Grusade förhoppningar om Kinas utveckling:
Hårdare samhällsklimat
och skärpta kontroller
Publicerad 2017-11-08
Många veteraner bland utländska affärsmän konstaterar besviket att samhällsklimatet i Kina hårdnat betydligt de senaste tio åren, tvärtemot deras förhoppningar. Efter partikongressen nyligen skärper partiet och president Xi Jinping kontrollen ytterligare över alla sektorer och höjer profilen utomlands. KinaNytt har talat med Lars-Åke Severin som är ordförande i Svenska handelskammaren i Kina.
AV AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
Lars-Åke Severin säger: ”Att inte ha demokrati har varit en genväg för Kina att ta mer plats i världen.” Utifrån sin erfarenhet som säkerhetskonsult med eget företag i Peking och Shanghai påpekar han att lokala kinesiska myndigheter kan ta utländska företag som gisslan, om någon retat upp sig på något.
Samtidigt säger han att mycket är positivt med att arbeta i Kina. ”Vi som är utlänningar här har förmånen att ha stimulerande jobb, ett högt tempo och ofta investeringsvilliga ägare till bolagen samtidigt som vi slipper den lagom-mentalitet som jag uppfattar finns hemma ibland.”
Men det finns som sagt en baksida. Lars-Åke Severin tycker att individens frihet blivit mindre under de elva år han arbetat i landet. Han talar regelbundet med ett antal kontakter som har en gedigen och mångårig erfarenhet i Kina. ”Vi är alla överens. Efter OS i Peking 2008 har det varit en utveckling som många trodde att vi inte skulle uppleva. Samhället har blivit mindre transparent och kontrollen över den enskilda medborgaren har ökat. Det gäller inom många områden, såväl media som rättssäkerheten.”
Styrda journalister
Kinesiska journalister är mer styrda i dag, medan utländska journalister är mer påpassade och flera har på svaga grunder utvisats. Individens aktiviteter i sociala media följs noga upp i dag. Inte bara du själv ansvarar för det som sägs. Även den som administrerar en blogg till exempel blir ansvarig för kritik som uttalas mot kommunistpartiet.
I Europa och USA, som är öppna demokratiska samhällen, går det förhållandevis bra att förutsäga konsekvenserna av ett handlande, påpekar Lars-Åke Severin. De lagar som finns tillämpas och lagen står över den politiska makten.
”Men i Kina står staten över lagen. Det är staten som slutligen avgör vad som är lagligt eller inte. Det är ytterst kommunistpartiet som bestämmer. Det finns ingen absolut sanning annan än den som partiet ytterst förordar”, säger Lars-Åke Severin.
Uppfattar du att svenska företagsledare i Kina upplever en ökad kontroll?
”Jag tror nog att de flesta av oss upplever det. Vi märker det bland annat genom att vi ser skillnaden mellan vad inhemska och utländska medier rapporterar. Det som har hänt i Kina är bland annat att myndigheterna paraderat gripna utlänningar på teve även före rättegång, detta inte i första hand för att avskräcka utan för att visa att ingen går säker.”
Ett exempel är den svenske medborgaren Gui Minhai som drivit ett förlag i Hongkong som gav ut känsliga böcker om Kinas ledare. Han greps av vad man tror var kinesiska agenter i Thailand för två år sedan. Därefter tvingades han paradera på kinesisk teve.
Han satt i förvar i två år utan advokat och rättegång och med minimal kontakt med omvärlden. Nyligen uppgav de kinesiska myndigheterna att han satts på fri fot, men det råder fortfarande stor osäkerhet kring hans omständigheter.
”Det är obehagligt och beklagligt att Kina som nation agerar så respektlöst. De möjligheter som Sverige har som nation står sig slätt. I princip kan varje svensk med aktiviteter i Kina råka ut för samma behandling, det kunde vara du eller jag. Vi får gärna driva våra verksamheter inom ramarna för de förutsättningar som givits men vi ska inte ha någon form av politisk uppfattning”, säger Lars-Åke Severin.
Även utlänningar kan försvinna
Han säger att styrelsen i Svenska handelskammaren i Peking diskuterat frågan. ”Men vi är en ickepolitisk medlemsorganisation. Vi representerar våra medlemmar och deras intressen. Fast som privatperson är jag oroad över att de kinesiska myndigheterna inte tillåter insyn och en rättssäker hantering av det som de påstår är illegala aktiviteter.”
I Kina hämtas människor till förhör och hålls kvar på grunder som inte är transparenta, påpekar Lars-Åke Severin. ”Sällan drabbas utlänningar men vi ser nu en utveckling där även vi kan försvinna in i ett system och vara borta under längre tid utan att formellt anklagas för något brott.”
