Nationella folkkongressen avslutad

Fortsatt teknologisk kapplöpning
med protektionistisk slagsida

Kina och USA trappar upp sin teknologiska kapplöpning. Handeln länderna emellan ser ut att fortsätta med protektionistisk slagsida på båda sidor. Det står klart sedan regeringen i Peking lagt fram detaljerna för en industripolitisk satsning fram till år 2025. Det var en av de viktigaste signalerna under nationella folkkongressen som avslutades på torsdagen.

Pekings nya riktlinjer blev offentliga bara några dagar efter att USA:s president Joe Biden lagt fram ett liknande strategiskt program i Washington. Litegrann i skuggan av detta kom Kinas utrikesminister Wang Yi med en viss uppmuntran till EU.

AV GÖRAN LEIJONHUFVUD. goran.leijonhufud@gmail.com

Folkkongressen är Kinas högsta beslutande organ. Den samlas några dagar en gång om året. De 3 000 delegaterna är vana vid att säga ja och amen till allt som läggs fram och som i allmänhet kommer från det styrande Kommunistpartiets högsta ledning.

De ambitiösa planerna går ut på att Kina ska uppgradera sin industriella kapacitet inom främst åtta områden: sällsynta jordartsmetaller och speciella material, robotteknik, flygplansmotorer, bilar som drivs av nya energislag och smarta bilar,  högkvalitativ medicinsk utrustning och innovativa mediciner som till exempel vacciner, jordbruksmaskiner, utrustning för skeppsbyggnad, flyg och höghastighetståg, och slutligen industriella applikationer för Kinas globala satellitburna navigationssystem Beidou.

När premiärminister Li Keqiang nu lägger fram programmet är det en uppdatering av strategin ”Made in China 2025” som regeringen presenterade för sex år sedan. Som South China Morning Post påpekar har Peking sedan dess talat ganska tyst om strategin. Detta sedan både Washington och EU klagat på att de uppsatta målen för ökad självförsörjning riskerade att stänga stora delar av den kinesiska marknaden för utländska företag.

Men nu verkar Peking inte blygas för att lägga fram ett program som delvis liknar vad regeringen kom fram med 2015. Om den kinesiska industrin lyckas följa detta förnyade högteknologiska fokus skulle det göra landet mindre importberoende i flera nyckelsektorer.

Spegelbild

Planerna ser ut som en spegelvänd bild av USA-presidenten Joe Bidens nya säkerhetspolitiska strategi som han introducerade i onsdags i förra veckan. Ett centralt inslag är just riktlinjerna för den inhemska industrin. Den nye presidenten beordrade en årslång översyn för flera sektorer.

Hans administration ska också se över läget för fyra grupper av produkter där amerikanska tillverkare är importberoende, ofta med leverantörskedjor från Kina. De fyra områdena är halvledare, batterier med hög kapacitet, läkemedel och deras aktiva ingredienser, och viktiga mineraler och strategiska material.

De kinesiska och amerikanska planerna kommer i ett skede när det är en ökande brist på halvledare i världen samtidigt som Kina har vad vissa kallar ett strypgrepp på marknaden för sällsynta jordartsmetaller.

Den industriella kapplöpningen och handelskonflikten som Joe Biden ärvt från Donald Trump hindrar inte att Kina och USA nu är beredda att mötas på hög diplomatisk nivå. Ländernas utrikesministrar och säkerhetspolitiska rådgivare ska träffas i Alaska i nästa vecka. Det bekräftade båda regeringarna på onsdagen.

Det skulle kunna bli inledningen på ett mer normaliserat utbyte efter ryckigheten under Trump. Det är till och med tal om sonderingar för ett toppmöte mellan XI Jinping och Joe Biden. Under torsdagens avslutande presskonferens svarade Li Keqiang på en fråga från CNN om de ansträngda relationerna mellan USA och Kina. Premiärministern valde att betona att de båda länderna borde ta vara på möjligheterna till samarbete och pekade på att den bilaterala handeln ökade med 8,5 procent under fjolåret. Han sade inte något om de problemområden som Hongkong och Xinjiang som CNN tog upp.

Uppmuntran till EU

Samtidigt var utrikesminister Wang Yi angelägen om att framhålla EU:s betydelse under en presskonferens i samband med folkkongressen. ”Kina ser gärna att EU stärker sitt strategiska oberoende och upprätthåller multilateralismen”, sade utrikesministern. Han betonade att han inte vänder sig mot någon tredje part när han pratar upp förhållandet till Europa utan att världen har flera poler.

Han lovade att Kina ska upprätthålla det färska investeringsavtalet med EU, något som tog sju år att förhandla fram. Även punkterna om mänskliga rättigheter ska Kina följa, enligt Wang Yi. Samtidigt stundar en granskning i EU-parlamentet där många är kritiska till avtalet och anser att skyddet mot dåliga arbetsvillkor i Kina är otillräckligt.

Vad gäller ekonomin satte premiärminister Li Keqiang en siffra på över 6 procents tillväxt som ett realistiskt mål för i år. Många bedömare tror att den kan bli högre. Regeringen kommer att trappa ner stödåtgärderna som införts under pandemin och försöka angripa den höga belåningen som är ett orosmoln. Men de stora statliga bankerna ska öka utlåningen till småföretag med 30 procent, enligt premiärministern.

Related Posts

11th November 2024

Rekordstort åtgärdspaket en besvikelse – Expertens råd för att få fart på ekonomin

11th November 2024

Åtgärdspaketet som kom av sig

Become a member