Jenny Zhao Insulander om att ha en fot i varje kultur:
Vem vill inte fira nyår
två gånger om året?
Publicerad 2023-12-11
”Vem vill inte fira nyår två gånger om året liksom?” Så rakt på sak går det att svara på en fråga om hur det är att ha tillgång till två kulturer, nämligen den kinesiska och den svenska, privat och i jobbet.
Skämt åsido säger affärsutvecklaren Jenny Zhao Insulander att det verkligen gör hennes liv rikare. Hon är andra generationen av runt 45 000 kineser som bor i Sverige. För KinaNytt berättar hon om sin uppväxt med svensk demokrati och kinesisk disciplin. Hon presenterar sig också som ”hälften svensk, hälften kines, hundra procent svensk-kines”.
AV AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
”Jag är tacksam för mycket i den kinesiska kulturen som jag har fått med mig sedan barnsben. Förutom språket är det disciplin, respekt för andra och äldre, liksom det familjeorienterade tänket.”
”Det har verkligen berikat mitt liv att ha två länder och kulturer som jag kallar hemma med allt vad det innebär med två traditioner kring mat, språk och mera.”
Samtidigt tycker hon att hon har ett andra perspektiv, som skiljer sig mycket åt från det ”klassiskt svenska”, ett perspektiv som nyanserar hur hon ser på saker och ting.
Chef för utveckling av poddar
Som kommersiellt ansvarig leder Jenny Zhao Insulander arbetet på PodX Group med att stödja poddutvecklare med råd och kontakter så att de kan växa, ta betalt, bli en bra affär och därmed skapa ännu bättre innehåll.
KOLLEGER på PodX Group avdelningen Global: Stående från vänster: Staffan Rosell, vd och medgrundare; Jenny Zhao Insulander, chef för affärsutveckling; Patrick Svensk, executive director och medgrundare; Sittande: Fred Nachemson, chef för företagsförvärv; Lovisa Ohlsson, chef för innehåll ; Fredrik Said, chef för internationell utveckling och medgrundare; Linnea Härstedt, juridisk chef; Jakob Åberg, affärscontroller. Foto: Markus Crépin Sundström
PodX Group med huvudkontoret på Strandvägen i Stockholm strävar efter en internationell ledarroll inom poddar och audio. ”I mitt dagliga arbete ingår även att nå ut till podcastproducenter i Asien, inklusive Kina, och då har jag nytta av språket men även av att jag har varit där mycket och har en förståelse för kulturen.”
Fler bollar i luften
”Jag älskar podcast som format – kort berättande kombinerat med intressanta ämnen. Jag är också en multitasker, tycker mycket om att känna mig produktiv och med podcasts kan jag till exempel laga mat samtidigt som jag lyssnar på en dokumentär.”
Apropå att hålla flera bollar i luften: en gång när KinaNytt som avtalat ringer upp Jenny Zhao Insulander så sätter hon på sig hörsnäckorna till mobilen och plötsligt är det ett ruskigt bakgrundsljud. Hon har alltså passat på att samtidigt kasta sopor på återvinningen.
Sina första månader i livet tillbringade Jenny Zhao med sina föräldrar i deras lilla studentlägenhet på Tsinghua, det prestigefyllda universitetet i Peking. ”Sedan ledde mina föräldrars arbete och studier att vi kom till Helsingfors, Köpenhamn, Malmö, Lund och Lomma.”
Ambitiösa föräldrar
Det var i Lund som Jenny Zhao började i grundskolan. Med stöd av de ambitiösa föräldrarna började hon ett år tidigare i skolan för att ligga före. Ja, för att hinna med så mycket som möjligt. Hon minns att hon var både kortare och mindre än de andra i klassen.
”Fågelskolan i Lund hade väldigt blandade klasser och jag fick kompisar med helt olika etnisk bakgrund. Då upplevde jag inte att det fanns en homogen norm kring hur man såg ut eller vad man hade för intressen. Jag hade en lycklig och bekymmersfri barndom till att börja med.”
Hon följde också med sina föräldrar när de var bortbjudna till kinesiska familjevänner. Dessutom fick hon lektioner i sitt kinesiska modersmål varje söndag. Det var barnens föräldrar som hade bildat en förening.
Under hela uppväxttiden spelade hon piano och var med i en simklubb i sex-sju år med träning flera gånger i veckan. Det blev många medaljer trots att hon var “liten och tanig och huvudet kortare än de andra”.