Han framhåller att tidigare brydde vi utlänningar oss inte så mycket. Vi trodde inte att vi omfattades av denna risk, men i dag gör vi det definitivt.
”I princip kan varje svensk med aktiviteter i Kina råka ut för samma behandling som Gui Minhai, det kunde vara du eller jag.”
Lars-Åke Severin anser att fallet Gui Minhai har varit en fråga för svenska regeringen och ambassaden, men med tanke på de senaste årens utveckling kanske även något som länderna inom EU måste börja titta på gemensamt ännu mer.
Handeln kan drabbas
I och med att Kina fortsätter att utvecklas ekonomiskt och får allt större inflytande internationellt är många aktörer försiktiga med att påtala kinesiska överträdelser – av rädsla för direkta eller indirekta ekonomiska repressalier. ”Få är beredda att gå ut och ta tydlig ställning”, säger Lars-Åke Severin.
”Om vi sett motsvarande kränkning mot en svensk medborgare i ett land med en mycket mindre betydelse handelsmässigt, då hade vi svenskar reagerat. Men inte nu när det gäller Kina. Då är det ett ljumt intresse med tanke på de handelsmässiga konsekvenser det kan få.”
”Det går att tala om svenska värderingar när det gäller ledarskap, jämlikhet eller papparollen till exempel, det är idag tacksamma ämnen att prata om. Men det går inte att gå för djupt in på svenska värderingar som handlar om demokrati och mänskliga rättigheter.”
När det gäller demokrati och mänskliga rättigheter tror Lars-Åke Severin att den påverkan som våra värderingar har på Kina i dag är helt begränsade till de bolag vi arbetar inom. ”Där kan vi göra skillnad, men utöver det är jag rädd att Kina nu framför allt genomför vad som krävs för att kommunistpartiet ska behålla sin oinskränkta makt.”
Naiv överambition
Det har länge funnits en uppfattning att vi utländska bolag genom sin blotta närvaro bidrar till förändring, öppenhet och demokratisering. Men är det så? undrar Lars-Åke Severin. ”Tidigare när vi fått frågor kring hur vi kan arbeta och driva bolag i Kina har svaret ofta varit lite väl ambitiöst särskilt från svenska företagare. Vi har på något sätt behövt en förklaring bortom det faktum att vi ska driva företag och leverera vinst. I dag ser vi klart att vi kan skapa förändring men bara inom våra verksamheter. Att ha en ambition till något annat skulle inte bara vara naivt utan direkt farligt.”
”Efter de senaste årens utveckling, ser vi att den kinesiska ledningen väljer noga vilka länder och sektorer de ska närma sig i väst för att dra ekonomiska och sociala fördelar. Men att tro att det ekonomiska utbytet skulle påverka Kinas politik och grunden i kommunistpartiets långsiktiga ideologi är som sagt bara naivt.”
Han säger att efter det senaste presidentvalet i USA har Kina börjat kommunicera ett globalt ansvar: ”President Xi Jinping blev mottagen som en rockstjärna i Davos och detta trots att landet har en icke demokratisk kontroll över sina medborgare och ofria media. Frågan är om detta varit möjligt utan Kinas ekonomiska övertag mot sin omvärld?”
På så sätt visar Kina att det i varje fall inte på kort sikt behövs demokrati, framhåller Lars-Åke Severin. ”Att inte ha demokrati har till och med underlättat för dem att ta plats, det har varit en genväg.”
Raka motsatsen
”Tvärtemot vad vi trodde kring tiden för OS 2008 så har Kina inte gått i en mer demokratisk riktning. Över tiden blir det säkert så, men för den framtid som vi kan överblicka ser vi tydligt på vilket sätt kommunistpartiet avser att behålla kontrollen. Så den frihet för de enskilda medborgarna och media med möjlighet till insyn och transparens för företagen som finns i väst är i stort raka motsatsen till hur det är i Kina.”
Lars-Åke Severin konstaterar att det kan vara svårt att skaffa information som är nödvändig för att göra affärer i Kina utan att skapa onödiga risker. De företagsregister som finns är mycket begränsade och det finns inte heller något system för kreditvärdering som i Sverige.
I Kina diskuteras idag ett system för kreditrankning som i huvudsak ska bygga på sociala medier. ”Du kommer med andra ord mer rankas utefter hur du uttrycker dig i sociala medier än hur du sköter din ekonomi.”
Den brittiske konsulten Peter Humphrey och hans fru fick fängelsedomar på två och ett halvt år respektive två år. De anklagades för att ha skaffat privat information om kinesiska medborgare som hade beröring till läkemedelsfirman GlaxoSmithKline som Humphrey arbetade för vid tillfället.
