Kinesiska investeringar i Sverige (4)
Kinesiska företag hungrar
inte efter uppköp i Sverige
Publicerad 2020-05-19
Frédéric Cho avvisar entydigt farhågorna för att börsraset under coronakrisen ska öppna för kinesiska investerare att köpa viktiga svenska bolag på rea. ”De är inte hungriga vargar. De har inte råd och än så länge kan de inte ens resa hit. Coronan ger inte någon automatisk köpsignal. Andra faktorer avgör.”
AV AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
I stället framhåller han att nu när kineserna faktiskt går på knäna på grund av coronan finns det möjligheter för svenska bolag att köpa kinesiska företag eller bilda samföretag. Han nämner till exempel bolag inom hälsovård eller innovativa företag som ofta är öppna för investerare.
”Jag ser förresten att amerikanska och japanska företag gör fler uppköp i Kina. Samtidigt minskar de kinesiska uppköpen kraftigt i USA.”
Frédéric Cho är Kinakonsult med uppdrag både i Sverige och Kina. Han är också vice ordförande i Sweden-China Trade Council. Han har de senaste fem åren varit involverad i en handfull av de större kinesiska investeringarna i Sverige.
Han berättar varför han tror att kinesiska företag är försiktiga med utländska investeringar idag. Många har bränt sig. Han tar finanskoncernen Ping An som exempel. Koncernen köpte belgiska banken Fortis för tolv år sedan. Banken kollapsade under globala finanskrisen. Börsvärdet gick ner med mer än 90 procent och Ping An fick avveckla affären.
Frédéric Cho påminner om att kinesiska bolag är mer begränsade sedan 2016 då den kinesiska ledningen tyckte att många kinesiska entreprenörer agerade som kalvar på grönbete. De gjorde “irrationella investeringar” bland annat i lyxprojekt som Waldorf Astoria i New York och fotbollslag i Europa. ”I dag måste de skaffa många tillstånd av myndigheterna för projekt utomlands, till exempel för att föra ut valuta.”
”De som oroar sig för kinesiska uppköp ignorerar att Kinas BNP-tillväxt i år i bästa fall kan bli plus 1.5 procent. Kineserna måste dra ner kraftigt.”
Vad vill vi skydda?
Men nästa år då? undrar KinaNytt. ”Det behöver inte innebära något av ondo att kinesiska företag köper svenska. Grundfrågan är vad vi vill skydda, inte mot vem. Vi är för frihandel. Tyvärr dras många med i USAs Trump-retorik mot Kina. Vi måste bestämma vilken fot vi ska stå på.”
”Kina har dålig image rent allmänt. Det finns en oro för Kinas framfart i världen. Mycket som rapporteras i Sverige idag om Kina är negativt, allt ifrån coronaviruset till de bilaterala affärerna kring (den fängslade svenske medborgaren) Gui Minhai.”
”De som inte har någon bakgrundskunskap kategoriserar allt. De ser ingen skillnad på vad som är en bra eller dålig kinesisk investering.”
Apropå förslaget från Centerpartiet att även medieföretag ska få investeringsskydd säger Frédéric Cho: ”Sverige lider kollektivt av paranoia och extrem okunskap om Kina.”. Han kommenterar syrligt att det inte finns några medieföretag att köpa. ”Bonniers köper i princip upp allt”.
“Bra investering i Volvo Cars”
Han vill ge exempel på bra investeringar. ”När Geely köpte Volvo Cars hade köparen hjälp av de stora internationella advokat- och revisionsbyråerna och som finansiell rådgivare investmentbanken Rothschild. De bästa kinesiska företagen är vana att jobba med de bästa rådgivarna, och det är ju i sig en kvalitetsstämpel.”
”Bra investerare håller sig inom det område de specialiserat sig på – som Li Shufu i Geely som håller sig inom fordonsindustrin.”
Geelys grundare och ägare Li Shufu får gott betyg för ett väl genomfört köp av Volvo Cars efter att ha vänt sig till de de bästa internationella rådgivarna. Foto: Geely
Frédéric Cho tycker också att det kinesiska köpet av NEVS, före detta Saab, är ett gott exempel. Han tror att det gör att företaget lever vidare.
