Konflikten USA - Kina
Handelskrigets effekter
märks redan
Publicerad 2018-09-05
Upptrappningen fortsätter och spänningen tätnar. Än är handelskriget mellan USA och Kina relativt begränsat, men det kan bli betydligt värre i höst. Effekterna märks redan i båda länderna, globala leveranskedjor är i gungning, och oron för följderna stiger runt världen.
AV JOHAN MYRSTEN, johan.myrsten.stockholm@gmail.com
Att sommaren blev het i handelskonflikten mellan USA och Kina har alla kunnat följa i nyhetsflödet. De ömsesidiga tullhöjningarna på 25 procent gäller nu varor för totalt 100 miljarder dollar om året, och Vita Huset hotar med att lägga lika höga extratullar på ytterligare 200 miljarder dollar av importen från Kina. Det händelseförloppet sammanfattas i en separat text här bredvid.
Hårda ord har utväxlats och fortsättningen ser svårlöst ut. De senaste förhandlingarna, som avslutades i Washington den 23 augusti, gav inga synbara resultat. Bortom de nu pågående förberedelserna för nästa tullhöjning på 200 miljarder dollar avtecknar sig dessutom president Donald Trumps hot att till sist lägga tilläggstullar på hela USAs varuimport från Kina på drygt 500 miljarder dollar om han inte blir nöjd med kinesernas gensvar. Peking har å sin sida varnat för fler motåtgärder om USA gör allvar av sina hot.
Från kinesiskt håll sades redan när de första tullarna infördes i början av juli att konflikten kan bli ”historiens största handelskrig”.
Underskottet har växt, men ger inte hela bilden
Hur ser då bakgrunden ut?
Donald Trumps analysförmåga och syn på internationella ekonomiska relationer har kritiserats som alltför begränsad, men ingen bestrider att handelsbalansen mellan Stillahavsområdets två giganter är synnerligen ojämn. USAs underskott i varuhandeln med Kina är mycket stort, och det har växt ytterligare första halvåret i år.
Kinas export av varor till USA växte 2017 till närmare 506 miljarder dollar medan varuflödet i omvänd riktning ökade till 130 miljarder dollar, enligt det amerikanska handelsdepartementets statistik. USAs underskott steg därmed till närmare 376 miljarder dollar i fjol.
Hittills i år har handeln mellan de två fortsatt att växa i båda riktningarna, men för USAs del har underskottet ökat ytterligare. Detta ger dock inte hela bilden av utbytet mellan världens två största ekonomier. Den totala balansen är inte lika sned som varuhandeln ger intryck av. Dels har USAs överskott i tjänstehandeln med Kina växt stadigt genom åren (det blev 40 miljarder dollar 2017), dels är amerikanska företags försäljning av produkter framställda i Kina dubbelt så stor som importen från USA – en försäljning som kan bli än större när inköpskedjor och produktionsmönster ändras på grund av tullarna.
Oron stiger i många amerikanska företag
I USA växer bekymren och klagomålen över handelskrigets följder, både på hemmaplan och hos de amerikanska företagen i Kina. Bland dem som var först i eldlinjen märks exempelvis odlarna av sojabönor, som har svårt att ställa om sin försäljning efter att ha drabbats av kinesiska tullar på 25 procent. Samtidigt har centralbanken Federal Reserve varnat att Trumps tullkrig mot Kina och andra länder kommer att leda till prisökningar för både företag och konsumenter i USA.
Än har visserligen många företag klarat sig utan att beröras, men en större våg väntar om Vita Huset i höst genomför sitt hot att höja tullarna på kinesiska varor för 200 miljarder dollar. En rad företagsledare som deltagit i administrationens öppna utfrågningar inför detta steg har framfört sin oro och varnat för ”förödande följder” om handelskriget vidgas. En så bred tullhöjning väntas leda till lägre försäljning, färre jobb och stigande priser i mängder av företag som är beroende av underleveranser från Kina. Effekterna kommer att märkas i flera produktionsled, samtidigt som leveranskedjorna är komplexa och svåra att analysera även för garvade analytiker.
