Kristecknen hopar sig

Stödpaket vill lyfta landsbygd
och utländska investerare

Det har sannerligen inte saknats rubriker om Kina under den gångna sommaren. Det är ekonomiska kurvor som plötsligt pekar neråt igen. Det är också gamla bekanta som den skakiga fastighetsbranschen och den ökande arbetslösheten bland unga.

Kristecknen hopar sig och Kina har inte blivit det draglok efter pandemin som omvärlden hoppats på. Ledarna svarar nu med ett stimulanspaket för ökad rörlighet och öppenhet i ekonomin, särskilt för landsbygdens folk. Lättnader för utländska företagare och privata företag ingår också.

ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com

Samtidigt ser vi en upptrappning av tjuv- och rackarspelet med USA och EU kring strategisk högteknologi. Och ett tonläge som skärps kring Taiwan.

Mer ovanligt är att utrikesministern Qin Gang och två höga generaler bara försvunnit. Det kan tyda på misstankar om korruption eller på interna politiska spänningar. Samtidigt meddelade regeringens kommission för disciplinär övervakning att den häktat hundratals korrumperade höga tjänstemän på flera av de största statsägda bolagen.

Återhämtningen i ekonomin efter covidkrisen stagnerar. Den balanserar kring gränsen för en deflation som vissa tror kan bli lika långvarig som i Japan på 1990-talet. Tillväxten för andra kvartalet stannade på klena 0.8 procent. Både exporten och importen sjönk i juli jämfört med samma månad i fjol, beroende på minskad efterfrågan.

Arbetslösheten i städerna för unga mellan 16 och 24 år nådde i juni rekordhöga 21.3 procent. Det ledde till att nationella statistikbyrån meddelade att den inte längre tänker publicera sådan information. En annan statistisk serie som tydligen blivit känslig är de månatliga mätningarna av konsumenternas förtroende för ekonomin. Efter att ha publicerats i 33 år har även den stoppats.

Stimulanspaket

Som vid tidigare större kriser spekulerar bedömare om att ett megastort stimulanspaket kan vara i görningen. Men efter möten i kommunistpartiets politbyrå lade regeringen den 10 augusti fram ett mera realistiskt paket med 26 punkter som de styrande hoppas ska få hjulen att snurra igen för världens näst största ekonomi.

I förra veckan kom så uppbackningen från Kinas centralbank som sänkte styrräntan med 15 baspoäng till 2.5 procent. Åtgärden kom oväntat efter en tidigare sänkning i juni och var den största sedan 2020.

Enligt stimulanspaketet ska det bland annat bli enklare för utländska affärsresenärer att söka visum vid ankomsten, liksom att få visum som gäller för flera besök upp till tre år. Förenklade regler för uppehållstillstånd ingår också.

Brådskande

”Det är brådskande reformer som ska underlätta för både utländska och inhemska företag att bygga tillförlitliga försörjningskedjor igen”, sade Jia Tongbin, talesman för nationella immigrationsmyndigheten.

”Det är välkommet men inte tillräckligt för att komma tillbaka till nivåerna före pandemin”, kommenterade Jens Eskelund, ordförande för Europeiska handelskammaren i Kina. ”De utländska företagen efterlyser fortfarande mer transparens och förutsägbarhet hos myndigheterna.”

Europeiska handelskammarens egna enkäter visar att alltfler medlemsföretag planerar att flytta tillverkning utanför Kina. De påverkas av kvardröjande negativa effekter från de hårda restriktionerna under pandemin som slopades i slutet av 2022. Många företag är också störda av att kommunistpartiet på senare år ökat sin inblandning i den privata sektorn.

Omtvistad diskriminering

Lite mer i skymundan i utländska mediers bevakning blåser kommunistpartiets ledning nytt liv i en reform som till och från legat i malpåse i flera år. Den skulle kunna ge ekonomin en extra skjuts. Det gäller stora lättnader i det strikta systemet för mantalsskrivning (hukou) som i årtionden hindrat landsbygdens folk från att utveckla sin fulla potential.

Det var dåvarande partiordföranden Mao Zedong som införde systemet för att förhindra fattiga bönder att flytta till städerna i stora skaror under hungersnöden som bröt ut 1958.

Sedan början av 1980-talet har sysselsättningen i industrin och den starka tillväxten i alla fall byggt på inflyttad arbetskraft från landsbygden. Antalet migrantarbetare i städerna har periodvis varit över 300 miljoner av en befolkning på drygt 1.4 miljarder. Nu efter pandemin beräknas siffran vara cirka 100 miljoner.

Andra klassens medborgare

Men dessa talrika migrantarbetare får alltså inte mantalsskriva sig i städerna, även om de i praktiken kan bo flera år eller permanent på samma plats.

De får då ingen tillgång till den samhällsservice som de mantalsskrivna stadsborna åtnjuter, till exempel sjukvård, pensioner eller skolor för barnen. Så migrantarbetarna håller nere sin konsumtion och sparar sina pengar till sådana poster. De förblir kopplade till hembyarnas svagare sociala tjänster. De är helt enkelt andra klassens medborgare.

Flera kinesiska ekonomer och debattörer har länge rekommenderat att systemet för hukou ska skrotas för att locka ännu fler från landsbygden att bosätta sig i städerna där de skulle få en bättre trygghet.

Uppmjukning för tillväxt

Det skulle i sin tur öka den inhemska konsumtionen och därmed tillväxten – i stället för att regeringen lutar sig mot överdrivna investeringar i infrastruktur och fastigheter som vid tidigare kriser.

Målsättningen att mjuka upp strikt hukou finns inskriven i nuvarande femårsplan 1921-25, men det har gått trögt, delvis på grund av covid. Det nya krispaketet dammar av planerna på en seriös reform av mantalsskrivningen och regeringen vill se nya förslag till åtgärder på plats i städerna redan till månadsskiftet. På sikt kanske detta blir det mest omvälvande inslaget bland de 26 punkterna.

Related Posts

11th November 2024

Rekordstort åtgärdspaket en besvikelse – Expertens råd för att få fart på ekonomin

11th November 2024

Åtgärdspaketet som kom av sig

Become a member