Sveriges nya ambassadör Helena Sångeland har just installerat sig i Peking. I sin första intervju sedan tillträdet säger hon till KinaNytt: ”En långvarig bilateral relation har sina toppar och dalar”. Men hon vill samtidigt framhålla bredden och djupet i dagens samarbete. ”Det finns en solid bas att bygga vidare på”, säger hon.
Helena Sångeland berättar också att just nu ökar antalet visumansökningar till Sverige kraftigt. Till svenska företag säger hon att de som behöver särskild hjälp att hitta rätt bland alla kinesiska myndigheter kan vända sig till ambassaden. Hon berättar också om ambassadens företagsfrukostar.
Av AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
På tisdag i nästa vecka överlämnar nya sändebudet sitt kreditivbrev till Kinas president Xi Jinping. Det blir andra gången hon träffar honom.
KinaNytt frågade Helena Sångeland vad det var som gjorde att hon sökte posten i Peking?
”Jag har över 13 års erfarenhet av att arbeta med frågor relaterade till Asien. Drygt åtta av dem har jag arbetat i Sydöstasien och därefter var jag chef för UD:s Asienenhet i fem år. Jag har länge intresserat mig för regionen i allmänhet och för Kina i synnerhet.”
Hon pekar på Kinas avgörande betydelse för regionen – och globalt. ”Och det är väl få platser i världen som har en så snabb utvecklings- och förändringstakt som Kina. Den känns ju högst relevant att följa.”
Helena Sångeland fick extremt kort tid att förbereda sig. I måndags var det tre veckor sedan hon lämnade Teheran och ambassadörsposten där. Så det var bara att byta ut studiematerialet för det iranska språket farsi mot det kinesiska.
Varit flera gånger i Kina
Hon har dock varit i Kina nio gånger tidigare, både i tjänsten och privat. Bland annat reste hon med i statsminister Stefan Löfvens delegation 2015 då de träffade både president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.
”Bilden av Sverige i Kina är övervägande positiv…”
Helena Sångeland kommer till Peking vid en tidpunkt då de bilaterala förbindelserna är sämre än på länge. Såhär svarar hon på frågan hur hon ser på den utmaningen:
“En långvarig bilateral relation har sina toppar och dalar men bredden och djupet i dagens samarbete imponerar. Vi har utbyte som omfattar allt från innovation och forskning till kultur. Med andra ord finns det en solid bas och ett ömsesidigt intresse av en bra relation att bygga vidare på. Jag noterar också att bilden av Sverige i Kina är övervägande positiv, vilket är ett stort plus.”
Hon hänvisar till ett 30-tal myndighetssamarbeten, bland annat om miljö och hållbar stadsutveckling, hållbart företagande (CSR), jordbruk, förvaltning, tullfrågor, administration, ombudsmannafrågor och revision. Dessutom för Sverige och Kina dialoger inom områden som CSR, energieffektivitet, trafiksäkerhet, innovation, bioenergi, hållbart skogsbruk, jordbruk och hälsovård.
Helena Sångeland berättar också att de kinesiska visumansökningarna till Sverige är på rekordhöga nivåer just nu, mer än dubbelt så många jämfört med samma tid i fjol.
En svensk medborgare sitter frihetsberövad i Kina sedan mer än tre år. Kan Du säga något om hur regeringen ser på detta? Har Du fått särskilda instruktioner i frågan?
”Jag är uppdaterad om ärendet. Regeringens arbete för Gui Minhai fortsätter med oförminskad styrka och linjen ligger fast; han måste släppas fri och kunna återförenas med sin dotter och sin familj. Alla mått och steg görs i nära samråd med UD.”
Ambassaden i Peking är bland de största som Sverige har med sina cirka 70 anställda, varav 24 utsända. Helena Sångeland kan luta sig mot de ledarskapsutbildningar som hon hunnit gå under sina 31 år i UD.
”Men i stort handlar det om att lära genom att göra. Jag har också nytta av mina erfarenheter som enhetschef på UD och som chef för två utlandsmyndigheter. Den i Teheran består faktiskt av en styrka på cirka 40 personer och 14 utsända”, säger hon.
Vad är Ditt budskap till svenska företag som finns på plats eller som kommer på besök? Vilket stöd kan ambassaden ge?
”Jag vill lyfta fram det breda och framgångsrika samarbetet mellan ambassaden, generalkonsulaten i Shanghai och Hongkong, Business Sweden och svenska handelskammaren i ett ’Team Sweden China’. Teamet är utformat för att befrämja svenskt näringsliv på den kinesiska marknaden. Fokus ligger på energi, skog, livsmedel, livsvetenskap och hälsa, transport och hållbart företagande.”
