Nya signaler till Kinas privata företag:

Stå närmare partiet
I gengäld får ni stöd

Kinas kommunistparti skärper kraven på att även privatägda kinesiska företag ska ställa upp på partiets politik och kärnvärden. Alla ska vara som en familj, enligt president Xi Jinping som också är partiets generalsekreterare. Samtidigt säger han att han vill förbättra villkoren för entreprenörer och privata företag.

ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com

”Om partiet ska vara allsmäktigt är det relationerna med det privata näringslivet som är kärnfrågan”, sade Xi Jinping nyligen. Det är tydligt att han ser privatföretagarna som den felande länken i en annars fungerande kontrollkedja i samhället. Entreprenörerna har ju fått ganska fria tyglar under de ekonomiska reformerna och partifolk tenderar att se dem som en politisk risk.

Men de nya riktlinjerna klargör också att de kan spela en huvudroll om ekonomin ska återhämta sig från den nedgång som började redan före pandemin.

I värsta fall kan det bli nolltillväxt i år för första gången på 44 år. Privata företag har annars på senare år svarat för 50 procent av BNP och 80 procent av jobben. Så det gäller för högsta ledningen att balansera politiska och ekonomiska risker.

Hjälp i svårigheter

De nya riktlinjerna innehåller därför också uppmaningar till centrala och lokala myndigheter att hjälpa privata företag i de svårigheter de möter idag. Det är tal om att sätta upp ”mekanismer för konsultationer” mellan myndigheterna och privatföretagen, men mer konkreta än så är inte signalerna ännu.

De fria företagarna har länge klagat på att de har svårt att få krediter medan statliga bolag enkelt kan få vad de ber om. Andra klagomål gäller byråkratiska hinder.

Sedan 2017 har partiet steg för steg ökat kontrollen över privata bolag med krav på att de ska upprätta particeller. Dessutom introducerar partiet och myndigheterna nu steg för steg ett system med kreditpoäng för alla företag. De som bedöms agera bra får pluspoäng, de som inte sköter sig får minus. Bedömningen kan bland annat påverka krediter och tillstånd. Systemet blir ytterligare ett redskap för partiet som KinaNytt introducerade i två artiklar den 17 och 18 februari i år.

Omfatta partiets politik

Dessutom kommer nu alltså signalerna om att företagen också även måste omfatta partiets politik. Hur de ska göra detta i praktiken sägs inte närmare. Riktlinjerna publicerades den 16 september som ett partidokument i Folkets Dagblad, en sammanfattning av en serie möten i högsta ledningen.

Privatföretagare bör instrueras om att ”identifiera sig politiskt, mentalt och känslomässigt” med partiet, enligt dokumentet. Andemeningen är också att de ska uppmuntras att vara med i en nationalistiskt färgad satsning för att minska Kinas beroende av utländsk teknologi i vissa sektorer och generellt minska importen.

Det framgår också att entreprenörer och företagare ska lockas till att gå kurser hos den så kallade enhetsfronten. Det är partiets organ för förbindelserna med olika religiösa, etniska och sociala grupper, i stort sett det som vi kallar civilsamhället. Enhetsfronten sköter också kontakten med kineser i utlandet.

Utländska bolag berörs

Summa summarum måste utländska bolag vara medvetna om att kommunistpartiet finns i bakgrunden när de har affärer med privata kinesiska företag, ännu mer än hittills.

Att kommunistpartiet har börjat närmarkera företagen framgick bland annat av KinaNytts intervju med juristen Hans Sandberg den 24 juni i år. Efter snart 40 års erfarenhet i Kina konstaterade han: ”Närheten till partiet färgar idag varje steg i förhandlingarna. Vad kan partiet förväntas stödja respektive inte acceptera? Och vad förväntas den utländska parten acceptera?”

Ett annat exempel på myndigheternas ökande styrning är Volvo Cars ägare Geely och e-handelsjätten Alibaba. Båda dessa prestigefulla privata bolag fick i fjol vackert göra plats på sina huvudkontor i Hangzhou för varsin ”regeringsrepresentant”.

Tal till forskare

Samtidigt med försöken att involvera den fria företagsamheten i den ekonomiska återhämtningen går Xi Jinping ut brett till forskare och vetenskapsmän. I ett tal den 11 september påminde han om Kinas strategi är en innovationsdriven utveckling. Förutom att göra landet mindre beroende av utländsk teknologi ska strategin stärka Kina i handelskriget med USA.

Sedan eldade han på med att uppmana till samma kampanda som vetenskapsmännen hade i folkrepublikens ungdom, alltså de två årtiondena efter partiets maktövertagande 1949. Det sammanfattade han i uttrycket ”två bomber och en satellit” – det vill säga när de skapade Kinas egen atombomb, egen vätebomb och sköt upp landets första satellit.

FOTNOT: En översättning av Xi Jinpings tal till forskare och vetenskapsmän finns här.

 

 

Related Posts

11th November 2024

Rekordstort åtgärdspaket en besvikelse – Expertens råd för att få fart på ekonomin

11th November 2024

Åtgärdspaketet som kom av sig

Become a member