Folkkongressen krattar i manegen
Stabilitet framför allt inför
partikongressen i höst
Publicerad 2022-03-07
Kina är nu ett land som vänder sig inåt i mångt och mycket, trots till exempel fortsatta satsningar på nya sidenvägar utomlands. Kommunistpartiet och därmed regeringen betonar stabilitet över hela linjen och krattar manegen inför partiets stora kongress i höst. Då vill partichefen Xi Jinping bli omvald ännu en gång och bekräfta den nya ordningen där han fortsätter som enväldig landsfader på livstid.
Det är bilden som framträder under veckans pågående möte med nationella folkkongressen, som formellt är Kinas lagstiftande organ.
ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Som vanligt levererade premiärminister Li Keqiang rapporten om regeringens arbete inför folkkongressen. I praktiken var budskapet att alla måste sitta stilla i båten. Alltså inga nya grepp, inga äventyrliga satsningar, ingen ny riktning, inga nya viktiga lagar.
Regeringen siktar på en tillväxt på ”omkring 5.5 procent” i år. Det är en modest siffra för Kina, den lägsta målsättningen på 31 år.
Det betyder att partiet och regeringen ännu en gång skjuter på försöken att uppmuntra den inhemska konsumtionen som ekonomisk drivkraft. Hittills har de styrande nämligen i stället framför allt förlitat sig på stora lån till projekt inom infrastruktur och fastigheter. Fast när det gäller fastighetssektorn har Peking ändå börjat ingripa mot provinsernas ofta hejdlösa projekt.
Tyst om EU
Till skillnad från i fjol hänvisar premiärministern inte till investeringsavtalet mellan Kina och EU eller till affärskontakterna mellan Kina och USA som något betydande. Han nämner dem inte överhuvudtaget – kanske något oroväckande för exempelvis utländska företag.
Men samtidigt talade Li Keqiang om att fortsatt ”utveckla ett högkvalitativt internationellt ekonomiskt utbyte” och stabilisera utrikeshandeln. Han nämnde utvidgade exportkrediter för Kinas små, medelstora och mikroskaliga handelsenheter. Kina ska också aktivt utnyttja utländska investeringar och ”i praktiken likställa utländskt finansierade företag med de inhemska på den kinesiska marknaden”.
Regeringens rapport tassar ibland på tårna och låtsas inte om Ukrainakriget, trots att krigets följder ökar det yttre trycket även på den kinesiska ekonomin.
Tryck från tre håll
Trots 8.1 procent tillväxt under fjolåret möter Kina en alltmer ”volatil, allvarlig och osäker” yttre omgivning, enligt premiärministern. Han upprepar att trycket kommer från tre håll: sjunkande efterfrågan hemma och i omvärlden, rubbade leveranskedjor och minskade förväntningar framöver.
Under det sista kvartalet 2021 bromsade ekonomin tvärt och tillväxten blev bara 4 procent. Li Keqiang hade kunnat lägga till nolltoleransen för Covid-19 som ytterligare ett sänke, men han gav ingen signal om öppning där.
Han aviserar skattesänkningar och ökade budgetutgifter för att stimulera ekonomin. Särskilt får små och medelstora teknologiföretag full skattebefrielse för forskning och utveckling. ”Det innebär ett storskaligt statligt finansiellt stöd för företagens innovation”, slog premiärministern fast i sin presentation.
Minska inkomstskillnader
Fokus ligger också på nya jobb och på välfärdsinsatser för att minska gapet i inkomster. Samtidigt ökar militärbudgeten med drygt 7 procent, i linje med senare år.
Planerna på att införa en ny fastighetsskatt läggs på hyllan. Som Xu Hongcai på regeringens tankesmedja för ekonomisk politik sammanfattade för media: ”Stabilitet överskuggar allt före den 20:e partikongressen i höst. Vi måste skapa en stabil miljö för utveckling.”
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.