Marknadsoro och sviktande tillväxt i Kina
Att Kina redan känner av handelskriget har framgått under sommaren, även om det är omdiskuterat hur mycket av problemen med vikande valuta, börsnedgång och osäkrare tillväxt som beror på tullstriden och vad som har andra orsaker.
1) Valutans försvagninghar fått mycket uppmärksamhet. Renminbin började detta år med en växelkurs på 6,50 mot dollarn. Snart stärktes den och rörde sig runt 6,30-35 fram till juni, då den började försvagas snabbt just som tullhoten var i fokus. Som lägst stod den i mitten av augusti, då kursen närmade sig 6,90 yuan per dollar. Därefter har kursen stärkts en aning, med hjälp av Kinas centralbank.
2) Börsnedgångenhar också haft samband med handelskonflikten, åtminstone delvis. Efter två år med stabil utveckling och sakta stigande kurser vände Shanghaibörsen tvärt nedåt i slutet av januari 2018. Efter en kort återhämtning följde några månader med långsam nedgång fram till slutet av maj, då brantare kursfall tog vid. Dessa upphörde den 6 juli, samma dag som de första tullhöjningarna trädde i kraft. Totalt har nu Shanghais ledande börsindex gått ned med närmare 18 procent hittills i år, och nivån är nu lika låg som efter börsraset i början av 2016.
3) Den ekonomiska tillväxttaktenhöll sig stabil på 6,7 procent andra kvartalet, enligt officiell statistik. Men Kinas BNP-tal brukar ses som osäkra och flera tecken på sviktande utveckling har rapporterats de senaste månaderna, exempelvis en viss inbromsning i den privata konsumtionen, lägre ökningstakt för investeringar och industriproduktion, och klagomål från en del företag över svårigheter att låna pengar.
Kritik och motåtgärder
Turerna kring konflikten med USA och utsikterna till negativa effekter i Kina utlöste för några veckor sedan en ovanligt öppet spridd kritik mot partiledaren Xi Jinpings strategi i handelsfrågorna och den ekonomiska politiken, enligt medierapporter. Företrädare för regimen har dock avfärdat uppgifterna som rykten och hävdat att läget är stabilt.
Bedömningarna av hur Kina klarar det påbörjade handelskriget varierar, men klart är att kinesiska myndigheter ökar beredskapen att ersätta förlorade jobb med statligt finansierade projekt. Bankerna har beordrats öka utlåningen till exportörer och infrastrukturprojekt, medan centralbanken nyligen ökade sina befogenheter att styra växelkursen. Och finansminister Liu Kun har i en intervju med Reuters vädrat både oro och kampvilja.
Enligt Liu har effekterna av ”handelsfriktionerna” än så länge varit små, men han uttrycker bekymmer över riskerna för att kineser ska förlora jobb och försörjning. ”När allt kommer omkring kommer en del företag att påverkas, export kommer att minska och produktion att skäras ned”, säger han.
För att motverka effekterna kommer skatter och avgifter enligt Liu att sänkas med mer än 1 100 miljarder yuan i år, mer än tidigare beräknat. Momsen inom tillverkningsindustrin, transportnäringarna liksom bygg-, telekom- och jordbrukssektorerna sänktes redan 1 maj. Men Kina ska inte utlösa massiva stimulansåtgärder, uppger finansministern i Reuters intervju.
Handelskrig vid känslig tidpunkt
Exporten drabbas alltså, men den är inte lika avgörande för Kinas ekonomi som förr. Enligt Internationella valutafonden har Kinas beroende av överskottet i bytesbalansen fallit från nästan tio procent av landets BNP 2007 till bara drygt en procent i fjol.
”Kinas ekonomi är idag inte exportdriven i den grad många kanske tror. Exportens roll för den ekonomiska tillväxten har minskat stadigt det senaste decenniet”, kommenterar Anders Johansson, chef för China Economic Research Center vid Handelshögskolan i Stockholm.
