Martin Vercouter i händelsernas centrum

BUSINESS SWEDEN MITT I TAIPEI. När vd Jan Larsson kom på besök från Stockholm i december 2023 samlades de lokala medarbetarna för denna historiska bild med Business Sweden mitt i Taipei. Ön Taiwan med 24 miljoner invånare matchar idag Sverige och Tyskland räknat i köpkraftsrelaterad BNP. Invånarna har inte bara hög köpkraft, de är också ovanligt välutbildade och driver en högteknologisk handelsekonomi. Foto: Business Sweden

Taiwans höga klimatmål skapar möjligheter för svenska bolag

Han tycker att han sitter mitt i händelsernas centrum. ”Taiwan är en väldigt föränderlig marknad. Det är både stora utmaningar som att navigera inom geopolitiken och stora möjligheter som inom grön omställning. Det är ett korsdrag mellan politik, internationella relationer, handel och klimatomställning – en fascinerande virvelvind,” säger Martin Vercouter som är chef för Business Sweden i Taiwan.

Efter både en masterexamen och en magisterexamen i Stockholm, och efter uppdrag i Shanghai och Peking, valde han Taiwan. ”Det är en kul marknad och jag gillar att jobba med svenska företag internationellt.“

Av AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com

Det är bland annat inom kemi samt inom entreprenörskap och innovationsledning som han har sina examina. ”I jobbet använder jag mina vetenskapliga utbildningar. Som konsult arbetar man metodiskt och testar hypoteser, validerar och formulerar nya. Jag har ofta glädje av det”, säger Martin Vercouter.

”Oavsett om du väljer kemi, fysik eller biologi så får du en bas i alla ämnen och en väldigt bra förståelse för många industrier och företag. Det blir lättare att diskutera tekniska projekt när man förstår grundtekniken lite bättre.”

Han tar emot i ett litet mötesrum på 24:e våningen av 34 i International Trade Building, en del av ett komplex kallat Taipei World Trade Center. Det ligger på hedersplats i Taipeis moderna centrum som närmaste granne till landmärket ”101”, en skyskrapa döpt efter antalet våningar. Den är full av symbolik där den reser sig som en grönskimrande stjälk av bambu, ett starkt och böjligt trädslag med stor växtkraft.

 

TAIPEIS NYA HJÄRTA. Bilden på Business Swedens lokala medarbetare är tagen vid entrén till International Trade Building där Business Sweden har sitt kontor. Byggnaden ingår i komplexet Taipei World Trade Center som har ett flertal faciliteter. I bakgrunden reser sig skyskrapan 101, symbolisk för de himlastormande ambitionerna i Taiwans ekonomi. På bilden från vänster till höger: Feng-I Tai, Coka Liu, Sophia Chang, Teri Huang, Jan Larsson, Martin Vercouter, två tidigare medarbetare, samt Jen-Hsuan Hsiang; Saknas på bilden gör Polin Chou. Foto: Business Sweden

När tornet invigdes 2004 var det världens högsta byggnad och temat bambu kan gott representera Taiwans fyra årtionden som en av de snabbväxande asiatiska tigerekonomierna.

Exportberoende ö

På samma gång understryker den centrala placeringen av World Trade Center hur viktig utrikeshandeln och särskilt exporten är för denna i praktiken självstyrande ö. Parallellt betraktar Pekingregeringen Taiwan som en utbrytarprovins sedan slutet av inbördeskriget 1949 och kräver en återförening förr eller senare.

”Exportberoendet är snarlikt Sveriges, fast ännu större. Ekonomin är väldigt beroende av hur det går i omvärlden. Exporten är 70 procent av BNP jämfört med 50 procent för oss. Av företagen är över 90 procent små eller mellanstora”, säger Martin Vercouter.

ENERGIFORUM. I en paus under Nordic Energy Forum i Taipei i november 2024 träffade Martin Vercouter bland andra Markus Hallsten från Scania. Foto: Business Sweden

En av den taiwanesiska regeringens största ekonomiska utmaningar är målet att gå från dagens energimix på 90 procent till netto noll fossila utsläpp år 2050. Så visst finns det efterfrågan på hållbara och gröna lösningar.

Svensk spetsteknologi

”Det är en enorm utmaning för Taiwan, men det är också en enorm möjlighet för svenska företag”, säger Martin Vercouter. Han förmedlar en bild av stor närvaro av svenska hi tech-företag i olika sektorer och ger exempel för KinaNytts läsare.

Han börjar med två företag med svensk grön spetsteknologi som redan finns på plats.

Minesto har verkat i Taiwan i åtta år och samarbetar med flera lokala aktörer. Bolaget har rötter i flygtillverkaren Saab och ingick i februari 2023 ett avtal med Taiwan Cement Green Energy för att bygga ut tidvatten- och havsströmsenergi kring ön. Minesto har utvecklat ”drakar” med en propeller och med vingspann på fem-tolv meters bredd. De följer enkelt havsströmmarna och genererar elektricitet.

