Svensk livsstil lockar
kineser till skånsk lada
Publicerad 2017-11-16
Svensk livsstil och måltidskultur har fått något av ett genombrott. Nu är Catharina Lindeberg Bernhardsson tillbaka i Kina igen – denna gång för att lära kineser ett svenskt sätt att duka kreativt till julen.
”Superkul,” säger hon. ”Jag tas emot som en rockstjärna. Precis så kände jag mig i Peking när jag var där förra året.” Denna gång är det Shanghai. I dag har hon tusentals hängivna beundrare i Kina. Hon blev upptäckt av redaktionschefen för Vogue China som sade upp sig för att gå i svenska mentorns fotspår.
AV AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
Catharina Lindeberg Bernhardsson håller en heldagskurs för proffs och två workshops i Shanghai. Deltagarna får denna gång lära sig att duka för julen och andra aktuella högtidligheter för oss svenskar som advent, Lucia, Nobel och nyår.
“Jag kommer också tala om vett och etikett vid matbordet”, säger hon. Detta att lära ut svensk livsstil ingår dessutom i det svenska kulturåret i Kina. Deltagarna i Shanghai arbetar antingen inom restaurang och hotell eller med blommor och livsstil. ”Det blev snabbt bestämt”, säger Catharina Lindeberg Bernhardsson.
I resväskan packade hon en luciakrona och snöspray. Allt annat i dekorationsväg skickade hon bilder på så att de kinesiska kursarrangörerna kunde hitta det lokalt.
Tidigare i höst kom en första grupp med kineser från Peking och Shanghai resande till henne där hon bor ute på landet i Skåne. De kom för att lära sig västerländsk dukning med kniv och gaffel, men också för att ta till sig svenskans uppfinningsrika sätt att använda vad som finns i naturen för att dekorera ett matbord. Sådant som mossa, blommor och blad har blivit hennes signum.
De tolv Sverigebesökarna var alltifrån välbärgade hemmafruar till professionella från hotellbranschen. De betalade gladeligt för kurspaketet som inkluderade flyg i business class och högklassiga hotell. Även Stockholm ingick.
Kalvar på grönbete
”De var som kalvar på grönbete när jag bad dem gå ut och plocka blommor, ris och mossa”, säger Catharina Lindeberg Bernhardsson och visar på naturen utanför den delvis inglasade trevåningsladan, när KinaNytt besöker henne. Även grannarnas stora odlingsfält och Skäldervikens vatten tillhör utsikten. De långväga kursdeltagarna fick också ta en tur ned till stranden för att se vad som går att använda som bordsdekorationer. De plockade hejvilt stenar och tång.
Catharina visar också en bild hon tog på en av deltagarna som just fått syn på grannens åker med svartkål. Grannarna förvarnas och många är generösa och låter kursdeltagarna se hur de bor.
I familjens stora lada håller hon sina kurser för kineser och andra när hon inte reser runt i Sverige och visar dukningar och håller föredrag. Hon dukar också för bröllop eller åt svenska kocklandslaget och är en av landets mest anlitade konsulter i dekoration och dukning.
”Det är status i Kina att kunna duka västerländskt med kniv och gaffel, men också gärna spännande och originellt”, berättar hon.
Bok på kinesiska
Hennes bok ”Dukning efter säsong” är översatt till kinesiska. Det är hennes kinesiska upptäckare som fixat det. Hon heter Zeng Yanbing och har själv gett ut två böcker i ämnet. Böckerna tillkom efter flera besök i Sverige hos den svenska läromästaren som hon följer tätt i spåren.
Bing, som Catharina kallar henne, har hela tiden försäkrat sig om att hennes mentor tycker att det hon gör är bra. ”Love is Dining Together” står det på omslaget till en av böckerna – det är modernt med en klatschig engelsk titel även om själva texten sedan är på kinesiska. Ytterligare en bok på kinesiska där både Catharina och Bing medverkar ska komma ut i början av nästa år.
