Sweden-China Trade Council
Box 55680
102 15 Stockholm
Phone: +46 8 22 68 88
Visit: Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm
Email: info@sctc.se
Publicerad 2017-04-07
Inte ens det mäktiga Kina med all sin expansionskraft kan undgå att skakas av de senaste årens snabba omsvängning i många länder till en mer negativ syn på globaliseringen, en reaktion närmast övertydligt manifesterad av USAs nye president. Globaliseringen har betytt så mycket för Kinas ekonomiska utveckling att en protektionistisk ”backlash” kan skapa problem för landet. Samtidigt har det kinesiska ledarskapet gjort nationalism till ”något av en statsideologi” i sitt eget land.
Så kan man litet fritt sammanfatta ett av de bärande teman som ingår i den nya utgåvan av ambassadör Börje Ljunggrens välunderbyggda och perspektivrika bok ”Den kinesiska drömmen” (Hjalmarson & Högberg) från 2015.
AV JOHAN MYRSTEN, johan.myrsten.stockholm@gmail.com
Under de två år som gått sedan den ursprungliga boken publicerades har ”märkligt mycket” hänt, konstaterar Börje Ljunggren, som ska presentera den nya utgåvan nu på måndag (den 10 april) på ABF i Stockholm. Boken är väsentligt omarbetad och uppdaterad. Underrubriken har ändrats från ”Utmaningar för Kina och världen” till ”Xi, makten och utmaningarna”, som återspegling av att Xis makt och ambitioner fått ökad betydelse.
Målet är att nå en bredare läsekrets. Formatet är storpocket, texten har kortats med en femtedel (men är ändå drygt 600 sidor) och fotnoterna har rensats bort. Bredden och rikedomen på teman, analyser, egna iakttagelser och forskningsbaserade referenser är dock oförändrad.
Ett av många teman i den nya boken är alltså det ökande motståndet mot globaliseringen, och den osäkerhet som valet av den nye presidenten i USA har spridit i världen. Trump spökar i flera av kapitlen, och enligt Börje Ljunggren växer nu den strategiska misstron mellan Kina och USA av allt att döma ”med oroande hastighet”. Samtidigt noterar han att Trump och Xi åtminstone har en sak gemensamt: ”Båda ser sitt eget land som unikt och båda anser sig ha en historisk mission”.
Mer komplicerade inre utmaningar
Ett annat tema i boken är att de inre utmaningarna i Kina har blivit mer komplicerade, både politiskt och ekonomiskt.
”Makten har befästs, men ett alltmer pluralistiskt samhälle växer fram utanför Zhongnanhai, Folkrepublikens Förbjudna stad. Detta samhälle sjuder av liv, entreprenörskap och en mångfald av drömmar som väcker frågor om den ´den djupa partistaten´ och det politiska systemets legitimitet”. I dagens Kina finns ”ett vitalt embryo till civilsamhälle, rikt på debatt, organisationer, entreprenörskap, innovationer och protester. I dess vitalitet ligger nyckeln till landets långsiktiga pånyttfödelse”.
Inom ekonomin har också flera utmaningar växt. Boken tar bland annat upp den enorma stålproduktionen och den väldiga kreditexpansionen, som inte bara blåst upp överkapaciteten i industrin utan även ökat sårbarheten i Kinas finansiella system. Den klassiska målkonflikten mellan ekonomiska reformer och fortsatt politiskt envälde har inte minskat; tvärtom kan den skärpas om världsekonomin blir mer protektionistisk. I så fall kan också Xis stort lanserade dröm om ett pånyttfött, mer välbärgat och avancerat Kina som samtidigt förblir en hårt kontrollerad partistat få ökade problem.
Växande politiska risker
Ett tredje tema är de växande utrikes- och säkerhetspolitiska riskerna, både regionalt i Asien och i relationen med USA. Den amerikanska politiken verkar just nu kunna få motsägelsefulla effekter genom att dels hota Kinas exportintressen, dels ge ett ökat spelrum för Kina i Stillahavsregionen. Därtill kommer spänningarna kring Kinas ökade territoriella anspråk i Sydkinesiska sjön och förändringarna i relationerna med Taiwan, Japan, Sydkorea samt Nordkorea.
Sista kapitlet ägnas liksom i den första utgåvan en analys av krigsriskerna i Östasien. En slutsats är att maktförskjutningarna i Östasien är långtgående men inte ”med nödvändighet” behöver leda till nya stora krig. Samtidigt vore det ”uppenbart dåraktigt att utesluta risken för en konflikt som får sin egen destruktiva dynamik”. Enligt Börje Ljunggren finns det också en allvarlig risk ”att USA och Kina dras in i krig till följd av kinesiskt agerande i Sydkinesiska havet som på allvar sätter USA:s trovärdighet på spel.”
I detta läge blir inriktningen på den amerikanska närvaron i Asien under den nye presidenten ”en fråga av central betydelse”. Intrycket så här långt är att Trump förväntas lita mer på militär styrka än Obama, noterar Börje Ljunggren som avslutar sin bok med följande rader:
”Världen är sig mindre lik än på mycket länge, och kan knappast sägas vara i trygga händer. Det bästa man tycks kunna hoppas på är en kinesisk-amerikansk samexistens baserad på en kombination av egenintressen, symbios, maktbalans, och nukleär avskräckning. Mänskligheten förtjänar en bättre global ordning.”
Börje Ljunggren presenterar boken och för ett samtal med Göran Eriksson på måndag den 10 april kl 18:00 hos ABF i Stockholm. Mer information om lanseringen finns här!
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.
Elisabet Söderström
elisabet.soderstrom@sctc.se
+46 8 22 68 88
Sweden-China Trade Council
P.O. Box 55680
SE-102 15 Stockholm
Visit: Storgatan 19, Näringslivets Hus