Massprotesterna i Hongkong

Bara en tillfällig seger?

Hongkongs åtta omtumlande dagar lämnar oss med en förändrad maktbalans men också med många frågor. Regeringschefen Carrie Lam lade det kontroversiella lagförslaget på hyllan. Är det tills vidare, som hon säger, eller kommer det att begravas i tysto längst in i någon byrålåda? Och är det bara en tillfällig seger för de oroliga Hongkongborna som försöker försvara sin autonomi och yttrandefrihet?

AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com

Vi har följt dramat från ena söndagens redkordstora protestmarsch via onsdagens framgångsrika blockad av parlamentet till gårdagens osannolika nya rekord med närmare två miljoner, cirka var fjärde Hongkongbo, som fyllde fyra breda gator från Victoria Park till regeringskvarteret.

Konflikten gäller ett lagförslag som i praktiken skulle göra det möjligt att utlämna människor i Hongkong som är misstänkta för brott i Kina. Många i Hongkong är oroliga för att människor kan pekas ut godtyckligt av det styrande kommunistpartiet i Kina.

Företrädare för näringslivet har också uttryckt farhågor för att en sådan lag kan missbrukas i affärstvister. Flera kritiker tror att lagen kan skada Hongkong som rättssäkert finanscentrum.

En del skribenter i South China Morning Post och andra tidningar tror att Carrie Lam kan ha drivit frågan så nitiskt för att ställa sig in hos centralregeringen i Peking. I sin iver kan hon ha gått snabbare och mer konfrontatoriskt fram än vad de kinesiska ledarna egentligen ville.

Hursomhelst finns det tillförliga rapporter om att hon träffat den kinesiska regimens Hongkongansvariga i Shenhen på andra sidan gränsen. Där har hon blivit tillsagd att ställa in forceringen av lagen och framföra någon sorts ursäkt för att dämpa protesterna.

Vid det här laget har hon framfört ännu en ursäkt, men demonstranterna är inte nöjfda. De kräver att lagförslaget helt ska slopas och att regeringschefen ska avgå. Och det är en av frågorna: vilket stöd har Carrie Lam egentligen från Peking efter den senaste utvecklingen?

Om hon tvingas avgå är det inte första gången som Kina avsätter en regeringschef i Hongkong för att vederbörande inte klarat att ha ett bra förhållande till allmänna opinionen. Men när Pekingledarna gör så är det inte av omtanke om Hongkongborna utan av omtanke om hur läget påverkar Kina.

Kinas ledare vill absolut inte ha upprepning av de ungas ockupation av Hongkongs centrum som 2015. Det är känsligt inrikespolitiskt, utrikespolitiskt och handelspolitiskt. Peking vill inte ha internationellt tryck på sig inför G20-mötet i Japan. Inte heller vill ledningen ha ytterligare en skarp konflikt utöver handelskriget med USA. Bland annat har USA:s president Donald Trump sagt att han tänker ta upp situationen i Hongkong med president Xi Jinping under G20-mötet.

 

 

Related Posts

11th November 2024

Rekordstort åtgärdspaket en besvikelse – Expertens råd för att få fart på ekonomin

11th November 2024

Åtgärdspaketet som kom av sig

Become a member