I dag vill de som kan i medelklassen imponera genom att bjuda hem och visa inte bara hur tjusigt de bor utan också att de kan duka med kniv och gaffel och dekorera västerländskt.
Foto: Anna Aatola
En av höstens kursdeltagare var Jiang Xin, heminredare från Peking – i mitten på bilden ovan. Efter att ha varit hemma en tid och smält intrycken säger hon till KinaNytt: ”Jag hade faktiskt varit i Sverige en gång tidigare. Det är ett land som kombinerar traditionell och modern kultur. Naturen är så vacker. Jag är också imponerad av sommarhusen vi såg.”
Det som Jiang Xin gillade bäst med kursen i Skåne var att de kunde hitta alla dekorationer i kursledarens vackra och stora trädgård. ”Och när jag kom hem använde jag kvistar och löv till dukningen till en middag för att fira månfesten.”
Visa upp sitt hem
Luyi Xiao Nilsson i Malmö arbetar för Visit Sweden och skriver i kinesiska tidningar och på nätet om svensk livsstil för att locka fler kineser till Sverige.
Hon förklarar: ”Det är fortfarande vanligt att man bjuder vänner och affärsbekanta på restaurang i Kina. Men de som har fina lägenheter och villor vill visa upp hur de bor, att de har det fint och trevligt hemma. Det är också ett sätt att visa att vänskapen är lite speciell, att de är nära vänner.”
Samtidigt säger hon att en del kineser tycker om nordisk design, medan andra föredrar amerikansk eller japansk till exempel. ”Svensk och nordisk design ses som smakfull och lagom, inte för mycket, utan bara som god smak.”
Hon menar att många kineser i dag tycker om att det inte skriker att de har mycket pengar. ”De vill visa att de har god smak och ett gott liv”, säger hon.
”De som har råd och är välutbildade vill ha lite mer. De tänker mycket på livskvalitet, att allt ska vara det bästa. Inte bara det bästa i Kina utan de vill ha det bästa i världen”, framhåller Luyi Xiao Nilsson.
Hon pekar på Ikeas betydelse för att öka kunskapen om nordisk design. ”Det är inte billigast i Kina, till och med dyrt, tycker en del. Men Ikea ger inspiration. Många kineser har fått helt nya tankar och idéer, typ att ha en fåtölj på balkongen där de tidigare bara hängde tvätt. Eller att det kan vara mysigt att kunna sitta i köket”, säger Luyi Xiao Nilsson.
”Tidigare tänkte de flesta kineser att det bara skulle fungera hemma, nu vill man dessutom att det ska se bra ut och att ‘min stil’ visas.”
Det är också det intryck Catharina Lindeberg Bernhardsson fått.
Hur började allt detta med Kina för dig?
”Jo, en läkare från Peking som forskar i Lund såg min bok ’Dukning efter säsong’ i en av stans stora bokhandlar, köpte den och gav den som present till Bing i Peking. Hon var då redaktionschef för modemagasinet Vogue China. Hon mejlade mig och ville genast ha kontakt och samarbeta.”
Det var hösten 2014. Sedan dess har Bing, hennes assistent och fotografer varit här i Sverige sex gånger sedan våren 2015.
Vad hände när du var i Peking förra året?
”Varje morgon klockan sju kom en person till min jättesvit på 78:e våningen på China World Summit Wing för att sminka mig under en timme. Jag hade en assistent som kunde engelska som följde mig hela tiden.”
Det var halvdagskurser på 2,5 timmar med hälften Pekingbor och hälften från andra delar av Kina, alla mellan 20 och 40 år, hemmafruar och proffs. ”De ville aldrig sluta”, säger Catharina.
”Varje sekund följde ett filmteam vad jag gjorde. Vi besökte också en matmarknad. De tog bilder när jag pekade på frukter och grönsaker.” Det blev också en helsida i China Daily och ett reportage i Vogue China.