Så räknar han upp en lång lista av vad han kallar skämtinvesteringar, utspel av glada amatörer från Kina. ”De kan inget om svenska marknaden, de tror sig kunna tjäna en hacka, de är inte seriösa. Där ingår förslag och projekt som jättehamn i Lysekil, Fanerdun i Kalmar, Dragon Gate vid E4 i Älvkarleby, tunnel i Öresund och snabbtåg mellan Oslo och Stockholm som aldrig lär förverkligas.”
“Många svenskar generaliserar”
Han anser att många svenskar i olika läger generaliserar som om alla investeringar bestäms av president Xi Jinping eller Kommunistpartiet. ”Det är ett tankefel att tro att allt är genomtänkt från högsta ort. Det är fel fokus. Folk får tänka sig för. Seriösa kinesiska investerare är kommersiellt inriktade.”
Med tanke på att EU-kommissionen i ett linjedokument kallar Kina en ”systemrival” säger han: “Vi svenskar ska kunna ha två bollar i luften samtidigt. En boll i ena handen för vårt arv och tradition. Och en boll i andra handen för vår tro på frihandel och att se till att göra de bästa och smartaste affärerna.”
Han framhåller skillnaden mellan finansiell investering och kontrollinvestering. Vissa investerare vill ha bara ha en bra avkastning genom en finansiell investering. Ett exempel på det är State Administration of Foreign Exchange (SAFE) under kinesiska centralbanken som gjort en finansiell investering i Arlanda Express. Andra investerare investerar för att äga och ha kontroll genom en kontrollinvestering, och där är Geelys köp från Ford av Volvo Cars ett bra exempel.
Filmstadens kinesiska ägare i kris
”Fånig” kallar Frédéric Cho oron för Wandagruppens köp av amerikanska biografbolaget AMC där svenska Filmstadens biografer ingår. ”Vad är poängen? Jag har träffat grundaren av Wanda vid olika tillfällen.Tror folk att de vill spela propagandarullar?”
Just nu brottas Wanda och deras dotterbolag AMC med den omedelbara utmaningen att biomarknaden i Kina och USA kollapsat på grund av coronaviruset. AMC riskerar att hamna i rekonstruktion, så Filmstaden kanske får en ny ägare med tiden.
Frédéric Cho vill uppmärksamma handeln mellan Sverige och Kina. I fjol var Kina vår åttonde största handelspartner. Vår handel uppgick till 126 miljarder kronor och den är i balans.”Snart går nog Kina om USA som större handelspartner till Sverige. Att Kina blir viktigare är inte något skadligt, så länge vi som sagt gör de bästa och smartaste affärerna.”
Han säger att det är uteslutet att Kina skulle ”köpa upp Sverige”:
“Inte mycket att köpa i Sverige”
”I dag handlar det om ofarliga konsumentföretag som klädmärken, där finns ingen säkerhetsdimension. Det finns inte så mycket att köpa i Sverige. Huawei vill inte köpa Ericsson, de tycker inte det är värt det. Svenska staten skulle aldrig sälja LKAB eller Vattenfall. De stora kinesiska bankerna vill inte gå in och konkurrera om svenska bolån. I Sverige finns intressanta läkemedels- och life science-företag, men de är för små för att vara intressanta för Kina.”
KinaNytt frågar om Frédéric Cho har någon kommentar till Jacob Wallenbergs uttalande om potentiella säkerhetsproblem med kinesiska investeringar och bristen på ekonomisk reciprocitet mellan Kina och västvärlden.
Frédéric Cho svarar: ”Jag håller med Jacob. Vi ska hålla koll på vad som investeras. Vi vill ha reciprocitet med Kina, vi vill att Kina är lika öppet mot Sverige och EU när det gäller ägande och investeringar.”
Detta är fjärde och sista artikeln i serien om kinesiska investeringar i Sverige. De tidigare tre var införda den 13:e, 14:e och den 18 maj.
Källor: se ruta efter artikeln den 13 maj 2020.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.