Carrie Lam valets segrare
i polariserat Hongkong
Publicerad 2017-03-26
Som väntat blev det Carrie Lam som på söndagen utsågs till Hongkongs nya regeringschef, den första kvinnliga. Men det blir tufft att styra ett alltmer splittrat Hongkong, även om hon fick en stor majoritet av rösterna i valkommittén. Hon tillträder den 1 juli.
Analys av GÖRAN LEIJONHUFVUD
Carrie Lam fick 777 av de 1 194 rösterna i valkommittén. Den är sammansatt på ett sätt som garanterar full kontroll för de krafter som står nära centralmakten Kina.
Söndagens vinnare är också den kandidat som anses vara Pekings favorit. Hon har varit nummer två i Hongkongregeringen de senaste fem åren. Hon besegrade förre finansministern John Tsang trots att denne är överlägset mer populär bland Hongkongborna enligt opinionsmätningarna.
Typisk för majoriteten i valkommittén är Hongkongs ledande storföretagare Li Ka-shing. Han förklarade att i valet mellan en kandidat som har Hongkongbornas stöd och en kandidat som har Pekings stöd skulle han tveklöst välja det senare. Han hänvisade till hur viktigt Kina är för Hongkongs framtid.
De 326 medlemmar av valkommittén som röstade på John Tsang tillhör samtliga det så kallade pandemokratiska lägret, en samling partier med demokratisk värdegrund och en Pekingkritisk inställning. De var kategoriskt emot Carrie Lam.
Bakom kulisserna
Det demokratiska lägrets uppslutning bakom John Tsang kan ha gjort de kinesiska ledarna så misstänksamma att de i stället stöttade Carrie Lam – bakom kulisserna.
Frågan är om den nya regeringschefen, känd för sin kyla, ska kunna bryta isen med pandemokraterna som ändå har över en tredjedel av platserna i territoriets lagstiftande församling. Det betyder bland annat att de kan rösta ner förslag till förändringar i grundlagen.
Kraven på att demokratisera valsystemet har de senaste åren skapat djup splittring och Carrie Lam anklagas av de demokratiska grupperna för att ha förhalat en reform. Annars anses hon effektiv och kunnig.
Inkomstklyftor
Frustrationen hos många över bristen på framsteg ledde både till den så kallade paraplyrevolten 2014 och till krav från en del yngre Hongkongbor på ökad autonomi eller till och med självständighet från Kina.
En annan klyfta som den nya regeringschefen ställs inför är de växande stora inkomstskillnaderna. De innebär tillsammans med stigande redan skyhöga fastighetspriser att den yngre generationen har mycket svårt att skaffa en egen bostad.
Den 59-åriga Carrie Lam Cheng Yuet-ngor – som hennes fullständiga namn lyder – kommer att behöva använda alla sina erfarenheter från en 36-årig karriär på skiftande poster i Hongkongs förvaltning och regering. Samtidigt som hon ska tackla den politiska och ekonomiska polariseringen i staden måste hon hålla sig väl med centralmakten i Peking.
Copyright © 2024 Artikelförfattaren och Sweden-China Trade Council, Vid återgivning ska alltid källan anges. All rights reserved.