Enkät om coronas effekter

Svenska företag mer
hoppfulla på sikt

Svenska företag i Kina är mer hoppfulla idag än för en månad sedan om utvecklingen på sikt i coronavirusets spår. Bara 32 procent tror på en negativ eller mycket negativ effekt över de närmaste tre till sex månaderna – jämfört med 88 procent i februari. Det framgår av en ny enkät bland företagen. Det är Business Sweden och Svenska Handelskammaren i Kina som gjort undersökningen.

AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com

Men inför den närmaste framtiden ser 78 procent negativt eller mycket negativt på hur pandemin slår mot företagens produktion. Men det är i alla fall lägre än 88 procent för en månad sedan.

”Fokus ligger nu på balansgången mellan att begränsa virusets spridning och samtidigt stötta den ekonomiska tillväxten, vilket återspeglas i undersökningen”, påpekar Joakim Abeleen från Business Sweden i Kina och Daniela Ling-Vannerus Cassmer från Svenska handelskammaren. De har tillsammans skrivit rapporten.

Rapportförfattarna Joakim Abeleen, Business Sweden i Kina och Daniela Ling- Vannerus Cassmer, Svenska handelskammaren i Kina.

Vad som kan ha bidragit till en något bättre stämning bland bolagen är en serie initiativ från Kinas myndigheter, bolag och organisationer för att kickstarta ekonomin. Det gäller till exempel investeringar i infrastruktur för 5G, stödpaket för inhemska små och medelstora företag och främjande av utländska investeringar.

Strikt gränskontroll och karantän för alla

”Det är mycket tal om att förenkla procedurerna vid stora utländska investeringar och att beta av den lista på klagomål som utländska företag framfört”, säger Joakim Abeleen i en kommentar till KinaNytt.

Spridningen av coronaviruset verkar ha hejdats i Kina, även om relativt många så kallade importfall kan vara ett nytt hot. Gränskontrollen är mycket strikt och alla, både kineser och utlänningar, som kommer från utlandet måste sitta i karantän.

I enkäten nämner svenska företag tre problem i virusets efterföljd: personal som inte är tillgänglig (47 procent), minskad produktivitet till följd av hälsorestriktioner (39 procent), och brist på insatsvaror från underleverantörer (36 procent).

Fabrikerna igång igen

De flesta fabriker har kommit igång igen, med undantag för den hårt drabbade Hubeiprovinsen. Fabrikerna kan vara på väg mot att gå för full maskin, men ett större problem för svenska företag är den sviktande efterfrågan på deras produkter när den globala tillväxten minskar.

89 procent i enkäten upplever en negativ eller mycket negativ påverkan på försäljningen. Alla reserestriktioner i omvärlden är också ett nytt hinder för säljarbetet.

Anpassningar efter nya förutsättningar

Återhämtningen kan spelas ut i olika scenarier. ”Bolagen måste vara på tårna och och anpassa verksamheten efter nya förutsättningar både ur utbudsaspekter och skiftande efterfrågan”, konstaterar rapportförfattarna.

I och med att fler marknader utanför Kina nu påverkas av viruset har möjligheterna att hitta alternativa leveranskedjor i andra länder minskat.

Undersökningen genomfördes i mitten av mars bland Svenska Handelskammarens medlemmar i Kina där 37 företag deltog. De var fördelade över små, medelstora och stora företag i flertalet sektorer.

Enkäten i sin helhet går att läsa här.

Related Posts

11th November 2024

Rekordstort åtgärdspaket en besvikelse – Expertens råd för att få fart på ekonomin

11th November 2024

Åtgärdspaketet som kom av sig

Become a member