Från dejting till vårdlösningar, allt digitalt. Efter ett uppehåll på åtta år är entreprenören och numera läkaren Svante Jerling tillbaka i Kina. Med svensk digitalvård hoppas han bli lika framgångsrik som under sin första sejour. ”Jag är säker på att det finns ett utrymme för nätläkare i de kinesiska storstäderna. Landet har en åldrande befolkning och hälften så många läkare per capita som Sverige”, säger Svante Jerling, vd för det svenska aktiebolaget Swedish Care China.
Detta svenska initiativ är i linje med kinesiska regeringens femårsplan som särskilt uppmuntrar samarbete med utländska teknikleverantörer för digital vård. Svante Jerling räknar nu med att projektet kan vara igång första eller andra kvartalet nästa år och kunna hjälpa 100 000 patienter redan första halvåret.
AV AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
Längre fram finns världsomspännande planer för koncernens moderbolag Swedish Care (Venture builder). ”Vi vill exportera telemedicin till de länder och marknader som idag inte har det. Antingen med egna bolag på plats eller tillsammans med lokala partners. Det handlar inte bara om den tekniska produkten utan också om expertisen hur vi sätter upp och driver organisationen bakom”, säger Svante Jerling.
Men hur kom han in på Kina och senare på spåret med svensk digitalvård? I första vändan blev det drygt tio år i Kina. Svante Jerling kom från en svensk skolgång där det inte var mycket som väckte hans nyfikenhet. I stället gick energin till ”tusen andra grejor” bland annat datorspel på nätterna. Därför klarade han inte studenten men kompletterade. Efter det var han bland annat lärarvikarie i sin egen skola Danderyds gymnasium.
”Jag visste inte riktigt vad jag ville bli så jag tänkte att jag pluggar en termin språk utomlands så väljer jag inriktning när jag kommer hem igen. Jag valde mellan de största språken i världen men Kina kändes mer främmande och spännande kulturellt så det blev Peking”, berättar Svante Jerling,
Där blev han kvar efter tre terminer med kinesiska språket. Under sista terminen 2007 började han jobba heltid på P1, ett nytt socialt nätverk grundat av några svenska och kinesiska entreprenörer. Det växte till över 2,5 miljoner köpstarka och modemedvetna konsumenter som kunde gå på företagsevent och andra arrangemang.
Nätverket ynglade av sig med dejtingappen Tantan, där Svante Jerling blev delägare och utvecklingschef. När bolaget efter några år såldes till den kinesiska internetjätten Momo för motsvarande nästan 8 miljarder kronor blev han cirka 7 miljoner kronor rikare. Efter svensk skatt kunde han ändå köpa en lägenhet i Stockholm, en bil åt mamma och senare betala av på studielånet.
Mer digitala än svenskar
Första kapitlet i hans kinesiska äventyr avslutade han 2014 då han återvände till Sverige. När folk hör att han varit över tio år i Kina brukar de bli ganska nyfikna.
”Jag brukar berätta om hur modernt Kina har blivit rent tekniskt. Allting är mobilbaserat och datorer har aldrig blivit en lika stor grej som i Europa. Det är omöjligt som svensk att förstå storleken och omfattningen på allt när vi pratar om Kina. Till exempel att det finns ett tiotal städer som var och en har eller nästan har en större befolkning än hela Sverige.”
”Kineser, särskilt de äldre, är överlag mycket mer digitaliserade än svenskar idag. I Kina måste du ha digital kompetens eftersom så många av landets tjänster kräver att du använder mobilen. Nästan allt finns i den: betalningar, bokning av tåg och flyg, hälsointyg nu i covidtider för att få gå in på restauranger och affärer och så vidare”, framhåller Svante Jerling.
Blir läkare i Sverige
Tillbaka i Sverige passade han på att ta högskoleprovet. Det gick strålande. Han förklarar framgången med genetik och att det alltid var ett öppet samtalsklimat hemma. Pappan var professor i växtekologi och mamman lärare i biologi och kemi.
