Folkkongressens första dag
Nedtonad arbetsrapport
fick börserna att falla
Publicerad 2024-03-05
Det var en nedtonad arbetsrapport som premiärminister Li Qiang levererade till Kinas nationella folkkongress på tisdagen. Kongressen motsvarar ett parlament och samlas bara en gång om året för att godkänna högsta ledningens redan fattade beslut.
Premiärministern försökte inte dölja huvuddragen i den ekonomiska krisen, men kom inte heller med en klar inriktning för vägen framåt.
Marknaderna reagerade negativt och Hongkongbörsen föll snabbt med 3 procent.
Av GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Till utländska investerare och utlänningar bosatta i Kina kom Li Qiang med vissa löften. Fler sektorer ska öppnas för investerare utifrån, till exempel telekommunikationer och sjukvård. Dessutom ska tröskeln för utländska investeringar i tillverkningsindustrin helt avskaffas, enligt rapporten.
Premiärministern sade också att Kina ska ”åtgärda” de hinder som utländska företag möter när det gäller flödet och åtkomsten av data fram och tillbaka över gränserna. Även möjligheterna att deltaga i statliga upphandlingar ska ses över. Han tillade att det ska bli lättare för utlänningar att bo, arbeta och studera i Kina.
Men signalerna från Peking vad gäller möjligheterna att söka kinesiska data är motsägelsefulla. Bara några dagar före mötet antog folkkongressens ständiga utskott ett tillägg till lagen om statshemligheter. Den lagen har på senare år använts i rättsprocesser mot en del utländska affärsmän och konsulter som försökt få fram data inför investeringsbeslut. Paragraferna är vagt formulerade och därmed godtyckliga.
Helt ny kategori
Hädanefter har lagen ett tillägg med en helt ny kategori som begränsar rätten att söka så kallade ”arbetshemligheter”. Utländska företag som vill göra due diligence kan bara vänta och se vad detta innebär.
Samtidigt i förra veckan deklarerade det styrande Kommunistpartiets högsta maktorgan, politbyrån, att den politiska miljön ska bli både ”transparent och förutsägbar”.
Den ambitionen verkar inte ligga i linje med beskedet att den traditionella presskonferensen med premiärministern på kongressens sista dag slopas. Pressmötet har i 30 år varit det enda tillfället på året då både inhemska och utländska journalister har kunnat ställa frågor till en hög företrädare för regimen. Premiärministern räknas som nummer två i Kommunistpartiets rangordning.
Stärka partiets ställning
Flera kommentatorer ser beslutet som ytterligare ett led i att stärka partiets ställning i förhållande till regeringen. Premiärministerns och regeringens uppgift har ju hela tiden varit att i praktiken genomföra högsta partiledningens beslut – det vill säga vad partichefen och landets president Xi Jinping bestämmer. Så den röst som ska höras blir de linjetal som Xi Jinping väljer att hålla vid de tillfällen som det passar honom.
Som väntat satte Li Qiang årets mål för tillväxten i ekonomin på cirka 5 procent. Det är samma siffra som i fjol, men den blir svårare att uppfylla med tanke på att ekonomin nu utgår från en högre bas samtidigt som regeringen räknar med 3 procents inflation.
Premiärministern beskrev den ekonomiska krisen i stora drag och pekade på negativ påverkan som ökat utifrån – läs framför allt handelspolitiska spänningar gentemot USA. Han sade att nya problem dyk upp efterhand och lägger sig ovanpå redan existerande djupa strukturella problem. ”Så återhämtningen efter pandemin har varit svår.”
Krisbranscherna
Li Qiang gick inte in i detalj på kristecknen, men det handlar alltså först om fastighetsbranschen i djupt fall, den som tidigare svarat för hela 20-25 procent av tillväxten. För första gången sedan 2019 inkluderade premiärministerns rapport inte Xi Jinpings mantra om att ”bostäder är till för att bo i, inte för spekulation.” Så ledningen tycker väl att det nu är för sent att försöka tala branschen tillrätta efter rader av konkurser.
Andra kristecken är exporten som sjönk under helåret i fjol för första gången sedan 2015, lägsta siffran för utländska direktinvesteringar på 30 år, låg inhemsk konsumtion, en skakig privat sektor och hög ungdomsarbetslöshet.
Premiärministern har flera gånger offentligt avvisat den vanliga lösningen med ett jättestort krispaket med betoning på infrastruktur. Tillväxten ska i stället vara hållbar och balanserad.
Sänkt styrränta
I februari kom i alla fall den största sänkningen av styrräntan på fem år. Och på tisdagen avslöjade premiärministern att regeringen lanserar ett ultralångt särskilt obligationslån på 1 biljon yuan (1,44 biljoner kronor) för 2024 med förlängning de närmaste åren. Det ska stödja nationella strategier”, sade han. Ekonomiska bedömare var på tisdagen tveksamma till hur långt dessa ingrepp hjälper.
Det är ett skifte vi bevittnar, skrev Michael Pettis, finansprofessor vid Pekinguniversitetet, nyligen:
”Kinas ledare öser pengar på tillverkningsindustrin, eftersom fastighetsbranschen, som en gång drev på ungefär en femtedel av ekonomin, har blivit en bromskloss sedan 2022. Ledarna har nu ett fokus som de kallar ’de tre nya tillväxtmotorerna’, nämligen elektriska fordon, batterier och förnybar energi.”
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.