Folkrepubliken Kina 70 år
Paraden visade supermakten och Xi Jinpings roll
Publicerad 2019-10-01
Tydligare och mer kraftfullt än någonsin trädde Kina fram som den nya supermakten vid den stora paraden på tisdagens 70:e nationaldag för folkrepubliken. Samtidigt presenterade sig president Xi Jinping ännu mer eftertryckligt som den store ledaren jämbördig med Mao Zedong som var den som utropade folkrepubliken den 1 oktober 1949.
Av GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Paraden visade upp mer militär hårdvara och fler vapensystem än vid tidigare tillfällen. Den kinesiska militärens talesmän har gång på gång betonat att det handlar om vapen som landet självt utvecklat och att detta framför allt skett under Xi Jinpings ledarskap.
Den militära delen av paraden tog över en timme och innehöll 580 aktiva vapensystem, enligt de militära talesmännen. De underströk också ”den politiska vikten av att militären lyssnar till kommunistpartiets ledarskap och visar orubblig lojalitet till kärnledaren Xi Jinping”.
Bland nyheterna som visades upp fanns ett helt nytt avancerat jaktplan och olika drönare. Störst uppmärksamhet väckte den interkontinentala långdistansmissilen DF-17. Den har kapacitet att exempelvis nå mål i USA, en nation med vilken Kina har en strategisk rivalitet. Den yttrar sig bland annat akut i ett segdraget handelskrig och motsättningar kring inflytandet över Stilla havet och Indiska oceanen.
I ett tal på måndagskvällens mottagning för utländska diplomater, journalister och experter sade president Xi Jinping att ”ingen kraft i världen kan hindra det kinesiska folket och den kinesiska nationen att fortsätta avancera framåt” efter ”70 år av fenomenala framsteg” från fattigdom och förnedring. Samtidigt betonade han landets fredliga avsikter.
Tal från Himmelska fridens port
I ett kortare tal i dag från Himmelska fridens port i Peking gick Xi Jinping direkt från Mao Zedongs roll vid grundandet av folkrepubliken 1949 till sin egen period – alltså utan att nämna vare sig de stora ekonomiska bakslagen eller kulturrevolutionen under Mao. Han nämnde inte heller Deng Xiaopings roll för de ekonomiska reformerna som började 1978. Men i paraden bar deltagarna i alla fall fram tre stora porträtt av Mao Zedong, Deng Xiaoping och Xi Jinping.
Dagens ledare Xi Jinping på podiet på Himmelska fridens port flankerad av sina företrädare Hu Jintao, till vänster, och Jiang Zemin vid tisdagens stora parad. Foto: ASSOCIATED PRESS / TT
Under måndagen ledde presidenten de högsta partiledarna i ett besök i Mao Zedongs mausoleum – som för att ytterligare understryka sin koppling till den forne ledaren.
Oroligt i Hongkong
Medan paraden höll på att avvecklas i Peking samlades proteströrelsen i Hongkong till olika manifestationer mot Kinas ökande inflytande i staden. Aktivisterna har nekats tillstånd för samtliga planerade aktioner under nationaldagen men de tänker ändå manifestera på olika platser. Nya svåra sammanstötningar med polisen är att vänta. Protesterna har pågått sedan början av juni.
I sina båda tal sade Xi Jinping att centralregeringen ska upprätthålla principen om ”ett land två system” med en hög grad av autonomi i Hongkong och verka för långsiktig stabilitet där.
Han gick aldrig in på de utländska företagen i Kina och deras villkor, inte heller de akuta problemen i världshandeln. Han nämnde inte heller avmattningen i den kinesiska ekonomin. Temat i hans tal och under paraden på 70-årsdagen var nationell enhet och ”den kinesiska drömmen att förverkliga nationens pånyttfödelse”.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council. Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.