“Vi hade massor av böcker och korsord. Mina föräldrar uttryckte sig med många ord och nyanser. Inte bara att det rörde sig om en fågel utan det gällde att precisera att det till exempel var en sillgrissla. Det var noga med vetenskapligt perspektiv, men det var aldrig någon auktoritetsordning i samtalen.”
När provet blev så lyckat kunde han välja vilken utbildning som helst. Det blev läkarlinjen på Karolinska institutet i Solna och examen efter elva terminer. Men först när han gjort praktiken med allmäntjänstgöringen (AT) blir han legitimerad läkare.
Talar kinesiska
Han klarar sig bra på kinesiska. Han kan också läsa och skriva språket om än med vissa svårigheter: ”För en svensk är uttalet faktiskt inte så komplicerat, det är bara ett par ljud som vi inte är vana vid. Grammatiken är också väldigt enkel. De böjer inte verben och de gör ingen skillnad på maskulint och feminint. Det svåra är att du har en helt extra dimension i och med tecknen. Ser du ett nytt tecken så vet du oftast inte vad det betyder eller hur det uttalas. Det gör det svårt att slå upp i ordlistor.”
”Ser man på TV med kinesiska undertexter är det också knepigt att snappa upp nya ord. Dessutom är kinesisk TV fortfarande så ointressant att det kanske är därför som det varit svårare för mig att lära mig kinesiska än andra språk. Men jag klarar mig till vardags, absolut. När du ska skriva en text och kan uttalet på ett ord får du bra hjälp av mobilen att välja rätt tecken”, förklarar Svante Jerling.
Ordnade egen praktik
Samtidigt säger han att när man byter sammanhang är det mycket man inte förstår. Därför såg han till att ordna ett par veckors praktik i Kina på egen bekostnad under läkarprogrammet.
”Jag ville förstå hur komplicerat det skulle bli att lära sig kinesisk medicinsk terminologi. Eftersom den inte har några grekiska och latinska influenser som i väst är den faktiskt mycket lättare att förstå. Den använder oftare tecken som man ser till vardags. Det är alltså inte rena grekiskan eller latinet som i väst.” Han mejlar ett exempel: diabetes mellitus = 糖尿病= socker-kiss-sjuka.
Han berättar också att kulturmässigt är det mer hierarkiskt på kinesiskt sjukhus och att begrepp kring mental hälsa är väldigt sparsamt använda.
Från flera håll samtidigt
Svante Jerling berättar att projektet med Swedish Care började från flera håll samtidigt:
”Min gamla kollega Viktor Nyblom från Tantan jobbade på Doktor.se och ordnade ett möte med grundaren Svante Tegnér. Han i sin tur introducerade de partners som jag nu driver moderbolaget Swedish Care med. I Kina ska vi utveckla vår egen applikation med ett startkapital på 35 miljoner kronor, idag 40 miljoner.”
Nu är Svante Jerling alltså tillbaka i Kina sedan början av augusti. Han flög från Stockholm till Shanghai men planet gick ner i Xi’an. Alla passagerare fördes med buss till ett hotell för karantän – i likhet med alla inkommande under pandemin. De skulle stanna där i sju dagar. Men karantänen blev förlängd med en dag, en dag till och ytterligare en dag till tio dagar.
”Det var också svårt med gmail i karantänen. Och påfrestande att det hela tiden blev förlängt dag för dag”, berättar han. Samtidigt hade passagerarna ordnat med chattgrupper så de kunde hålla kontakt med varandra.
Bas i Shanghai
Han har hunnit upprätta en bas i Shanghai. Kontorshyran blir gratis eftersom hyresvärden vill omge sig med teknikbolag i framkant.
”Vi börjar online och sedan är tanken att öppna fysisk klinik i Shanghai, sedan får vi se. Vi börjar med små grupper för att vara säkra på att produkten och servicen är tillräckligt bra.”
”Just nu har vi fullt fokus på att utveckla produkten. Egentligen vill jag inte göra något annat än det men som vd för ett nystartat bolag fastnar man i allt från diskussioner med investerare och advokater till att redovisa kvitton.”
