Hongkong väljer ny ledare - Kina försvarar inblandning
Publicerad 2017-03-24
På söndag väljer Hongkong ny regeringschef. Eller nej, det är inget allmänt val, på söndag utser en begränsad skara handplockade Hongkongbor ny ledare i sedvanlig ordning. Inflytandet från centralmakten i Peking över valet är mycket tydligt. Allt pekar på att Carrie Lam, som anses vara de kinesiska ledarnas favorit, blir den nya regeringschefen.
Analys av GÖRAN LEIJONHUFVUD
Det var just frågan om hur regeringschefen skulle utses i valet 2017 som utlöste den så kallade paraplyrevolten på hösten 2014. Då krävde de unga demonstranterna att alla Hongkongbor som har rösträtt skulle få välja enligt principen ”en man en röst”. För att understryka sitt krav ockuperade aktivisterna stora delar av regeringskvarteren i centrum under 79 dygn.
I Hongkongs grundlag finns en öppning för att vidga valet av regeringschef till att gälla hela valmanskåren. Grundlagen tillkom vid förhandlingarna mellan Kina och Hongkongs forna kolonialmakt Storbritannien inför Hongkongs återgång till kinesiskt styre 1997.
Demonstranterna 2014 möttes av kalla handen. Ledarna i Peking lät meddela att regeringschefen visserligen skulle kunna utses med allmän rösträtt, men i så fall skulle valet bara gälla ett fåtal kandidater som i praktiken skulle utses av Peking.
Till slut blev allt vid det gamla med valsystemet. Det betyder att det är en församling på 1 194 personer som ska utpeka den nya ledaren, inte de vanliga väljarna.
Gynnar etablissemanget
Dessa elektorer utses av olika branschorganisationer, av andra sektorer i samhället och i någon mån av de politiska partierna. Systemet gynnar etablissemanget, inte minst de ledande affärsmän som ofta står den kinesiska regeringen nära genom sin affärsverksamhet i Kina.
Tre kandidater till posten som regeringschef (chief executive) har fått tillräckligt många nomineringar bland elektorerna:
Carrie Lam, som varit nummer två i Hongkongregeringen på posten som biträdande regeringschef (chief secretary) de senaste fem åren.
John Tsang, territoriets finansminister de senaste tio åren.
Woo Kwok-hsing, pensionerad domare.
John Tsang är den som är mest populär av de tre när opinionsinstituten frågar allmänheten. Men Carrie Lam anses ha ett fast grepp om elektorerna. Nästan hälften av dem ställde sig bakom henne när de nominerade kandidater. De andra två hade svårt att skrapa ihop nomineringar från valkommitténs medlemmar.
Den största anledningen till att Carrie Lam inte är så populär bland Hongkongborna är att hon jobbat nära den illa omtyckte avgående regeringschefen Leung Chun-ying, som människor uppfattar som stel och kall. Carrie Lam hade bland annat ansvar för frågan om politiska reformer, särskilt valsystemet, och hon har fått klä skott för att det hänt så lite.
Tillgänglig och avspänd
John Tsang är mera tillgänglig och avspänd och har visat intresse för att anpassa valsystemet till ”en man en röst”. Det kan vara det intresset som gör att de kinesiska ledarna är skeptiska mot honom, även om han inte gjort bort sig under drygt tio år i Hongkongregeringen. Att han är uppväxt och utbildad i USA kan också vara ett problem för ledningen i Peking.
Det finns många uppgifter om att Peking blandar sig i på olika sätt. Elektorer får telefonsamtal från Pekings vänner i Hongkong och när höga kinesiska ledare möter grupper av politiker från Hongkong ger de mest uppmärksamhet åt Carrie Lam, et cetera.
Nummer tre i rangordning bland Kinas ledare, Zhang Dejiang, förklarade nyligen att Hongkongs regeringschef har en mycket viktig roll att spela i kontakterna mellan Peking och det finanscentrum för Asien som Hongkong är. ”Därför har Kina rätt att kliva in och se till att övergången till ny regeringschef nu går smidigt”, förklarade den kinesiske ledaren.
”För mycket gatupolitik”
Han hotade också att dra in ekonomiska fördelar för Hongkong om det blev ”för mycket gatupolitik” i staden.
Frustrationen över att valreformen förfuskats gav oväntat stort stöd till en grupp unga politiker vid valet till Hongkongs parlament i fjol. De vann sju mandat av 70 i den lagstiftande församlingen.
Dessa debutanter vill öka Hongkongs autonomi eller till och med göra territoriet totalt oberoende från Kina. Deras inträde på scenen har gjort Kinas ledare upprörda och nervösa.
KinaNytt rapporterar om valutgången på måndag.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.