Ett lyckat exempel enligt Helena Sångeland är ambassadens och Business Swedens gemensamma hälsoplattform. Där får svenska företag tillfällen att möta provinsregeringar och berörda myndigheter runt om i landet.
Hon nämner också de regelbundna företagsfrukostar som ambassaden arrangerar. Senast var temat den nya lagen för utländska investeringar i Kina. Vid nästa frukost presenteras årets affärsklimatstudie i samarbete med Business Sweden och svenska handelskammaren.
Hjälpa företagen hitta rätt
När svenska företag behöver särskild hjälp i kontakter med kinesiska myndigheter kan ambassaden bistå. ”Ofta handlar det om att hitta rätt kinesisk myndighet och ingång till den. Förhoppningsvis kan företaget och den kinesiska myndigheten kommunicera direkt och lösa frågorna efter en första kontakt via ambassaden”, säger Helena Sångeland.
Hon betonar hur viktigt det är med ambassadens samarbete med Kommerskollegium med tanke på dagens utveckling i världshandeln.
”Det gäller att ha en aktiv dialog med Kina om former för att motverka handelshinder i båda riktningarna som marknadstillträde, affärsklimat med mera.”
Finns det någon särskild aspekt på de bilaterala relationerna som du gärna vill jobba med? Till exempel ekonomiskt, akademiskt, kulturellt eller sportsligt utbyte? Kan relationerna förbättras genom sådana utbyten?
”Svaret är givet – självklart är utbyten av godo och det bedriver vi på många fronter. Jag har inte kunnat sätta mig in i alla planer ännu. Men kan väl ändå nämna att jag ser fram emot att slå ett särskilt slag för Sverige som vintersportnation kommande år med tanke på vinter-OS i Peking 2022 och vår egen ansökan om vinter-OS för 2026.”
Den nya Pekingambassadören ser också fram emot att lära sig mer om AI och Big data där Kina ligger i framkant. ”Överhuvudtaget blir det intressant att följa den snabba förändringstakten.”
Vi får motsägelsefulla rapporter om miljöarbetet i Kina. De satsar stort på nya energikällor men talar till exempel samtidigt om att bygga ”hundratals” nya kolkraftverk. Någon kommentar?
”Utmaningarna på miljö- och klimatområdet är ju minst sagt enorma men så är också utvecklingsbehoven. Den internationella energimyndigheten IEA framhåller att möjligheten att nå målen i Parisavtalet beror i hög grad på hur Kina väljer att ta sig an utmaningarna på elmarknaden. Där pågår just nu en strukturell förändring med olika pilotprojekt runt om i landet”, svarar Helena Sångeland.
Hon tillägger att redan idag har Kina den största installerade kapaciteten av landbaserad vind- och solkraft. Skillnaden mellan olika provinser är dock stor.
”Vad jag förstår pågår ett intensivt arbete med att bland annat minska koldioxidutsläpp och satsa på grön logistik, förnyelsebar energi, återvinning, energieffektivering och minskad nedskräpning. Ansökningar för gröna patent ökar snabbt. Sedan är frågan hur långt detta bär. Men utan tvekan tar Kina tar dessa utmaningar på stort allvar.”
Helena Sångeland noterar också att gatubilden i Peking är mycket grönare än vid tidigare besök.
Helena Sångeland
Sveriges nya ambassadör i Kina.
Ålder: 57 år.
Född och uppväxt i Göteborg. Andra generationen invandrare från Finland. Hennes föräldrar översatte efternamnet till svenska: Sångeland.
Familj: Kvar i Sverige. Maken Patrick Orhammar, arkitekt. Två vuxna söner.
Utbildning: Civilekonomexamen 1988, Handelshögskolan i Göteborg. Har studerat statskunskap och tyska vid Göteborgs universitet. Talar sex språk: svenska, engelska, finska, tyska, italienska och franska. Säger att hon med
begränsad framgång har studerat såväl vietnamesiska, bahasa Malaysia som farsi.
Karriär: Varit chef för UD:s Asien- och Oceanienenhet, ambassadör i Malaysia och Iran. Tidigare tjänstgjort bland annat vid ambassaderna i Hanoi, Helsingfors och Rom.
På fritiden: Allätare av musik, lyssnar gärna på franska Radio FIP som blandar genrer och musik från hela världen. Konstintresserad, särskilt William Turners havsmotiv, impressionisterna och modern konst.
“Ser alltid fram emot att laga mat och umgås med familj och vänner i vårt sommarhus i Stockholms skärgård. Fritiden i Peking kommer närmast att handla om att komma igång med konditions- och styrketräning igen.”
Läser just nu: Karin Bojs Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren. ”Visar vilken salig blandning vi utgör. Aktuellt i dagens debatt om vem som hör hemma var.”
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company