Sweden-China Trade Council
Box 55680
102 15 Stockholm
Phone: +46 8 22 68 88
Visit: Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm
Email: info@sctc.se
Publicerad 2017-01-27
Nu bryter det nya året in i Kina. Vi är mitt uppe i världens största folkvandring någonsin och i år slår resandet alla rekord. Tåg, bussar, båtar och flygplan är fullproppade. Alla som kan vill tillbaka till hembygden och fira med släkten. Och sedan tillbaka. Det är nästan ofattbart att hela detta komplicerade urverk fungerar, även om det är på gränsen till kaos.
AV AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
Myndigheterna räknar med att det blir närmare tre miljarder individuella resor inom Kina under perioden 13 januari till 21 februari. I dag har människor bättre råd, samtidigt som det är fler migrantarbetare i städerna än någonsin som tar sig till hembyarna, enligt regeringens talesmän. Även utlandsresorna väntas nå nya nivåer. Över sex miljoner kineser passar på att åka utomlands under ledigheten. Dessa nyfikna resenärer väntas spendera motsvarande 124 miljarder kronor på 174 olika destinationer.
Så välkommen till Tuppens år, ja till självaste Eldtuppens år. Det var 60 år sedan senast. Det efterträder ett annat eldår, Eldapans år. Det nya eldåret kommer inte att bli lika explosivt som det gångna. Under Tuppens år finns elden mer under ytan, så se upp.
I dag, fredagen den 27 januari, är det nyårsafton och den så kallade Vårfesten börjar. Det är årets största fest och längsta ledighet för många hundratals miljoner kineser. I morgon, lördag, är alltså första dagen på Eldtuppens år som pågår till och med 15 februari 2018.
Febril aktivitet
Veckorna före kinesiska nyåret pågår en febril aktivitet i hela samhället. Det gäller verkligen att köpa hem godsaker, mat och dryck att bjuda på hemma när familj, släkt och nära vänner samlas. Att köpa nya kläder hör också till. Och så förbereder de röda kuvert, hongbao, med färska sedlar till yngre släktingar.
Det är svårt för att inte säga omöjligt att få något gjort av hantverkare och andra i servicesektorn veckorna före nyår. Lika hopplöst kan det vara att få tag på sina vanliga affärskontakter eller folk i förvaltningen. Glöm det. Ofta är det först någon månad senare som allt återgår i normala gängor. Jämför Sverige under industrisemestern.
Många familjer spenderar lika mycket på tre-fyra dagar under nyåret som under resten av hela året. I dag kostar många av familjerna i städerna på sig att gå ut och äta flott på nyårsaftonen.
Sordin på fyrverkerier
Nyårsgalan på teve är en jätteproduktion där inget saknas när det gäller det yttre som rekvisita, dekor, påkostade moderna kläder och frisyrer. Den är också en viktig del av kommunistpartiets propaganda.
När jag i höstas frågade efter en dvd med nyårsgalan 2016, fanns den inte att köpa. Det är inget att sörja över, tyckte en annan kund, en yngre Pekingbo. Hon uttryckte att hon orkar inte se programmet längre, tycker det är för tråkigt, inget nytt eller oförutsägbart.
Pekingborna brukar fira grundligt med fyrverkerier och staden påminner mest om en krigszon med alla smällare och raketer. Men eftersom huvudstaden drabbats av ovanligt ihållande och allvarlig smog i år prövar de styrande att stoppa all försäljning av fyrverkerier innanför tredje ringvägen. De flesta storstäder inför restriktioner i år.
Så på det viset verkar det bli ett firande med lite sordin på. Kanske kan någon trösta sig med den senaste produkten från en ballongfabrik i östra Kina: en jättestor uppblåsbar Donald Trump som tupp.
Kuckeliku!
Bonusläsning:
Nyårsafton 1983 fest på oskalade solrosfrön
Denna lilla berättelse visar hur mycket samhället utvecklats på lite mer än tre årtionden. Den handlar om hur jag och familjen firade det kinesiska nyåret i norra Kina tillsammans med det kinesiska skidlandslaget.