Till en början är målgruppen folk med privata sjukförsäkringar som därför inte själva behöver betala extra för vår tjänst. Det kan vara kineser som kompletterar det statliga stödet med försäkringar som bland annat inkluderar sådant som privata sjukhus och enskilda rum.
Utlänningar i Kina är också en målgrupp. ”De bildar ofta rätt täta nätverk och eftersom många delar utmaningarna med att arbeta här så är folk också väldigt snabba att dela tips och tricks på hur man kan göra livet lättare. Det finns stora chattgrupper med folk från olika länder, bland annat en som heter Svenskar i Kina med över 400 användare.”
Fokus på primärvård
”Det finns alltså många vägar att nå målgrupper utan att behöva köpa en databas. Försäljare av försäkringar är en annan kanal där vi kan nå ut. Ett gratis läkarmöte i telefonen kan följa med om du köper försäkring”, säger Svante Jerling.
”Vi kommer att fokusera på primärvård. Den är underdimensionerad i Kina som i många länder som haft en snabb tillväxt. Allmänläkare har väldigt dåligt rykte och de bästa läkarna har sökt sig till de största statliga sjukhusen. Folk är vana vid att springa till stora sjukhus för att få tag i kölappar till de mest populära läkarna. Landets politiker vill ändra på det beteendet men de måste först bygga upp ett system för primärvård som folk litar på. Där kommer privata bolag gå i bräschen”, säger den återvändande entreprenören.
”De flesta kineser vill oftast träffa en läkare fysiskt. För oss handlar det inte om att ersätta läkarbesök, det handlar om att skapa ett nytt komplement. Jag tror faktiskt att till exempel föräldrar med ett febrigt barn skulle vilja slippa sitta på en stökig akutmottagning i timmar för att sedan höra en läkare säga ta en alvedon och vila lite”, säger Svante Jerling.
”Här i Kina är många fortfarande vana att betala sjukvård ur egen ficka och därför ser telemedicin lite annorlunda ut.”
Förenkla för kroniskt sjuka
Han uppfattar att digital vård rent allmänt i världen idag mest kompletterar brådskande enkla problem i primärvården. Men han tror att den kommer att utvecklas för att lösa allt större delar. ”Många projekt nu handlar till exempel om att förenkla livet för folk med kroniska sjukdomar. Det är inte så effektivt att behöva åka till ett sjukhus för att lämna blodprov eller få sitt blodtryck mätt.”
Precis som i Sverige är vårdsektorn reglerad. Det har länge funnits privata sjukhus med utländska investerare i Kina och de har expanderat rätt kraftigt under senaste decenniet. Licenserna gäller bara lokalt men sedan ett år finns det en licens för internetsjukhus för vård online över hela landet. Det är en sådan licens som gruppen bakom Swedish Care söker. Vad bolagets service i Kina kommer att heta är inte riktigt klart ännu eftersom ansökan om varumärkesskydd behandlas av myndigheterna.
Men vill inte kineserna egentligen göra allt själva, är det inte bara så länge som något är nytt som de är intresserade? Och då vill de lära sig snarast, invänder KinaNytt. Svante Jerling svarar:
”Jag ser redan en risk med att historien upprepar sig här. Nu när det gått bra för Kinas ekonomi och självförtroendet ökar så börjar landet vända sig inåt. Kineserna är mindre intresserade både av vad andra länder håller på med och av att upprätthålla ett utbyte.”
Begå historiskt misstag
”Jag tror det finns en risk att Kina kommer begå samma misstag som efter Zheng He’s långväga seglatser för att utforska omvärlden på 1400-talet. Det kan på många sätt bli ett liknande öde som både England och USA följt. Alltså att ett land blir världsledande och sen glömmer bort omvärlden och hamnar på efterkälken.”
Tillfrågad om risken för att verksamheten och applikationerna kan kopieras säger Svante Jerling att han kanske är naiv. ”Men min erfarenhet är att folk inte förstår vad de kopierar och tror att framgången kommer när de byggt en produkt som liknar en annan. Ett bolags värde ligger mer i det team som utvecklat produkten från början och att det teamet kommer kunna fortsätta att förnya. De flesta kopior misslyckas för att de som plagierar inte förstår vad de kopierat eller hur de ska få det att växa.”