Vem du retar upp
”Vad som egentligen hände är inte helt klart, men det är uppenbart att något de kunnat göra tidigare inte längre gick att göra. Det handlar ofta mindre om vad du gör och mer om vem du retar upp. Personligen tror jag detta var fallet för Peter Humphrey. Men det kan också ha spelat in att han under sina år i Kina även skrivit ett antal kritiska artiklar mot det politiska systemet.”
”Mycket kan vara svårt, men för att skydda våra kunder och oss själva arbetar vi bara med öppna källor”, säger Lars-Åke Severin. Det handlar framför allt om information som människor en gång lämnat efter sig på nätet. I Kina med sitt växande internet skapar detta utmärkta förutsättningar för att samla in information på ett sätt som är säkert för kunden, enligt Severin.
”Även länder är på sätt och vis en sorts gisslan, menar han och tar som exempel när Norge drabbades av ekonomiska repressalier och en flerårig politisk bojkott.”
Å andra sidan kan ett utländskt företag till och med riskera att tas som gisslan om till exempel en leverantör eller större kund med nära relationer till myndigheter har klagomål. Då kan myndigheterna agera. På ganska svaga grunder kan företagets representant bli förbjuden att lämna landet och i värsta fall bli häktad. Ett bolag kan få sina konton nedstängda och ett överklagande kan ta tid och sätta bolaget i akuta svårigheter. Allt detta har Lars-Åke Severin sett exempel på.
Tvingas göra upp
Eftersom det inte går att överblicka konsekvenserna om man går till de partiska lokala domstolarna, kan företaget tvingas att göra upp med en korrupt part utanför domstolen, trots att man har rätten på sin sida.
Även länder är på sätt och vis en sorts gisslan, menar han och tar som exempel när Norge drabbades av ekonomiska repressalier och en flerårig politisk bojkott. Detta efter att Nobelpriskommittén, som är fristående från norska regeringen, delat ut fredspriset 2010 till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.
”Det visar tydligt att som nation kan man givetvis agera efter eget huvud, men är det kritik som riktas mot Kina då straffas man handelsmässigt. I förlängningen handlar det om att kontrollera och skrämma, men också om att stärka Kinas handelsposition och kommunistpartiets makt.”
Många utlänningar möter i dag negativa till och med fientliga attityder från kineser. Har du märkt det?
”Man möts ibland av en arrogans som varit ovanlig tidigare, en känsla av överlägsenhet, att utlänningar inte behövs längre. Kanske beror detta på att Kina varit så mycket mer framgångsrikt de senaste tio åren jämfört med omvärlden”, svarar Lars-Åke Severin.
Att fler utlänningar lämnar Kina beror enligt honom på flera samverkade faktorer. Han nämner ökade levnadskostnader och skolavgifter, samt svåra luftföroreningar. Det senare påverkar särskilt barnfamiljer. Även den ökade konkurrensen med kineser som har erfarenhet av att leda utländska bolag är en faktor.
Lars-Åke Severin ser kineserna som först och främst pragmatiska, de anpassar sig snabbt. ”Det är också en strategi för överlevnad. Att acceptera en stark ledare kan vara lockande. Varför riskera de senaste 40 årens framsteg med politiska reformer?
Samtidigt stör det honom att vi västerlänningar är minst lika pragmatiska i hans tycke. ”Medan Kina blir mindre och mindre transparent och mer och mer repressivt, blir världen allt tystare.” Den drivkraft som Kina skapade 1979 när de ekonomiska reformerna påbörjades fick inte sitt verkliga genomslag då. Den kom sannolikt med finanskrisen 2009. Det var då världen började behöva Kina mer än vad Kina behövde världen. Det var då världen tystnade.”
Lars-Åke Severin
Ålder: 55 år.
Bakgrund inom svenska försvaret, polisen och säkerhetspolisen.
Grundare och vd för säkerhetskonsultbolaget PSU(China) Consulting Co., Ltd med kontor i Peking sedan 2006 och Shanghai sedan 2010. Under 2018 öppnas ett tredje kontor. Ordförande för Svenska handelskammaren i Kina samt styrelseledamot i industribolaget Bultens lokala Kinabolag.
Så här presenterar Lars-Åke Severin sitt bolag:
”PSU blev 2006 det första utländska bolaget i Kina som fick licens som säkerhetskonsulter. Bolaget ägnar sig främst åt att genom informationsinhämtning skapa beslutsunderlag inför rekryteringar och förvärv för kunder inom Stillahavsasien. Genomför Kinabaserade utredningar kring bedrägerier och varumärkesintrång samt stöder företagsledningar operativt vid kriser. Bolaget har idag 22 anställda varav fem svenskar och en brittisk medborgare som tidigare varit senior analytiker vid Scotland Yard.”
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council. Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.