”Ett betydande problem för Kina är istället att handelskonflikten inträffar samtidigt som beslutsfattare försöker hantera utmaningar i den inhemska ekonomin. Efter snart ett decennium av kraftig kreditexpansion som inleddes i samband med den globala finansiella krisen har Peking sedan en tid tillbaka arbetat med att strama åt tillgången på kredit. Problemet med utestående lån är inte nivån i sig utan deras kraftiga tillväxt”, fortsätter han.
”Under politbyråns kvartalsmöte i slutet på juli framkom motstridiga budskap. Dels skulle kontroll och minskning av lån i ekonomin fortsätta, dels skulle finans- och penningpolitik fokusera på att stimulera ekonomin. Åtstramningen som skulle begränsa tillväxten av lån sätts nu alltså på paus för att motverka de negativa effekterna av den pågående handelskonflikten och den generella inbromsningen i ekonomin”.
”Tidigare har stimulanser främst gagnat statligt ägda företag, detta dels på grund av politiska orsaker, dels på grund av att det finns en underförstådd garanti för återbetalning. Om stimulansen sker genom kreditexpansion till framförallt statsägda företag istället för till den mer effektiva och produktiva privata sektorn kan skuldproblematiken i den kinesiska ekonomin komma att växa ytterligare framöver”, sammanfattar Anders Johansson.
Alternativ för Kina
Om handelskriget fortsätter har Kinas ledare flera alternativ att välja mellan.
En bakgrund är att Peking inte i längden kan möta amerikanska extratullar med samma mynt, eftersom Kinas import från USA är så mycket mindre än exporten dit. Hittills har Peking infört eller förvarnat om höjda tullar på amerikanska varor för 110 miljarder dollar, och sedan återstår inte mycket att slå till mot. Kina förmodas dessutom helst vilja undvika tilläggstullar på flygplan och råolja från USA.
Men Kina har andra vapen att ta till, och Pekings taktik har börjat ändras. Det är nu ett politiskt mål att minska beroendet av import från USA och öka inköpen från andra länder, inte minst från EU.
Kina har redan minskat sitt behov av amerikanska produkter inom en rad teknologiska sektorer där importen numera är större från EU, Japan, Sydkorea och Taiwan än från USA. Än är Kina beroende av amerikansk elektronik och flygteknik, men målet är att satsa på ökad självförsörjning även i de sektorerna inom ramen för framtidsstrategin Made in China 2025.
Det finns fler vapen som Peking åtminstone i teorin kan använda mot USA:
- Kina kan sluta köpa och kanske även börja sälja av amerikanska statspapper. Det skulle driva upp obligationsräntorna, skaka dollarn och fördyra upplåningen för USAs redan tungt skuldsatta federala sektor, men det skulle sänka värdet på kinesernas stora innehav av amerikanska statsobligationer och innebära risker för Kina.
- Renminbin har redan försvagats av tullhöjningarna, men Peking kan också aktivt devalvera sin valuta, vilket skulle minska effekten av tullhöjningarna på USAs import från Kina. Det skulle dock strida mot den reformpolitik som de kinesiska ledarna drivit på senare år.
- Peking kan försvåra vardagslivet för amerikanska företag i Kina med en rad åtgärder, till exempel genom regleringar, skatter, visumkrav, inspektioner eller hinder mot att föra ut pengar från landet.
- En mer långsiktig metod kan vara att försöka isolera USA genom att knyta tätare handelsband med andra länder och sammanslutningar, däribland EU. Ett exempel kunde vara ett inträde i stillahavsländernas gemenskap Trans Pacific Partnership, som USA lämnade efter Trumps tillträde som president.
Gemensamt för alla dessa strategier är att de har mer eller mindre allvarliga nackdelar även för Kina. Dessutom skulle de kunna utlösa mer dramatiska motåtgärder från USA.
Ledande kinesisk ekonom: Öka importen från EU ett bra alternativ för Kina
Bäst för Kina är nu att öppna för mer import från EU, vilket regeringen också beslutat att satsa på. Det uppger den inflytelserike professorn Miaojie Yu vid Pekings universitet.
