Massprotesterna fortsätter
Hongkong avvaktar
Lång konflikt i sikte
Publicerad 2019-06-12
De många motståndarna till lagförslaget om utlämning av brottsmisstänkta från Hongkong till Kina vann på onsdagen en tillfällig framgång. Det omstridda beslutet skjuts upp. Detta efter att tiotusentals demonstranter omringade Hongkongs parlamentsbyggnad och blockerade ingången. Hongkongborna bereder sig nu på en långvarig konflikt.
AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Nya protester och även en generalstrejk på måndag är utlysta. Samtidigt är det oklart när lagstiftande församlingen kan sammanträda igen. Det finns också antydningar om att aktivister, framför allt studenter, kan försöka ockupera delar av centrum på samma sätt som 2014, en manifestation som varade i 79 dygn. Under onsdagen uppstod hela tiden nya våldsamma sammandrabbningar mellan polisen och aktivister.
Den lokala regeringens avsikt med onsdagens inställda möte i parlamentet var egentligen att slutgiltigt godkänna ett tillägg till lagen om utlämning. Tillägget går ut på att det ska vara möjligt att utlämna brottsmisstänkta även till länder som Hongkong inte har utlämningsavtal med. I praktiken handlar det nu framför allt om att lämna ut människor till Kina.
Den omfattande kritiken från olika läger riktar in sig på att det styrande kommunistpartiet i Kina skulle kunna godtyckligt peka ut misshagliga personer i Hongkong. Dessa kommer då att att ställas inför domstolar i Kina som partiet kontrollerar.
Kritik från handelskammare
Flera utländska handelskammare, inklusive den svenska, har framfört kritik. De anser att förslaget hotar Hongkongs ställning som ett rättssäkert finanscentrum.
Regeringschefen Carrie Lam vill absolut få igenom förändringen innan lagstiftande församlingen går på sommarlov i början av juli.
Hon kringgår den vanliga utskottsbehandlingen där ledamöterna kan diskutera paragraf för paragraf. Nu var dagordningen att bara tillåta en debatt i hela parlamentet och sedan godkänna förslaget.
Carrie Lam är utsedd av en elektorsförsamling som kontrolleras av Peking. Även i lagstiftande församlingen har Pekingvänliga krafter majoritet. Bara hälften av ledamöterna är utsedda genom allmänt val. De övriga företräder till stor del olika sektorer av näringslivet med affärsmän och företag som har intressen i Kina.
Prestigefråga
Många angriper regeringschefen för att det är så bråttom. Det hänger troligen ihop med att centralregeringen i Peking driver en offensiv i många länder för att få hämta hem utpekade korrumperade kinesiska brottslingar som flytt utomlands. Kina trycker på för att få dem utlämnade av domstolar och regeringar i respektive land. Även i Sverige finns ett sådant aktuellt fall.
Mot den bakgrunden är det inte troligt att Peking eller Carrie Lam kommer att vika ner sig i första taget. Men det finns faktiskt några tidigare exempel på att Hongkongs regering dragit tillbaka reformer som visat sig alltför impopulära då hundratusentals medborgare gått ut i protestmarscher.
Bland annat avstod regeringen år 2003 från att införa särskilda säkerhetslagar. Det ledde till att Kinas ledare såg till att en impopulär regeringschef i Hongkong fick avgå för att han ansågs ha misskött opinionen kring frågan. Men den här gången kan det vara för mycket av en prestigefråga för Peking.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council. Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.