Martin Vercouter berättar även att svenska vindkraftsföretaget Hexicon har börjat erbjuda sin teknik till en av Taiwans första flytande vindkraftsparker. Bolagets patenterade modell har två turbiner som flyter på fundament. Effekten blir större än på de vanliga modellerna med en turbin. Hexicons lösning lämpar sig dessutom för större havsdjup. Långt ute till havs är vinden starkare och jämnare vilket ökar tillgången till förnyelsebar energi. För att utveckla detta projekt ingår Hexicon i en grupp av företag från bland annat Nederländerna och Japan.

Stark och innovativ ekonomi

Inom grön omställning finns också det svenska bolaget Baseload Power som utvecklar projekt för geotermisk energi med de svenska investmentbolagen Gullspång och LMK forward som ledande investerare.

”Taiwan har en stark och innovativ ekonomi och ett unikt geografiskt läge i Asien nära ekonomiska tungviktare som Kinas fastland, Japan, Sydkorea och ASEAN-länderna. Nuförtiden blir modellen ’ Taiwan+1 ’ alltmer populär. Många utländska företag etablerar då huvudkontor, FoU och annat med högt mervärde i Taiwan, men lägger själva produktionen i Sydostasien”, säger Martin Vercouter.

Så gör även stora taiwanesiska legotillverkare inom elektronik till exempel Foxconn, huvudleverantör åt Apple. På sistone har de skiftat delar av produktionen från Kinas fastland till Vietnam och Indien.

Svenska företag är framför allt brett representerade som leverantörer till Taiwans halvledarindustri. Den producerar över 90 procent av världens mest avancerade mikroprocessorer, alltså små chips som inkluderar flera centrala funktioner. De återfinns i allt från våra datorer, telefoner, bilar, hushållsmaskiner, medicinska apparater till militära vapen och mycket annat. Kring denna juvel till taiwanesisk industri finns ett avancerat tillverkningskluster som skapar stora möjligheter på ön.

HALVLEDARE. Besök på UMC, Taiwans näst största halvledarfabrik, under Joint Business Council 2024. Statssekreterare Håkan Jevrell i röd slips och med portfölj ledde en delegation från svenska näringslivet. Martin Vercouter i ljusgrå kostym syns bland deltagarna. Foto: Business Sweden

Världsledande bransch

Martin Vercouter berättar att Atlas Copco säljer vakuumsystem och andra lösningar för avancerad produktion till denna världsledande bransch. Malmöföretaget Beijer Electronics levererar teknik för automation, som gör att de taiwanesiska kundföretagen kan samla in data från sin tillverkning och överföra till sina IT- och produktionssystem.

Samtidigt är Stockholmsbaserade Camfil Group nyckelleverantör av lösningar för ren luft till den globala jätten TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, som nyligen byggt världens största anläggning för regenerering av filter.

Svenska företag säljer också i Taiwan inom sektorer som telekom, datorer och andra elektroniska produkter. Ericsson har sedan länge ungefär 50 procents marknadsandelar för 5G-plattformar till de ledande telekomoperatörerna Chunghwa Telecom och Far East Tone. Höganäs tillverkar metallpulver som används för avancerade tekniska applikationer inom elektroniksektorn.

Martin Vercouter nämner även Tobii, ett företag i Danderyd som med svenskt och amerikanskt riskkapital etablerat sig som en internationell pionjär inom ögonstyrning och blickmätning, så kallad eye tracking. Tobii levererar särskilt till forskning och spelindustri i Taiwan.

Pekskärmar, Ikea, Volvo, Scania

Ytterligare ett exempel är lundaföretaget Flatfrog som utvecklar pekskärms- och samarbetslösningar för digitala möten. De har stora taiwanesiska tillverkare som partners.

Bland de mer klassiska namnen med svensk anknytning har Ikea länge varit populärt med en handfull varuhus över hela ön. Även Volvo Cars har en stor närvaro liksom lastbils- och busstillverkaren Scania. Och inom livsmedelssektorn har Oatly snabbt blivit en favorit, enligt Martin Vercouter.

”Det är en köpkraftig och teknikintresserad marknad. Andra starka sektorer för svenska varumärken i Taiwan är hälsa, skönhet, friluftsliv och husdjur.” Han nämner till exempel Fjällräven och L:a Bruket, det senare för hudvård och hår.

SKOGSBAD. Martin Vercouter kopplar gärna av på någon av de fina vandringslederna på ön Taiwan, denna gång i december i nationalparken kring det höga berget Alishan. Vandringsleden varierar upp och ner i höjd bland de massiva höga cypressträden som i vissa fall kan vara över tvåtusen år gamla. Taiwanborna är intresserade av friluftsprodukter och bland annat Fjällräven har blivit ett stort namn. Bilden tagen av hans fru. Foto: Ebba Isaksson

”Jag jobbar just nu med en nyetablering inom hälsosektorn, men jag kan inte kommentera enskilda kundprojekt.”

På frågan om det är något som förvånar honom när det gäller svenska företagens intresse eller kunskap om Taiwan svarar Martin Vercouter:

Dålig koll på Asien i Sverige

”Jag kommer ihåg att när jag jobbade i Fastlandskina så brukade jag tänka att svenska företag i allmänhet inte har så bra koll på Asien fastän många försöker sourca i Asien och sälja i Europa och USA. Det är nästan som en rite of passage, en övergångsrit, att etablera sig i USA.”