Han räknar med att handelskonflikten med USA kommer att förvärras i höst, innan den dämpas nästa år.
AV JOHAN MYRSTEN, johan.myrsten.stockholm@gmail.com
Det är troligt att USA vidgar handelskriget med Kina genom att belägga kinesiska varor för ytterligare 200 miljarder dollar med höjda tullar, men däremot inte att tullarna senare vidgas till hela varuimporten från Kina på drygt 500 miljarder dollar. Någon gång nästa år kommer dock tullstriden förmodligen att lindras när Trump ska börja kampanja för omval.
De förutsägelserna gör ekonomiprofessorn Miaojie Yu vid Pekings universitet när KinaNytt träffar honom efter en konferens som Stockholm China Economic Research Institute vid Handelshögskolan höll i slutet av augusti. Den talföre och livlige Yu är en av de ledande ekonomerna vid det svenska kinainstitutets samarbetspartner National School of Development, som tidigare hette China Center for Economic Research och till en början leddes av den kände ekonomen Justin Yifu Lin. Själv är Miaojie Yu en ofta citerad kommentator och även handelspolitisk rådgivare åt regeringen.
Han börjar med att ge sin tolkning av president Trumps uppfattningar om Kina.
”Trump tror att överskott är bra och underskott dåliga, och han tror att Kinas överskott beror på en orättvis politik”.
”Han vill att Kina ska vara kvar längre ned i utvecklingskedjan. Men handelsöverskott är inte fel för Kina, liksom underskott inte är fel för USA. Kinas överskott leder till investeringar, inte minst i amerikanska obligationer. Samtidigt är det inte bra för Kina att i längden behålla ett stort överskott”.
Sedan går Yu igenom några av argumenten i konflikten:
- Genomsnittslönen är ungefär 700 dollar per månad i Kina och 4 200 i USA. Jämfört på det viset är en kinesisk arbetare sex gånger billigare än en amerikansk. Men arbetsproduktiviteten är 45 procent lägre i Kina, så därmed är arbetskraften där i praktiken ungefär tre gånger billigare än i USA. Och Kina utmanas ju av andra länder med lägre löner, framhåller han.
- Vinstmarginalerna för företag i Kina är ofta små.
- Biltullarna har varit 25 procent i Kina och 2,5 procent i USA. Men Kinas biltullar är nu på väg ned. Om ett par år kommer de att vara nere på amerikansk nivå – ett första steg togs 1 juli när de sänktes till 15 procent.
- Det är sant att Kina har exportsubventioner, men det finns fler länder som har gett statsstöd åt sin export och även jordbruksproduktionen.
- Visst finns begränsningar av det utländska ägandet i kinesiska bolag, ”men Kina har svårt att köpa utländska företag av nationella säkerhetsskäl”.
- Det stämmer också att skyddet för immateriella rättigheter är svagt i Kina, även om det är mycket bättre än förr. Men detta skydd behöver baseras på länders inkomstnivåer, enligt Yu.
- ”Mycket viktigt” är att även Kina vill minska obalanserna i handeln med USA, betonar han. ”Men Kina vill göra kakan större medan Trump vill minska den”. Yu jämför med president Obama, som hellre ville öka exporten till Kina än minska importen därifrån.
I grunden handlar det om en naturlig och oundviklig utveckling av Kina, anser Miaojie Yu: ”Det är omöjligt för Kina att stanna på en lägre nivå för alltid”.
När det gäller Kinas strategi i konflikten säger Yu att han och några kolleger redan innan konflikten bröt ut skrev en studie där de analyserade tre alternativ om USA skulle börja höja tullarna: (1) göra ingenting, (2) höja tullarna mot USA, (3) höja tullarna mot USA och samtidigt importera mer från andra länder.
”Våra beräkningar visade att alternativ tre var bäst och att alternativ två var sämre”.