KinaNytt frågar om inte Sverige och andra europeiska länder tappat lite av glansen i Kina i dag?
”Absolut, det begränsar också vad kineserna förväntar sig att utländska företag gör. Kinesiska varumärken är starkare än tidigare och vissa konsumenter köper kinesiskt av ren nationalism. Jag tror kritiken mot Adidas, Nike och H&M har gjort att bland annat sportmärket Li-Ning och andra lokala märken gått bättre”, säger Svante Jerling.
För övrigt kommer Swedish Care inte att marknadsföra sig med det namnet i Kina.
Finns inget liknande
”Just nu har vi en anställd läkare i Kina som är med och utvecklar appen. Vi ska anställa fler när vi kommer närmare startdatum. I vårt Turkiet-bolag har vår partner där hundratals läkare, men det kommer se lite annorlunda ut på olika marknader”, säger Svante Jerling.
Idag jobbar ett teknikteam på cirka tio personer med att bygga appar för projektet i Kina. De sitter i Hangzhou. I övrigt är det bara en handfull anställda som arbetar med annat än produktutveckling.
”I dagens Kina finns inget som riktigt liknar vår planerade tjänst. Visserligen finns det väldigt många telemedicin-bolag men deras tjänster är något helt annat. De erbjuder oftast bara konsultationer i chatt och tjänar pengar på att sälja medicin och andra produkter som blöjor och krämer. Det är mer som apotek med läkare som säljare”, säger Svante Jerling.
Har ni några kinesiska intressenter med redan nu? ”Inte i nuläget, men vi samtalar med en kinesisk inkubator som vill investera. I nästa omgång under 2023 förväntar jag mig att få in pengar även från kinesiska investerare.”
Ser Sverige genom Kina
Utan åren i Kina tror Svante Jerling att han nog aldrig hade fått en klarare bild av hur vi svenskar egentligen är. ”Nu när jag tänker på det så tycker jag det är vi svenskar som är extrema och annorlunda jämfört med människor i de flesta andra kulturer. Jag tänker på individualismen, sekularismen, den höga arbetsmoralen, naiviteten och tilltron till folk och myndigheter.”
Hur ser han då på detta att vara entreprenör och vara med och starta upp nya bolag, är det som ett gift?
”Jag tror jag själv mera återkommer till detta för att jag helt enkelt ser det som en metod för att lösa problem. Under studietiden och även efteråt så var jag med i en forskningsgrupp på Karolinska institutet. Då märkte jag att mitt arbetssätt bidrog till att göra vissa moment snabbare. Men akademien är långsam av många anledningar och där bör man inte heller förhasta saker.”
”I vården i övrigt är folk rätt duktiga på att sitta och klaga i kafferummet. Det hade varit roligare och mer produktivt om deras kraft bidrog till att hitta lösningar. Men det är sällan som vårdpersonal bygger saker själva”, tycker Svante Jerling.
”För mig är det självklart att när jag väljer något så väljer jag samtidigt bort ALLT annat. Det är ett medvetet val men jag tror att jag skulle vara olycklig om jag inte tog den här chansen nu. Jag får helt enkelt vänta med att slutföra min läkarpraktik i Sverige.”
Personrutan
Svante Jerling, grundare, vd och delägare i digitala vårdbolaget Swedish Care China AB i Sverige. Även medgrundare och delägare i moderbolaget Swedish Care AB.
Ålder: 40 år.
Bor: Lägenhet i ett gammalt ”lane house” i en gränd centralt i Shanghais före detta franska sektor.
Familj: Flickvän, svensk medborgare född i Kina, produktdirektör i Tokyo på ett stort företag för matleveranser.
Studier:
Naturprogrammet Danderyds gymnasium 1998-2001.
En termin retorik på Södertörns högskola 2006.
Tre terminer kinesiska på Beijing Language and Cultural University 2005-2007.