Flitig träning i simklubben Poseidon i Lund gav Jenny flera medaljer. Foto: Privat
Kände sig utsatt och annorlunda
När familjen kunde flytta från lägenhet till ett hus i grannkommunen Lomma vid kusten en mil från Lund hamnade Jenny Zhao i en skola med en betydligt mer homogen bakgrund.
”Där under högstadiet blev jag väldigt självmedveten kring att jag var kines eftersom jag inte såg ut som alla andra. Det fanns ingen representation i media heller och jag exponerades inte för någon som såg ut som jag, så jag kände mig ensam”, säger hon.
”Dessutom hjälpte det inte att jag fick utstå en del rasistiska kommentarer och fördomsfullt beteende i skolan. Jag minns att jag blev ledsen, men inte att jag agerade på något sätt. Jag berättade inte för mina föräldrar för jag ville inte belasta dem med mina problem. Jag tror inte jag förstod att sånt beteende inte är ok.”
Jenny Zhao ville inget mer än att smälta in och vara som alla andra. Hon tyckte det var jobbigt att prata kinesiska med familj och vänner offentligt.
Familj med höga målsättningar
Under hela skoltiden var Jenny Zhao ändå ett levande exempel på vilka höga målsättningar som kinesiska familjer ofta har. Hon blev van att vara bland de allra bästa i klassen. Som sexåring började hon spela piano fast det bara fanns en keyboard att öva på hemma. Så småningom tävlade hon i klassiskt piano.
På högstadiet lade hon till fiolen som instrument och på gymnasiet började hon sjunga i Lunds domkyrkokör och var dessutom med och tävlade.
HEJA LILLEBROR! Jenny Zhao visar hur stolt och glad hon är över att hennes åtta år yngre bror Allan Yitao Zhao just tagit sin läkarexamen på Karolinska institutet i fjol. Nu är han doktorand där. Foto: Privat
”På gymnasiet kom jag till en miljö som uppmuntrade olikhet. Alla hade olika bakgrund och kom väldigt bra överens ändå. Där och då började jag uppskatta det som gjorde mig annorlunda.”
Jenny Zhao berättar att detta förstärktes under högskoletiden där hennes kinesiska bakgrund och språkkunskaper började bli eftertraktade av arbetsgivare. Idag upplever hon att hennes kinesiska jag är en ”enorm tillgång” på så många sätt.
Varje sommarlov i Kina
Varje sommar under skoltiden besökte familjen Kina för att hälsa på släkten i Taiyuan, provinshuvudstad i Shanxi. De reste också runt i landet. ”Senast jag var i Kina var på våren 2018, då jag och min man besökte flera städer. Vi var på väg att bosätta oss i Shanghai med start i januari 2020, men vi fick tyvärr avbryta detta på grund av covid.”
Jenny Zhao ville kombinera kultur och media med en bred utbildning så hon tog inte bara en utan två examina på Handelshögskolan i Stockholm. I början var det något av en chock att hon inte längre var allra bäst i klassen utan plötsligt var alla i kursen högpresterande.
HEDRAD I BLÅ HALLEN. Året är 2015 och Jenny Zhao tar emot diplomet för sin masterexamen året innan från Handelshögskolans rektor Lars Strannegård i Stockholms stadshus. Fem år tidigare sommarjobbade hon som guide i Stadshuset, bland annat på kinesiska. Foto: Privat
”Jag trivs väldigt bra i gränslandet mellan det kreativa och affären. Det finns väldigt duktiga kreatörer där ute som är mycket mer innovativa än vad jag är, och det finns dom som är väldigt duktiga på business. Jag är bäst när jag får jobba med en kombination av båda”, säger hon.
Global kontext i arbetsrollen
Hon pekar också på den globala kontexten i sin arbetsroll. ”Där får jag användning av att ha växt upp med en annan kultur. Jag upplever att oförståelse mellan team från olika länder ofta handlar om kulturskillnader och olika förväntningar.”
I början av arbetslivet kunde hennes kinesiska respekt för auktoritet göra att hon som oerfaren gjorde precis som hennes överordnade ville. ”Detta tillsammans med disciplin gjorde mig till en väldigt bra junior medarbetare. Men efterhand och med utökat ansvar förväntas man komma med egna idéer. Jag behövde påminna mig själv om att jag får betalt för att bidra med min egen expertis”, säger hon.
”Jag har också fått lära mig att ifrågasätta regler och status quo. Det är inget som kommer naturligt för mig. Min make har mycket lättare för att problematisera och tänka kritiskt.”
