Höga och låga tankar
inför Drakens år
Publicerad 2024-02-08
Många kineser ser fram emot den kommande långhelgen med särskilda förväntningar. På lördag börjar Drakens år enligt den kinesiska kalendern. I år väntas en kraftig ökning av resandet jämfört med de senaste åren som hämmades av pandemin.
Myndigheterna räknar med 1,8 miljoner resor ut från eller in i landet varje dygn mellan 10 och 17 februari, alltså den period då alla anställda kineser har ledigt.
Av GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Spådomarna om ekonomin inför den kraftfulla Drakens år är ganska optimistiska i asiatiska medier. Och de kineser som tror på tolvårscykeln av djurtecken väntar gärna med att skaffa barn till Drakens år. De hoppas att barnen ska förknippas med den mytologiska drakens makt, styrka, vitalitet och charm, enligt horoskopen.
Samtidigt välkomnar ledarna i det styrande Kommunistpartiet med öppna armar om det blir ett tillskott av flera små drakar i år. Landet har sedan länge ett underskott i befolkningstillväxten med en stor åldrande befolkning.
En berömd person född i Drakens år är Julius Caesar, den romerske kejsaren som kom till denna världen år 100. Andra kända drakar är Martin Luther King, François Mitterrand, John Lennon, Ringo Star, Harry Martinsson samt höjdhopparna Kajsa Bergqvist och Stefan Holm.
Djur i tolvårscykeln som anses gå bra ihop med Draken är Apan, Råttan och Grisen. 2024 är närmare bestämt Trädrakens år som förknippas med utveckling, dock ofta långsam.
Trög ekonomi, ökad turism
Den kinesiska ekonomin har gått trögt sedan de hårda restriktionerna mot covid slopades. Intressant nog öppnar regeringen i Peking nu för ökad turism utifrån för att ge tillväxten lite mer luft under vingarna. De senaste månaderna har Kina slutit avtal om reciproka visumfria besök upp till 30 dagar med 23 länder.
Det gäller bland annat Frankrike, Tyskland, Italien, Thailand, Malaysia och Singapore. Samtliga är länder som får många besökare från Kina under nyårsveckan att döma av bokningarna. Tyvärr verkar Sverige få vänta lite på ett avtal om visumfria besök.
Men inte alla kinesiska medborgare har råd att resa utomlands. Det stora flertalet, miljoner och åter miljoner, besöker gärna släktens hemby eller turistar på hemmaplan.
Enda chansen träffa familjen
För närmare 200 miljoner migrantarbetare som arbetar långt från hembygden blir långhelgen kring nyåret extra betydelsefull. Det är deras enda möjlighet att vara med familjen som är kvar i byn. Det finns till exempel cirka 80 miljoner barn i byarna som har sina föräldrar långt borta resten av året.
Ganska många familjer i stad och land är oroliga för ekonomin. Häromdagen plockade Kommunistpartiets huvudorgan Folkets Dagblad bort en artikel på sin hemsida. Den hade legat där konstant sedan 2016 och trumpetade ut att Kina år 2024 skulle sälla sig till höginkomstländerna i världen. Men en sådan status verkar ju ändå dröja.
Missnöje på internet, ny börschef
Uppmärksamma nätskribenter reagerade med att lägga ut den bortplockade texten igen på internet och bifoga ironiska kommentarer i stil med “Äntligen har jag hittat något att glädja mig åt inför nyåret!”. Eller hårdare: “Bostadssektorn kollapsar, börsen kollapsar, men jag visste inte att inkomsterna tydligen stiger.”
I sista stund före helgen utnämnde partiet en omvittnat duktig tjänsteman, Wu Qing, till chef och övervakare för landets båda börser. De senaste veckorna har missnöjda småsparare vädrat sin ilska över börsraset. På två år har börserna tappat 60 procent av sitt värde.
En säker spådom är i alla fall att Kinas medborgare hoppas på mera luft under vingarna i år.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.