Ett tema för en dukning var att göra den till minne av en artist. När temat presenterades blev det närmast kortslutning hos deltagarna och arrangörerna blev oroliga att det inte skulle fungera. Men så småningom gick det att genomföra och det blev bra. Andra teman var 50-årsfest, bröllop och tebjudning.
Catharina Lindeberg Bernhardssons dukningar visades också i ett av stans gallerier i samband med hennes kinesiska boksläpp. Där fick hon syn på ett bord. Det var nästan overkligt. ”Det var ett bord vi har hemma i ladan gjort av mig och min man av drivved på Gotland. Det här bordet som Bing låtit göra var en exakt kopia av vårt, men tre gånger större.”
Catharina berättar att Bing skriver jättemycket på WeChat, ett socialt medium som 900 miljoner kineser använder. Där har hon också en webbutik som säljer porslin och andra skandinaviska produkter. Bing har dessutom framträtt på Ted Talks. Och det är alltså hon som tar initiativ till Sverigeresorna och Catharinas kurser i Kina.
Ibland kan Catharina tycka att det är lite jobbigt att allt hon gör kopieras.
Men hon konstaterar att hon själv levererar hela tiden med nya injektioner när det gäller dukning. Och Bing har förmågan att snabbt få ihop grupper som betalar.
”Utbytet med Kina och kineserna och kontakten med den kinesiska kulturen ger mig så mycket mer ”, säger Catharina. Hon tycker att hon blivit fantastiskt bemött i Kina. Där är det total service på allt. Särskild personal städar efter kurserna. I Sverige får hon själv plocka undan allt efter kursernas slut.
“Jag är också mycket stimulerad av att kunna jobba så otroligt bra med kineser, bättre än med svenskar”, säger Catharina Lindeberg Bernhardsson, som efter Shanghai ser fram emot att ta emot två olika grupper kineser i Skåne i vår.
Har du något tips hur vi kan dekorera årets julbord?
“Dekorera med högar av grönkål. Lägg bladen som en bordslöpare på mitten av bordet och placera ut små äpplen.”
Catharina Lindeberg Bernhardsson
Svensk specialist på dukning med hängivna supportrar i Kina.
Bor: I Skåne i ombyggd, inglasad lada ute på landet nära Torekov. I franska Alperna på vintern.
Familj: Maken Göran Bernhardsson, civilingenjör, uppfinnare och egen företagare inom ventilation. Tre vuxna döttrar. Brodern är känd för klädmärket J.Lindeberg.
Utbildning: Fil.kand i samhällskunskap i Lund, år 1979. Till florist i Belgien 1990, familjen bodde där 1989-97.
Karriär: Designer av barnkläder 1979-90, sålde Belgienbuketter och andra buketter i egen affär i Lidingö 1997 och började samtidigt med dukningsuppdrag.
Utmärkelser: Ingick i Stockholm Culinary Team som 2012 tog OS-guld i Culinary Olympics i Erfurt i Tyskland. Samma team tog guldmedalj i Matlagnings-VM 2010 i Luxenburg. Catharina Lindeberg Bernhardsson var den som svarade för dukningen.
Fick Svenska moderådets designpris för kollektionen Sagofén 1985.
Gett ut sex böcker: Catharina dukar (2005), Dukning efter säsong (2009) som är översatt till kinesiska, Kransar året runt (2010), Fixa festen (2011), Fixa grillen (2012) och Fixa Julen (2013).
Hobby: ”Detta med blommor! Är bra på att sätta ihop dem. Rosen är min favoritblomma.”
Fritiden: Kopplar av med träningspass i styrka och motion, spelar golf ”men är ingen golfare”. Utförsåkning i Alperna varje mars månad.
Mejladress: catharinadukar@gmail.com
Instagram: @catdukar
Hemsida www.catharinadukar.se
Exempel på dukningar finns att se på hemsidan och instagram.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.