Folkkongressen slut
Saklig och dämpad ton
från premiärministern
Publicerad 2019-03-15
Det var fortsatt dämpade tongångar när Kinas premiärminister Li Keqiang på fredagen avslutade årets nationella folkkongress i Peking. Han betonade att det blir en svår uppgift att hejda inbromsningen i ekonomin. På sin årliga presskonferens för inhemska och utländska media sade han att denna gång blir det inte fråga om något stort stimulanspaket. Regeringen vill snarare hålla sig till riktade åtgärder som skattelättnader och vidgade ramar för bankernas utlåning.
AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Folkkongressen är Kinas motsvarighet till ett parlament. 3 000 delegater samlas till möte en gång om året för att godkänna lagförslag som kommunistpartiet lägger fram.
Det mest uppmärksammade lagförslaget som folkkongressen antog utan egentlig diskussion var en lag för utländska investerare. En rad talesmän för utländska bolag, bland annat europeiska handelskammaren i Kina, har kritiserat lagen på flera punkter. Se KinaNytts artikel den 4 mars för en sammanfattning av kritiken.
Under folkkongressen har flera företrädare för regeringen talat om att Kina står inför sällan skådade risker och sociala utmaningar. De har mer eller mindre tydligt hänvisat till ekonomin, handelskriget med USA och ett skärpt internationellt läge. Det har varit ett ovanligt sakligt och dämpat tonläge.
Starka åtgärder
”Visst behöver vi ta till starka åtgärder för ekonomin. En svepande satsning kan fungera på kort sikt, men leda till problem i framtiden”, förklarade premiärminister Li Keqiang på fredagen.
I stället vill han ”ingjuta kraft i marknadens aktörer” med bland annat en sänkning av mervärdesskatten på 3 procent – till 13 procent – för industrin. Det blir även andra skattesänkningar. Samtidigt betonade han att regeringen måste hejda den ökande arbetslösheten, som enligt den senaste officiella statistiken på torsdagen nått sin högsta nivå på två år.
Tidigare, i sin rapport till folkkongressen om regeringens arbete, satte han ett mål för tillväxten i år på mellan 6.0 och 6.5 procent. Det blir i så fall den lägsta siffran sedan 1990.
Utländska kommentatorer pekar på risken för att Peking spär på en redan stor lånebubbla genom att vidga kreditramen för bankerna. De befarar också att regeringens fokus på tillverkningsindustrin och sysselsättningen förlänger livslängden för tungt förorenande fabriker.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.