Kulturkrockar med maken
Även i vardagen med svenske maken Ivar från Göteborg kan det uppstå kulturkrockar. ”Jag är pragmatisk och föredrar funktionalitet medan Ivar mera värdesätter estetik och stil. Jag har inga problem med att äta direkt ur en matlåda, medan Ivar gärna vill duka och göra det fint med tända ljus och rätt bestick vid varje måltid. Han tycker också att det är viktigt att man dricker vin ur rätt sorts vinglas.”
BEBISEN ALVAR HUNDRA DAGAR. Kinesiska familjer firar traditionsenligt när ett nyfött barn överlevt hundra dagar. Här är pappa Ivar, sonen Alvar och mamma Jenny just på den dagen, som kan jämföras med dop eller baby shower hos oss. Kalaset ordnades av Alvars morfar och mormor. Foto: Privat
Jenny Zhao Insulander påminner om att i det Kina där hennes föräldrar växte upp var det inte aktuellt att betala extra för något fint eller för ett särskilt varumärke.
Hon fortsätter jämförelserna: ”Ivar är mycket bättre på att njuta av stunder medan jag alltid tänker framåt, vad kan förbättras? I den värld jag kommer ifrån är disciplin finare än att njuta av stunder och vara lycklig, antagligen på grund av hård konkurrens.”
”En annan skillnad är att jag är uppväxt med att tänka att allt mitt är min familjs, även kapital och pengar, medan det svenska är att värdesätta individualism och självständighet.”
De bästa russinen
KinaNytt frågar vilka som är de allra bästa russinen att plocka ur de båda olika kulturerna? Jenny Zhao Insulander svarar:
”Maten i Kina! Men också tillgängligheten, det stora konstanta utbudet i butikerna. Om jag till exempel blir sugen på torkad mango klockan två på natten är det inget problem. Dessutom den otroliga naturen, historien och kulturen. Och att ha släkt och familj där.”
SHANGHAI fanns i planerna som bas för Jenny Zhao och maken. Men det kom en pandemi emellan. Hon är född i Kina, uppvuxen i Sverige och har alltid besökt Kina på sommarloven. Foto: Privat
”Vad gäller Sverige är det välfärdssystemet, friheten och individualismen! Och inställningen att vi är en del av världen.”
Jenny Zhao Insulander tror att om hon hade varit kvar i Kina hade målsättningen absolut varit att komma in på ett prestigefyllt universitet. ”Utbildning är extremt viktigt och statusfyllt. Konkurrensen är hård hela skolgången så jag hade kanske inte haft lika mycket fritid som här i Sverige. Troligen hade jag följt i mina föräldrars fotspår och blivit ingenjör eller liknande.”
Auktoritär utveckling
På ett personligt plan tycker Jenny Zhao Insulander att det är väldigt tråkigt att utvecklingen går åt ett mer auktoritärt håll i Kina. ”Jag vill inte lika självklart åka dit och ’stötta’ utvecklingen. Det är absolut inte heller lika oproblematiskt eftersom det känns mycket mer svårnavigerat i vad man fritt kan säga och prata om med släkt och bekanta – utan att sätta dom i någon utsatt position.”
När det gäller vad Sverige gett henne som hon kanske inte kunnat få i Kina, svarar hon: ”Yttrandefrihet, demokrati, välfärdssystem med barnbidrag, tandvårdsbidrag, ’gratis’ skola och därmed större trygghet. Jag har haft tid och chans att utforska egna intressen.”
Hon lägger till hög luftkvalitet och allemansrätt. Och säger att det finns så mycket mer som föräldraledighet, där normen i Kina är cirka tre månader, men det varierar mellan olika provinser och arbetsgivare. Jenny och maken har som sagt nyligen fått en liten son, Alvar. Han föddes i slutet av juli. Makarna tar nio månader var av föräldraledigheten. Jenny började och är mammaledig till någon gång i april nästa år.
Ge sonen den rika kinesiska kulturen
Vad vill hon föra vidare av kinesisk kultur, tradition och värderingar till sonen, den tredje generationen svensk-kineser?
JULRÄTTER FRÅN TVÅ KÖK. På familjen Zhao Insulanders julbord ryms både svenska och kinesiska klassiker. Foto: Privat
”Jag pratar kinesiska med honom och vill gärna att han ska studera det, så att han får tillgång till den rika kulturen. Ivar är otroligt duktig på matlagning och vill gärna att Alvar ska ta över intresset för kinesisk mat och dryck.”
