Luyi och dottern Beila en del av den stora folkvandringen
Nyårsfirande på plats
i jättestaden Wuhan
Publicerad 2018-02-14
De röda dekorationerna, den stora fisken på middagsbordet som traditionell höjdpunkt på en verklig festmåltid, och samvaron med många släktningar. Det ser Malmöborna Luyi Xiao Nilsson och hennes dotter Isabella fram emot. De har rest till Kina för att fira kinesiska nyåret där. Det blir Hundens år vid midnatt i morgon torsdag, Jordhundens år. Kinesiska astrologer förutser ett mera balanserat år efter två oroliga år med elden som dominerande element, det vill säga Eldapan 2016 och Eldtuppen 2017. Med jord som det nya årets element kan saker och ting bli mera stabila, praktiska och pålitliga. Mer om den kinesiska tolvårscykeln, om affärsåret och om fler kända vovvar kommer längre ner i texten. De enorma strömmarna av resenärer kring storhelgen leder i år till att helt ny teknologi kommer in i bilden kring detta urgamla firande – som avancerade system för igenkänning av ansikten eller appar för samåkning längre sträckor i privata bilar. AV AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com Luyi Xiao Nilsson är gift med en svensk och har bott permanent i Sverige sedan 2010. För femåriga dottern med det kinesiska smeknamnet Beila blir det första gången som hon firar kinesiskt nyår i Kina. Hon tycker det är ”jättekul” att det blir Hundens år. Därför har hon har med sig ett gosedjur i form av en hund som present till mormor och morfar. Beila har hört att hon ska få vara med och pryda mormors och morfars lägenhet i Wuhan med massor av röda pappersdekorationer. Nyårsfirandet är årets i särklass största fest och längsta ledighet för hundratals miljoner kineser. Luyi Xiao Nilsson och Beila är en del av den största folkvandringen någonsin, den som slår nya rekord varje år under kinesiska nyåret. I år räknar transportministeriet med att kineserna gör 2.98 miljarder resor när de tränger ihop sig på tåg, flyg, bussar och båtar under 40-dagarsperioden kring nyårsdagen. Det är en ökning med 12 procent. De allra flesta tar sig till hembyn eller hemstaden för att fira tillsammans med familjen. Några tiotals miljoner passar också på att åka utomlands under ledigheten. Vårfesten öppnar alla sinnen Jättestaden Wuhan är alltså Luyi Xiao Nilssons gamla hemstad där föräldrarna bor nära den mäktiga Yangtzefloden. Wuhan är en industristad mitt i landet med nio miljoner människor, nästan lika många som bor i Sverige. ”Jag vill att min dotter ska få uppleva den speciella, fina stämningen under nyårsfirandet, att hon får lite känslor för det. Annars kunde vi ju läsa om det i en bok, men man måste vara där. Hon är ju född i Sverige och nu får hon uppleva att det finns en annan lika stor högtid som julafton, en helg som firas på ett annat sätt”, säger Luyi Xiao Nilsson.
Luyi Xiao Nilsson och dottern Isabella har gjort den långa resan från Malmö till Wuhan för att fira in Hundens år.