”Minskad export är dåligt för våra löner, jobb och företag. Det leder också till ökad inflation och andra negativa effekter. Bäst är att Kina öppnar sig för mer import från EU, och detta har också regeringen valt att satsa på i ett beslut som fattades 1 juli”.
Samtidigt kan EU vinna på att även USA behöver bättre förbindelser med Europa på grund av konflikten med Kina, tillägger han.
En annan del i strategin som Yu och hans kolleger rekommenderat är att bemöta USAs tullhöjningar med åtgärder som är proportionella mot andelen av den totala kinesiska importen, i stället för att svara dollar för dollar. Att Kina ska driva den linjen beslutades av regeringen för ett par veckor sedan, noterar han.
En tredje del i strategin som han också föreslagit är att slå till mot importen av basmetaller om president Trump förverkligar hotet att höja tullarna på totalt 200 miljarder dollar av importen. Att Kina ska göra så beslutade regeringen den 7 augusti, enligt Yu.
När det gäller tullhöjningarnas effekter så slår de hårt mot handeln, men enligt Miaojie Yu kommer Kinas reformpolitik inte att ändras på något mer omfattande vis, även om ”det är möjligt att vi får stimulera ekonomin igen”. De stimulanserna blir i så fall både monetära och konkreta projekt finansierade av den offentliga sektorn.
Ett orosmoment har varit försvagningen av renminbins växelkurs, från 6,50 yuan i början av året till nästan 7 yuan för ett par veckor sedan. Men professor Yu räknar med att valutan blir starkare i höst igen och är tillbaka runt 6,50 i november. Det finns flera skäl till det, anser han, och ett är att Kina är politiskt stabilt. Uppgifterna för en tid sedan om oro och kritik mot partiledaren Xi Jinpings politik i dessa frågor stämmer inte, enligt Yu.
”Kina är verkligen stabilt, allvarligt talat”.
Några förslag till kinesiska eftergifter för att tillmötesgå amerikanerna kom inte upp under intervjun, men att sådana ändå behövs kan möjligen avläsas i en av Yus repliker:
”Kina vill inte se USA olyckligt”.
Tullhöjningarna steg för steg
1) Fredagen den 6 juli trädde de första tullhöjningarna i kraft. Då införde USA 25-procentiga tilläggstullar på kinesiska importvaror med ett årligt importvärde på 34 miljarder dollar. De nya tullarna gäller bland annat platta tv-skärmar, flygplanskomponenter och medicinsk utrustning.
Samma dag svarade Kina med lika höga tilläggstullar på en lika stor import från USA. Det drabbar bland annat sojabönor, bilar och skaldjur.
2) Den 23 augusti togs nästa steg. Då började USA ta ut 25-procentiga extratullar på import värd 16 miljarder dollar, bland annat motorcyklar, ångturbiner och järnvägsvagnar. Senare samma dag svarade Kina med lika stora tullhöjningar på exempelvis pappersprodukter, olika typer av bilar och motorcyklar samt fiskmjöl. Till skillnad från ett tidigare utkast undantogs dock råolja.
Därmed har en kombinerad varuhandel på totalt 100 miljarder dollar mellan de två länderna belagts med höjda tullar. På årsbasis fördyras dessa varuflöden därmed teoretiskt sett med 25 miljarder dollar, men i praktiken väntas denna handel minska på grund av tullarna.
3) Nästa steg kan bli en stor utvidgning av tullstriden i höst. I mitten av juni gav president Trump order till handelsmyndigheten United States Trade Representative (USTR) att välja ut kinesiska importvaror på totalt 200 miljarder dollar att belägga med 10-procentiga tilläggstullar. Listan publicerades den 10 juli.
Den 1 augusti meddelade USTR-chefen Robert Lightizer att presidenten beordrat honom att överväga att höja den föreslagna tullen på dessa varor till 25 procent i stället för 10 procent.
Kina svarade då snabbt med att förvarna om tullhöjningar på amerikanska importvaror för 60 miljarder dollar ifall USA verkligen höjer sina tullar på de 200 miljarderna.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council. Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.