Ny era i Kina
Xi tar från rika storföretag
och ger till fattiga och unga
Publicerad 2021-11-12
”Gemensamt välstånd” var ett tema under veckans toppmöte i kommunistpartiet. President Xi Jinping vill minska de växande inkomstklyftorna. Han är rädd att dagens ojämlikhet kan skaka själva det styrande partiet i grunden.
Första steget är att ta från de rika och ge till de fattiga, likt Robin Hood. Presidenten har valt att först peka på landets mest framgångsrika nya storbolag inom teknologi och internet för att få fart på kampanjen.
AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Xi Jinping stärkte sin ställning under veckans överläggningar i partiets centralkommitté. Ett samfällt uttalande om partiets hundraåriga historia satte honom som jämlike med föregångarna Mao Zedong och Deng Xiaoping. Och på nästa års partikongress väntas han bli omvald för en tredje femårsperiod som partichef och därmed också något senare som landets president.
Detta med ”gemensamt välstånd” (gongtong fuyu) är inget nytt motto egentligen. Både Mao Zedong och Deng Xiaoping använde begreppet, men aldrig så målmedvetet och aktivt som Xi Jinping sedan han höll ett stort tal i augusti i år.
Presidenten har under hela året uppmuntrat storföretagen att skänka stora belopp till välgörenhet. De megarika nya företagsledarna har förstått vinken. Om de inte donerar generöst riskerar de till exempel att bli kölhalade som Jack Ma, grundaren av e-handelsjätten Alibaba.
Misstag att utmana
Jack Ma begick i fjol misstaget att utmana enpartistatens sätt att sköta bank- och finansväsendet. Han försvann därefter några månader och hans olika företag drabbades av kraftiga begränsningar. Det är uppenbart att partiet och presidenten inte tolererar något konkurrerande maktcentrum inom företagsvärlden.
De senaste månaderna har företagare på olika nivåer bjudits in till ”samtal” med partifolk angående donationer och välgörenhet. Alla känner pressen att öppna sin egen plånbok eller företagets kassavalv att döma av ett reportage i Hongkongtidningen South China Morning Post som frågat runt. Tidningen är för övrigt en del av Jack Mas imperium utan att än så länge vara en tribun vare sig för honom eller för kommunistpartiet.
Långsiktig målsättning
Vi vet inte hur länge Xi Jinping tänker förlita sig på donationer i miljon- och miljardklassen från näringslivet för att skapa ett gemensamt välstånd. Men målsättningen är långsiktig, kanske till och med till märkesåret 2049 när folkrepubliken fyller hundra år. Så annan finansiering måste också till. Xi Jinping har nämnt skattereformer.
Presidenten har gjort klart att det inte är fråga om att sprida någon kravlös välfärd. Siktet är inställt på att bland annat skapa bättre möjligheter för fattiga migrantarbetare och för unga som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Begreppet välstånd kan ju täcka både tillväxt och social jämvikt.
En övergripande målsättning är att höja livskvaliteten och bredda medelklassen, enligt presidentens betrodda uttolkare.
Samtidigt är många privata företag under press på andra sätt också. Förutom ingreppen mot flera högteknologiska spetsföretag har partiet och regeringen börjat hårdreglera fastighetsbolagen, råvarumarknaden, elmarknaden, underhållningsindustrin och utbildningsföretagen.
Marknadsreformer backar
Ledningen i Peking ingriper alltmer i den del av ekonomin som är skapad för att styras av marknadsmekanismer. Det började redan för fem år sedan, men har accelererat. Iakttagare ser en tendens att rulla tillbaka marknadsreformerna.
Det finns till och med en tankesmedja som mäter nivån, kvaliteten och utvecklingen i de marknadsekonomiska reformerna enligt olika parametrar. Det är National Economic Research Institute (NERI) som drivs av den reformvänlige makroekonomen Fan Gang. Nyligen publicerade NERI det marknadsekonomiska indexet för 2019. Det hamnade på minus för första gången sedan 2010. Och det verkar som om index fortsätter att falla.
Deng Xiaopings motto var att några måste få bli rika först, sedan skulle andra följa efter. Nu söker partiet en ny balans under Xi Jinpings ”nya era” – en balans i inkomsterna och i makroekonomin för att få mer kontroll över den sociala, ekonomiska och politiska utvecklingen.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council. Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.