Vi flög från Peking till Harbin, provinshuvudstaden i Heilongjiang. Där tog vi tåget österut och åkte i sex timmar till skidorten Yabuli i en fullproppad vagn. Det fanns knappt en centimeter att röra sig på.
Flera män hade starksprit i fickorna och halsade då och då. De kanske var nervösa att komma hem igen och träffa släkten. Kanske var senaste året inget att skryta med jobbmässigt.
Efter en dag i skidbacken blev det nyårsfest tillsammans med det unga kinesiska landslaget, både pojkar och flickor. Efter middagen när lekarna och underhållningen kom igång fick vi kokt vatten att dricka och en säck med oskalade solrosfrön gick runt.
De fröna var det enda som var någonting extra till festen. Vi fick också vara med och sjunga. ”Helan går” uppskattades mer än ”Kristallen den fina”.
Film fick vi se också, propagandafilm. Skidåkarna fick veta att de som väntade med att gifta sig tills de var 29 år eller äldre skulle de bli belönade med en bröllopsresa och en hotellvistelse av staten.
Publiken bröt ut i fnissningar när det visade sig att hotellrummet för filmens nygifta par bara hade två enkelsängar.
Dagen därpå var vi och landslaget tillbaka i backen trots 30 minusgrader. Vi, de första utländska turisterna på denna skidort, fick använda den hemmagjorda knappliften.
Byglarna i liften fastnade ofta och då klippte personalen resolut av dem så att underverket kunde fortsätta att gå runt. Till slut fanns det knappt några ”knappar” kvar.
Alla liftskötarna bar pälsmössor som skvallrade om djuren i trakten som björn och leopard. Tigrarna var däremot nästan utrotade. Björntass räknades som en delikatess, men fanns inte på menyn när vi var där.
Medan vi fick ta knappliften var pojkarna och flickorna i skidlandslaget tvungna att gå upp för den högsta backen. Det gjorde att det bara blev två åk per dag med den då så obligatoriska middagsvilan, xiu xi, emellan.
Vi vet inte hur träningen går till idag, men ännu har kineserna inte utmärkt sig i denna idrott. Nu storsatsar Kina på fotboll under ledning av president Xi Jinping.
Månkalendern – Liten bakgrund
Månkalendern följer en tolvårscykel och här är Tuppen djur nummer tio. Till detta läggs de fem elementen: metall, vatten, trä, eld och jord. Fem gånger tolv blir ju 60 och det är därför som det tar 60 år för ett speciellt djur i kombination med ett speciellt element att framträda. Det betyder att världen får uppleva Eldtuppen igen först 2077.
Tuppens år präglas av en ömtålig balans, eftersom Tuppens dramatiska personlighet kan utlösa alla möjliga småaktiga strider, enligt kinesiska astrologer.
Tuppen räknas som tolvårscykelns Don Quijote och är den mest missförstådda och excentriska av alla djurtecken. Utåt framstår Tupparna som sinnebilden av självförtroende och aggression, men innerst inne kan de vara försiktiga och gammalmodiga.
Tupparna mår som bäst när de får framträda och vara i centrum, helst ensamma. Tupparna är svaga för beröm, tål inte kritik vad det än gäller och kan inte erkänna ett misstag. Det kinesiska tecknet för tuppen är ji 鸡 som också kan betyda kyckling och höna.
De flesta som är födda 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005 och nu 2017 tillhör Tuppens år. Men det gäller att kolla när i januari eller februari som respektive Tuppår började. Till exempel räknas den som föds nu i slutet av januari, före den 28:e, till Apans år.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.
Elisabet Söderström
elisabet.soderstrom@sctc.se
+46 8 22 68 88
Sweden-China Trade Council
P.O. Box 55680
SE-102 15 Stockholm
Visit: Storgatan 19, Näringslivets Hus