamma i byn som ändå skaffat sig barn nummer två, trots att det varit förbjudet sedan 1979. Mot henne hjälpte inga böter eller påtryckningar om att hennes andra barn stod utanför fri sjukvård och skolgång.
Jag fick träffa denna mamma. Det kändes verkligen som om hon var mycket ensam och utanför gemenskapen i byn. Hemligheten att hon vågade utmana var att hon hade släktingar i USA som skickade pengar.
Men i städerna gick det mycket tuffare till. Periodvis kallades alla kvinnor i fertil ålder till graviditetstester två gånger om året. Ville en kvinna inte göra abort för att hon väntade sitt andra barn, fick arbetskamraterna utöva påtryckningar. Ingen i arbetsgruppen kunde räkna med bonus det året om inte den gravida kollegan gjorde abort.
Det kunde bli tvångsaborter i mycket sent skede. Av bara farten kunde kvinnorna också bli tvångssteriliserade. Samtidigt uppmuntrades speciellt städernas ungdomar att gifta sig sent, också ett sätt att förhindra att det blev mer än ett barn per familj.
Nya piskor och morötter
Så vad händer nu när kommunistpartiet uppmuntrar till fler barn? I dag finns det helt nya piskor och morötter. Ska det nya sociala poängsystemet premiera barnalstrande par – eller användas mot familjer utan barn? Du kanske inte får komma in på popkonserten eller biografen om du inte fött två barn och på så sätt ”uppfyllt ditt samhälleliga ansvar”. Du kanske blir avslöjad vid entrén med hjälp av artificiell intelligens – avancerade kameror med ansiktsigenkänning.
Men nyåret handlar inte bara om spända funderingar kring framtiden. En brittisk griskulting har som sagt seglat upp som en snackis, särskilt bland barnfamiljerna. Den småbusiga Peppa Pig – eller Peiqi på kinesiska – förekommer alltså i en populär TV-serie som gått i Kina sedan 2015. I Sverige går hon under namnet Greta Gris.
Peppa Pig, till vänster, är en tecknad brittisk seriefigur som blivit alltmer populär hos både förskolebarn och unga vuxna i Kina, inte minst inför nyårsdagens premiär på en Peppafilm. En reklamvideo för filmen visar en gammal bonde som använder en skrotad fläkttrumma för att skapa ett ansikte som liknar Peppas – som nyårsgåva till sitt barnbarn. Reklamvideon har fått högt över en miljard visningar på sociala medier.
På nyårsdagen har filmen ”Peppa firar kinesiskt nyår” premiär på biograferna över hela Kina. Den är producerad av bland annat Alibaba, den kinesiska jätten inom e-handel och media. Bara reklamvideon för filmen är uppe i över en miljard visningar. Bland annat får vi se en snäll farfar långt ute på landet som överraskar sonsonen i storstaden med en Peppaliknande figur som han tillverkat av en skrotad fläkttrumma.
Med sådana tittarsiffror konkurrerar den glada gristjejen med nyårsaftonens traditionella gigantiska nyårsshow på nationell TV producerad av kommunistpartiet.
Jordgrisen tolerant, metodisk - och långsam
Grisen är det sista av de tolv djuren i den traditionella kinesiska kalendern som följer månens gång. Varje djur kombineras med ett av fem element, nämligen metall, vatten, trä, eld och jord. Det innebär att Jordgrisen bara infaller vart 60:e år, till exempel. Senast var det 1959 och nästa gång blir 2079.
Enligt månkalendern infaller nyåret den andra nymånen efter vintersolståndet. I år är det alltså den 5 februari som är årets första dag.
Grisen är oftast tolerant och känd som vänlig och generös bland sina vänner, enligt kinesiska astrologer. Grisen brukar gilla mat – mycket och god mat. Hen gillar och söker också bevis på att hen är omtyckt, ja älskad, men kan också vara lättstött. Det är inte att rekommendera att bli ovän med en Gris.
Personer med elementet jord i sitt tecken anses stå för lugn, stabilitet och organisationsförmåga. De är ofta goda arbetsledare. De arbetar metodiskt om än långsamt ibland, enligt de kinesiska teckentydarna.
Kända Jordgrisar är Ernest Hemingway, Humphrey Bogart, Alfred Hitchcock, Peter ”Poker” Wallenberg, Anna Ekström, Glenn Hysén och Edward Snowden.
Andra kända Grisar är Amelia Adamo, Claes Dahlbäck, Pugh Rogefeldt och Elton John.
Ekonomiska utsikter: Bland alla prognoser för Grisens år från en uppsjö kinesiska astrologer har KinaNytt valt ut en av de mer hoppfulla, nästan rena önsketänkandet:
”Enligt den kinesiska astrologin är 2019 ett alldeles utmärkt år för att tjäna pengar och ett bra år för investeringar! Året blir fyllt av glädje, ett år av vänskap och kärlek för alla djurtecken; ett lovande år eftersom Grisen göder framgång inom livets alla områden.” (TheChineseZodiac.org)
Det kinesiska nyåret, som även kallas vårfesten, är den viktigaste och absolut största av de kinesiska högtiderna. Alla är upptagna av den och för de flesta kineser är detta den längsta semestern på hela året. I princip alla i städerna och på fabrikerna reser till hembyn för att fira och äta gott tillsammans. Cirka 60 miljoner barn är kvar hos far- eller morföräldrar i hembyn när deras föräldrar jobbar på fabrik långt borta. För dem är detta oftast enda gången på hela året som de träffar sina föräldrar.
Redan tidigt i januari börjar många verksamheter trappa ner och människor förbereder sig febrilt inför vårfesten. Det blir allt svårare att få någonting vettigt gjort, antingen det gäller affärer eller hantverkstjänster. Många fabriker och företag stänger någon vecka i förväg. Inga är öppna under de två helgveckorna och de startar sedan på lågt varv.
Bland dem som ändå är kvar i städerna går numera faktiskt många på restaurang och äter en lyxig nyårsmiddag. Och sedan går de äldre hem och tar sig några enkla jiaozi (dumplings) i alla fall – för det har de alltid ätit på nyårsafton.
Mycket skrock och seder hör till. Om man till exempel städar på årets första dag får man hålla på med det varenda dag resten av året.
Helst ska man börja årets första dag med helt nya kläder för hela familjen. Och barnen förväntar sig att få röda kuvert – se bilden ovan – med några sedlar från de vuxna i familjen och släktingar som de träffar.
Till sist en nyårshälsning:
大吉大利 恭喜发财
Daji dali, gongxi facai
Lycka och välgång,
gratulationer och rikedom!
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.