Kina inför nya regler för arbetsvisum. De är delvis mer strikta, delvis mer generösa beroende på kategori av sökande. De liknar nu mera reglerna som finns i många länder i västvärlden, enligt Pär Liljert på IOM (International Organization for Migration) – se artikel i KinaNytt i morgon.
Av AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
I första hand är de nya reglerna, som infördes den 1 april i år, ett pilotprojekt i nio städer eller provinser, däribland Peking, Shanghai, Wuhan och Hebei, samt i elva frizoner i bland annat Tianjin, Chongqing och Henan.
Syftet sägs vara att uppmuntra högt kvalificerade talanger, kontrollera medelnivån och begränsa de mindre kvalificerade.
Nuvarande ”Alien Employment Permit” och ”Foreign Expert Certificate” slås samman. Det nya arbetsvisumet kallas ”Foreigner’s Work Permit”.
Ett nytt poängsystem tillämpas. Det är baserat på inkomst, utbildning, arbetserfarenhet, kunskaper i kinesiska, ålder med mera. 100 poäng är max.
Utländska visumsökande delas in i tre grupper:
A) Toppkvalificerade (High-End Talent):
– Ingen åldersgräns. Snabbare behandling av ansökningar.
– Talanger och begåvningar som är på hög nivå, konkurrenskraftiga, avancerade och efterfrågade, liksom de som ingår i ”China talent import plan”.
– Professionella krafter med internationella utmärkelser, till exempel Nobelpris.
– Talanger och begåvningar som kan fylla jobb som kinesiska regeringen utlyser.
– Innovativa och företagsamma krafter. (Vissa krav på att de ska investera kapital.)
– Utvalda i ett särskilt talangprojekt för unga under 35 år som har doktorsexamen från ett globalt topp 200-universitet.
– Personer som har minst 85 poäng av 100 på den nya poängskalan.
B) Yrkesmän och yrkeskvinnor (Professional Talent):
– För personer som är högst 60 år gamla.
– Motsvarar i stort sett de personer på mellannivå på utländska företag och representationskontor som haft arbetsvisum enligt tidigare praxis. Inkluderar även experter inom forskning, utbildning, media, kultur, hälsovård, sport.
– Dessa personer ska ha minst akademisk grundexamen och två års full arbetserfarenhet.
– Vidare kan personer utan arbetserfarenhet, men med mastersexamen från kinesiskt universitet eller från något globalt topp 100-universitet få arbetsvisum.
– Personer med 60-85 poäng på den poängskalan.
C) Vanlig personal (Ordinary Workers)
– Max 60 år.
– Personer som kommer till Kina baserat på ett regeringsavtal, bland annat praktikanter.
– Utländsk hemhjälp till högt kvalificerat utländsk personal (i kategori A).
– Säsongsarbetskraft som Kina behöver.
Längre giltighetstid för vissa visum
Personer som varit anställda i Kina under minst två år kan söka femårigt arbetsvisum enligt pilotprojektet. Tidigare måste utländska anställda förnya sina visum varje år.
Personer som arbetat fyra år i sträck på samma plats eller provins kan söka permanent uppehållstillstånd. Vissa löne- och skattevillkor måste också vara uppfyllda.
Källor: VisainChina.com, JobTube Daily.
I morgon publicerar KinaNytt en uppföljning med anledning av de nya reglerna. Där presenteras svensken Pär Liljert, chef för IOM (International Organization for Migration) i Kina. Han samarbetar med flera kinesiska ministerier i frågor om migration till och från Kina. Han bidrar även med råd för företag verksamma i Kina.
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company