Slutfört läkarprogrammet på Karolinska institutet 2015-2021. För att bli legitimerad läkare krävs ytterligare 18 månaders allmäntjänstgöring (AT).
Karriär:
Fotograf och sedan marknadschef på P1, ett socialt nätverk i Peking och Shanghai, 2007-2014.
Vice vd med ansvar att skaffa nya användare och ta hand om de existerande på kinesiska dejtingappen Tantan 2013-2014.
Vikarierande underläkare, Norra Stockholms psykiatri 2019.
Vikarierande underläkare, Huddinge sjukhus akutmottagningen i samband med covid 2020-januari 2022.
Övrigt: Aktivist och båtförare i Greenpeace 2001-2020.
Under covidutbrottet 2020 fick han rycka in som vikarie på Huddinge sjukhus. När stora brister på provtagningskit och andra produkter för bekämpning av covid uppenbarade sig på olika håll i Sverige lyckades han genom kontakter i Kina få fram mer än en miljon sådana produkter.
Erfarenhet av Kina:
”Bott tio år i landet. Jobbat mer i Kina än i Sverige.”
Erfarenhet av det kinesiska språket:
”Använder det dagligen i jobbet. Kommunicerar med våra mjukvaru-utvecklare på kinesiska.”
Gillar:
Resor, har varit i ett 40-tal länder. Segling eller besök på familjens fyr på Agö utanför Hudiksvall. Klättring, letar klättervägg på gym i Shanghai.
Favoritplats i Peking och Shanghai:
”Gamla sommarpalatset i Peking. Inte så mycket folk, perfekt för picknick. Och The Bund i Shanghai är verkligen imponerande.”
Lektyr:
”Jag försöker bara hinna ikapp med all dokumentation om vår produkt.”
Swedish Care China är ett svenskt aktiebolag som ingår i en koncern där Swedish Care (Venture builder) är moderbolaget. Förutom för Kina har koncernen liknande dotterbolag klara för Indien och Turkiet medan Grekland och Sydkorea står på tur. Bolaget siktar högt och vill exportera telemedicin till länder och marknader som idag inte har det.
Formellt har de flesta bolagen i koncernen KEE i början av sina namn. Initialerna står för efternamnen på dem som var med vid starten.
Styrelseordförande i moderbolaget KEE Swedish Care (Venture builder) är Jonas Törnblom. Bolaget är medlem i Sweden-China Trade Council, SCTC, liksom Törnbloms bolag Envito.
Initiativtagaren till Swedish Care är Johan Kindblom. Det är han som är K:et i företagsnamnet. Han är också framgångsrik och känd som manusförfattare och skapare av TV-serier som ”Svensson, Svensson” och reklamfilmerna med ICA-Stig. Dessutom var hans produktionsbolag Tre Vänner med och tog fram filmen “Snabba Cash” med uppföljare, liksom Oscarsnominerade ”En man som heter Ove”. Han sålde bolaget till Svensk Filmindustri 2013.
Johan Kindblom har också rest mycket i Kina i affärer. I samband med besöken insåg han att den svenska vården – både vad gäller kvalitet och humanism – är något som skulle kunna göra skillnad där. Initialt funderade han på äldrevård. Men efter samtal med sin gode vän Svante Tegnér, grundare av Doktor.se, fick han upp ögonen för vad digitalvård kan åstadkomma.
Via kontakter träffade de hösten 2020 Svante Jerling. Han är som klippt och skuren för uppdraget som CEO i Kina, enligt Kindblom, idag utvecklingschef för moderbolaget Swedish Care.
Sammantaget har Swedish Care China tagit in över 40 miljoner kronor i riskkapital från ett 30-tal investerare. Tre av de största är Elof Hansson Holding, MGA Holding och Doktor.se.
Tradingfirman Elof Hansson är ett av Sveriges mest erfarna företag i Kinahandeln med kontor i både Peking och Shanghai.
I Hongkong och på kinesiska fastlandet har Swedish Care China helägda dotterbolag. I Hongkong finns dotterbolaget Nordic Life Technology Holding Company Limited.
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company