Vårfesten som nyåret också kallas ”öppnar alla sinnen”, säger Luyi Xiao Nilsson. Själv tänker hon mest på dofterna av maten och på minnet av fyrverkerierna. Men nu är smällarna och raketerna förbjudna i storstäderna efter många bränder och olyckor. Viktigast på nyårsaftonen är middagen. I Wuhan finns det inga standardrätter till nyårsaftonens middag. Det varierar från familj till familj. Dumplingar är inte så vanligt i Wuhan som i norra Kina. ”Vi äter middagen hemma. Då är det fin mat som alla i familjen tycker är god. Det hör till att det ska finnas kött, kyckling, fisk och soppa på bordet – en jättestor hel fisk. Hos många familjer får man inte äta upp hela fisken på nyårsaftonen utan det ska bli mat över till nästa dag. Det är viktigt.” 700 miljoner ser nyårsshowen i TV Alla tittar på centrala tv-kanalens stora, fem timmar långa nyårsshow från Peking. Över 700 miljoner ser det festprogrammet. Dottern Beila kommer att få ett rött kuvert med pengar, ”lucky money”, av sin mormor och morfar på nyårets första dag. ”Jag vet inte hur mycket hon kommer att få, kanske 500 yuan (lite mer i svenska kronor) eller någonting liknande. Det är lite olika vad folk ger, man behöver inte ge 800 yuan”, säger hon och syftar på lyckotalet 8. Den första dagen på det nya året brukar alla hälsa på nära släktingar. ”Det är mycket sådant.” KinaNytt frågar om de sätter på sig helt nya kläder den dagen – som är tradition på vissa platser? ”Barnen kan ha något nytt på sig. Men jag har inte så mycket plats i resväskan, så jag måste köpa i Kina”, säger Luyi Xiao Nilsson. Vad har du med dig från Sverige? ”Det är en blandning: Askar med svensk choklad till familjen och släktingar, omega 3 fiskolja till min mamma och pappa. Min kusin har just fått barn, så hon får en svensk nappflaska, ett paket med olika grejor för bebisar, salvor och barnkläder.” Men barnkläder, är det inte stor chans att de är tillverkade i Kina? ”Ibland är det svårt att undvika, men jag väljer svensk design och svenska klädesmärken.” Luyi Xiao Nilsson har en masterexamen i engelsk litteratur. I dag jobbar hon på Lunds universitet, där hon tar hand om frågor från utländska studenter. Hon arbetar också halvtid för Visit Sweden, skriver artiklar för sociala medier i Kina om svensk livsstil för att locka fler kineser att besöka Sverige.
Ny teknik förändrar vårfest med tusenåriga anor
DAN FÖRE DAN. En bild från marknaden vid Xiao Guan i norra Peking på onsdagsmorgonen. Alla är ute efter de bästa ingredienserna till morgondagens festmåltid.
Världens börser fortsätter att huka sig i början av Hundens år 2018, men det finns hopp, enligt fengshui-mästare i Hongkong. Sommaren blir jobbig, men sedan vänder index upp. September är en bra månad för att satsa på aktier igen, enligt börsmäklarfirman CLSA, vars Feng Shui Index inför nyåret blivit en tradition i Hongkong. Men astrologen bakom spådomarna varnar alla hundar för att ”glufsa i sig mer än vad de kan tugga”, det vill säga att inte investera alltför djärvt. Hunden är det näst sista djuret i den kinesiska tolvårscykeln. Varje djur kombineras med ett av de fem elementen: metall, vatten, trä, eld och jord. Det innebär att Jordhundens år bara infaller vart 60:e år, till exempel. Senast var det 1958 och nästa gång blir 2078. När nyåret infaller styrs av månkalendern. I år är det fredagen den 16 februari som är årets första dag. Kända hundar är hans majestät konungen Carl XVI Gustaf, Lena Andersson, Ann Heberlein, Bill Clinton, George W. Bush, Winston Churchill. Michael Jackson, Madonna och Moder Teresa. Även president Donald Trump är född i Hundens år. Med födelseåret 1946 är han en Eldhund. Är han trofast, pålitlig och ansvarsfull som astrologerna säger om människor födda i hundens tecken? Eller står han för de negativa drag som hunden något motsägelsefullt också anses besitta, nämligen självsvåldig, hal och kritisk mot andra? Det får läsaren själv avgöra.
Marknaderna i Peking har ett brett urval av nyårsdekorationer.
Vårfesten sägs ha flertusenåriga anor men nutiden med nya teknologiska framsteg sätter också sin prägel kring nyårsfirandet. För att kontrollera den enorma mängden resenärer, och även för att hitta eftersökta brottslingar, finns nu system med avancerad igenkänning av ansikten. De är installerade på många järnvägsstationer och flygplatser. Pekings flygplats kommer till och med att testa att ersätta ombordstigningskort med ansiktsigenkänning. Andra nya påfund som kommer starkt i år är appar för att elektroniskt skicka ”röda kuvert” ned penninggåvor. Samtidigt blir nätsajter för samåkning alltmer populära. De kopplar samman folk som ska till en viss hemort för att fira nyår, så att de kan dela på en privat bil.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council. Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.