”Vi vill också gärna att tredje generationens svensk-kineser ska bli vänner och fira kinesiska högtider tillsammans som kinesiska nyåret och mitthöstfesten. Då är det väldigt mycket fokus på att samlas med vänner och familj – och MAT!”
Slutligen vill Jenny Zhao Insulander betona vikten av starka familjerelationer för sonen och i viss mån disciplin, särskilt vikten av att arbeta hårt för det man vill uppnå.
Stolt över föräldrarnas nyfikenhet
När Jenny Zhao Insulander får frågan vad hon är stoltast över att ha uppnått svarar hon: ”Inget jag gör i livet kommer någonsin att kunna mäta sig med det mina föräldrar gjorde – att låta nyfikenheten ta dem från ett slutet Kina till andra sidan jorden, i en tidsålder utan internet och utan någon möjlighet till research inför, och sen sakta men säkert etablera sig i en främmande del av världen, lära sig språket, kulturen och att hantera utanförskapet – och bygga ett nytt hem för vår familj.”
Personruta:
Foto: Privat
Namn: Jenny Zhao Insulander.
Ålder: 34 år.
Familj: Maken Ivar Zhao Insulander, strategichef på kommunikationsbyrån Prime Weber Shandwick, sonen Alvar Suyang Zhao Insulander fyra månader.
Bostad: Bostadsrätt vid Kungholmstorg i Stockholm. Bosatt i Stockholm sedan 14 år.
Utbildning: Grundskolan i Lund och Lomma. 2004-2007 naturvetenskap och musik på Lars-Erik Larsson Gymnasiet i Lund. 2008-2011 Handelshögskolan i Stockholm (Bachelor of Science, kanditatexamen i marketing, accounting, financial management). 2013-2014 The Global Alliance in Management Education (Master of Science, masterexamen i international management). 2012-2014 Handelshögskolan i Stockholm (masterexamen i marketing och media management).
Karriär: En lång rad praktikplatser i Sverige och USA, till exempel sommarjobb 2013 på svenska konsulatet i New York med uppdrag att främja svensk kultur och näringsliv via sociala medier; guide för turister på Stadshuset i Stockholm bland annat på kinesiska; kundtjänst på EF Education First i Boston.
2015- 2016 management trainee på MTG (Modern Times Group) Sweden. 2016-2022 flera chefs- och utvecklingsroller på TV-bolagen MTG Sweden, NENT Nordic Entertainment och Viaplay. Till exempel 2018-2019 exekutiv producent på TV3/Viaplay och 2021-2022 ansvarig för innehåll på nya marknader för Viaplay.
Sedan maj 2022 chef för affärsutveckling på PodX Group AB, ett svenskt bolag med globala ambitioner etablerat i Europa och Latinamerika. Jenny Zhao knyter också kontakter med podcastproducenter i Asien.
SVENSK-KINESISK PODD. Jenny Zhao Insulander driver också den egna podcasten ”Pinyin 4-ever”. Där samtalar barndomsvännerna Jenny, Fanny Nees-Yu och Xiao He om livet som svensk-kineser. ”En podd om lyxen att kunna plocka russin ur två väldigt olika kulturkakor, men även om att ibland hamna helt utanför båda världar.” Pinyin är det officiella fonetiska alfabetet som används i Kina och Singapore. Bild: Privat
Språk: Flytande i svenska, mandarin och engelska.
“När det gäller mandarin är jag absolut bäst på tal, även om det blir fel uttal ibland. Läser tyvärr inte jättemycket böcker på kinesiska då det kräver mycket mer kunskap. I skrift är det smidigt att använda pinyin i appar.
Kollar mer än gärna på kinesisk TV och underhållning via Youtube. “Jag tittar gärna på något som är lite mer lättsamt som underhållningsprogram typ talangshower, men ser även dramaserier.”
Kopplar av med på fritiden: ”Spelar piano, ofta Chopin eller favoriten Mozart. Spelar fiol i orkestern Filialen, ett projekt med tidigare professionella musiker men även amatörer på en hög nivå. Lyssnar på podcasts, tittar på TV-serier, tränar löpning, styrka och yoga.”
Läser: Samtida romaner. Just nu Om bara av Vigdis Hjorth.
Favoritplats i Kina: ”Det finns många fantastiska turistmål. Men ingen stad gör mig så lycklig som Beijing (Peking) – en perfekt mix av gammalt och nytt.”
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.