”I det allmänna medielandskapet i Sverige ser man på regionen mycket genom en geopolitisk lins. Även om temat är handel så är det fokus på handelspolitiska konflikter, i stället för att bevaka den snabba tekniska utvecklingen, tillväxten och innovationskraften.”

”Det är ändå en stor marknad med 24 miljoner invånare och en BNP per capita i nivå med Sydkorea och Japan. Räknat i köpkraftsjusterad BNP ligger Taiwan i nivå med Sverige och Tyskland”, säger Martin Vercouter.

”Att det går att sourca eller sälja i Taiwan är känt. Mer okänt är att andelen forskning och utveckling är hela 4 procent av BNP, tredje största i världen, och att befolkningen är högutbildad.”

Han säger också att taiwanborna är generellt sett bättre på engelska än pekingborna, shanghaiborna, japanerna och sydkoreanerna. Och tillägger att Taipei har ett bra läge eftersom alla huvudstäder i regionen finns inom tre timmars flygtid.

Vad är det roligaste med jobbet?

”Det är när vi verkligen känner att vi har hjälpt till. När ett företag hade en lucka inom ett visst område och vi då kunde leverera bra insikter och bidra till ett bättre slut på affären.”

”Det som kan vara svårt är att affärskulturen är mycket mindre direkt än hos oss. Den är mycket mer beroende av situationen. Här säger man inte saker utan antyder bara. När man nått ett kontrakt kan det vara jättebra. Men då börjar ett fördjupat relationsbygge. Att underhålla det kan vara viktigare än själva kontraktet.”

Martin Vercouter tycker att han har ett jättebra team med lokala resurser som verkligen kan hjälpa till att navigera. De arbetar först och främst med kundprojekten. Han uppskattar att en tredjedel av arbetstiden går åt för honom och hans sex medarbetare till att underhålla de taiwanesiska relationerna.

Idag framhåller han att han själv har bra koll på vad som gäller för de stora traditionella helgerna som kinesiska nyåret, lampfesten, gravsopardagen och månfesten.

Kontoret kommer att anställa ytterligare en medarbetare, någon som kan jobba lite mer med kontakten hemåt och även förstärka den lokala analysförmågan.

Hjälp att navigera pragmatiskt

När KinaNytt frågar om det känns som att Taiwan är i skuggan av Kina svarar Martin Vercouter: ”Business Sweden bevakar geopolitiken utifrån våra kunders affärsbehov, inte utifrån utländska staters och andra aktörers perspektiv. Det finns onekligen spänningar mellan till exempel Kina och USA, eller mellan de båda sidorna av Taiwansundet. Vårt jobb är att hjälpa företagen att navigera dessa på ett pragmatiskt sätt.”

Foto: Joakim Abeleen

36 år. Född och uppväxt i Belgien. Flyttade till Sverige vid 20 års ålder med en kandidatexamen i kemi i bagaget. Därefter en masterexamen i molekylär biofysik från Stockholms universitet och en magisterexamen i entreprenörskap och innovationsledning från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Talar idag en oklanderlig svenska. Utsedd till Anders Wall-stipendiat för praktik på svenska handelskammaren i Shanghai 2016-2017. Avancerade till kammarens general manager i Kina på huvudkontoret i Peking 2017-2019.

Från oktober 2023 chef för Business Sweden i Taiwan med kontor i Taipei.

Business Sweden ägs till 50 procent av staten genom utrikesdepartementet och 50 procent av näringslivet genom Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening (SAU).

”I slutändan jobbar vi för att stärka svensk konkurrenskraft. Vi har ett informationsuppdrag. Vi ska se till att företagen har så bra beslutsunderlag som möjligt. Senare i vår kommer vi ut med en ny rapport om senaste årens förändringar i Taiwans värdekedjor”, avslöjar Martin Vercouter.

Seminarier på nätet och road show i Sverige är andra verktyg. Kontoret kan också hjälpa företag som vill hitta något förvärvsobjekt eller distributörer och återförsäljare. ”Vi kan också bistå med skräddarsydda konsultprojekt för att hjälpa enskilda företag, till exempel med marknadsanalys, strategisk rådgivning et cetera.”

”Business Sweden är här just för att om du själv känner att du inte kan, men vill ha någon som du kan lita på och som kan fylla kunskapsgapet. Men du måste själv ha den där nyfikenheten. Klivet ut måste komma från företagen”, säger Martin Vercouter.

”Det finns 90 till 100 svenska företag som är närvarande i Taiwan på olika sätt. Inte många producerar här för export utan tvärtom importerar de flesta från Sverige och säljer här.”

President Trump i Vita huset hotar Taiwan med tullar på 32 procent på öns stora export till USA av halvledare och mycket annat. Regeringen i Taipei svarar enligt South China Morning Post med att erbjuda noll procent på USA:s export till Taiwan samt löften om stora investeringar i USA.

© Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council. Vid återgivning ska alltid källan anges.

Become a member