En ny och ännu mer kontrollerad vardag tar form i Kina för de enskilda medborgarna och för företagen. Några veckor efter nationella folkkongressen, ett halvår efter höstens partikongress, ökar kommunistpartiet sin närvaro överallt. Nu ser vi alltfler konkreta exempel.
Partiets utsända lägger sig i företagens strategiska beslut allt oftare och alltmer öppet, även hos de utländska. Samtidigt börjar ledarna bygga ett heltäckande system där medborgarna får poäng för goda gärningar och avdrag för dåliga. Poängen är tänkt att påverka deras framtid.
ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Ända sedan kinesisk-utländska samföretag tog sina första stapplande steg på 1980-talet har det funnits partikommittéer inom bolagen. De har ofta agerat mera som fackklubbar med en del sociala aktiviteter för de kinesiska anställda.
Nu är det nya tag. Kommunistpartiet går fram på bred front och propsar på ökat inflytande i företagen. Det gäller i första hand samföretagen mellan utländska och kinesiska partner, men även enstaka helägda utländska bolag har fått påhälsning. De kinesiska företagen möter också partiets ökade krav på insyn, både de statliga och privata.
Visst har partiets representanter tidigare kunnat komma med informella ”råd” till en utländsk vd. Men i dag möter många företagsledare krav på att de ska förbinda sig att först gå till partiet när de har nya planer eller ska fatta strategiska beslut. Det ska till och med skrivas in i bolagsordningarna.
Stor europeisk oro
När det kom in fler liknande rapporter reagerade Europeiska handelskammaren i Kina ”med stor oro”. Kammaren förklarade: ”Det är ett betydelsefullt avsteg från det juridiska ramverk för samföretag som förhandlats fram och som fungerat framgångsrikt för dem under årtionden.”
“Partiet och regeringen går igenom storföretagen, både de privata och de statliga, och uppmanar många att dra ner på sina utländska innehav.”
Ett annat exempel på partiets nya offensiv är att amerikanska motortillverkaren Cummins nyligen fick blankt nej till sitt val av chef för ett samföretag i Kina, rapporterar New York Times. Cummins samarbetar med lastbilsfabriken Dongfeng i Wuhan. Partiet verkar ha varit särskilt aktivt med att etablera sig kraftfullt i Dongfengs olika samföretag, som bland andra omfattar Honda, Peugeot Citroën och AB Volvo. Detta enligt en artikel redan för ett drygt år sedan från nyhetsbyrån Nya Kina.
En orsak till att partiet också skärper övervakningen av de inhemska storföretagen är att ledningen vill få ett grepp om hur dessa investerar utomlands. Vissa har skenat iväg med lånade pengar och hejdas nu i sin framfart. Partiet och regeringen går igenom storföretagen, både de privata och de statliga, och uppmanar många att dra ner på sina utländska innehav. Att styra upp den skenande kreditmarknaden och kapitalflykten är högsta prioritet i år.
Därför ställdes Wu Xiaohui, ägare till Anbang, ett av landets största försäkringsbolag, inför rätta nyligen. Han är åtalad för att han skaffat bolaget ett rörelsekapital på över 10 miljarder USA-dollar på olagliga vägar. Han hade också personligen förskingrat 1,6 miljarder USA-dollar.
Köpte Waldorf Astoria
Hans mest uppmärksammade investering är köpet av Hotel Waldorf Astoria i New York. Regeringen har tagit över försäkringsbolaget för att trygga försäkringstagarna.
Att Wu Xiaohui och andra högtflygande affärsmän nu grips och ställs inför rätta – trots ofta goda kontakter i ledarskiktet – visar hur allvarligt partitoppen ser på att det läcker kapital åt olika håll. Och ingen av dessa bolagschefer gick säker trots att de var baserade utanför Kina.
Ett exempel på det är Xiao Jianhua, ägare av finansgruppen Tomorrow. Han var baserad i Hongkong, men försvann i januari i fjol under mystiska omständigheter. Han väntas snart ställas inför rätta.
”De som vi kan lita på kan röra sig fritt under himlen, men det blir svårt för de misskrediterade att ta ett enda steg”
Magnaterna kallas ”stora krokodiler”. De motsvarar oligarkerna i Ryssland och har skapat sina stora förmögenheter och företag i en gråzon under övergången till marknadsekonomi.
Även vardagslivet övervakas
Det är inte bara företagen och magnaterna som blir alltmer kontrollerade. Även de enskilda medborgarna ska bli mer övervakade i många av vardagslivets aspekter. Ledningen säger att det gäller att öka stabiliteten i samhället i stort, särskilt inom ekonomin där många människor kunnat ta lån alltför lättvindigt.
Partiet har satt upp målet att till 202o ska ett ”socialt kreditsystem” rullas ut. För att kontrollera att människor sköter sin privatekonomi ska myndigheterna bland annat samla in all information från betaltjänster på internet. De som sköter sig får belöningar i form av nedsatta energipriser för bostaden eller förmånliga banklån. De som slarvar med sin ekonomi kan förstås få svårt att få låna, men även till exempel nekas att köpa tåg- eller flygbiljetter. Deras chans till utbildning och tillgång till olika samhällstjänster kan också påverkas.
”De som vi kan lita på kan röra sig fritt under himlen, men det blir svårt för de misskrediterade att ta ett enda steg”, förklarade regeringen när planerna presenterades.
Poängsystem prövas
Regeringen prövar nu ett poängsystem i ett trettiotal städer över hela landet, bland annat i Rongcheng i provinsen Shandong. Där straffas du med fem poäng minus för en trafikförseelse. Men om du har en välskött rörelse eller gör ett hjältemodigt ingripande kan du få 30 pluspoäng.
“Under folkrepublikens tid sedan 1949 har partiet alltid haft metoder för att övervaka individerna i vardagen, även om de har varierat från hårda till mjuka beroende på det politiska klimatet högst upp.”
Andra sätt att tjäna social kredit är att skänka till välgörenhet eller att jobba som frivillig i något av stadens projekt. En av de positiva effekterna i Rongcheng är att bilister numera stannar och släpper förbi fotgängare vid övergångsställen – något man ytterst sällan ser hända i andra städer.
En del rapporter har överdrivit hur stor förändring det sociala kreditsystemet egentligen innebär. Under folkrepublikens tid sedan 1949 har partiet alltid haft metoder för att övervaka individerna i vardagen, även om de har varierat från hårda till mjuka beroende på det politiska klimatet högst upp. Nu går Kina in i en strängare period igen.
En del kommentatorer pekar på den långa traditionen av social kontroll som började under Songdynastin på 1000-talet. Systemet innebar att grupper på mellan fem och tjugofem hushåll var ansvariga inför varandra och myndigheterna.
Mera högteknologiskt
I dag har makthavarna andra mera högteknologiska sätt att kontrollera medborgarna. Det kan vara att samla massvis med information om vad de köper på e-handelssajterna och hur de uppträder på sociala medier.
Det kan också vara avancerade övervakningskameror som kan känna igen enskilda ansikten. I början av april rapporterade polisen i staden Nanchang i sydvästra Kina att de gripit en efterspanad ekonomisk brottsling vid namn Ao. Polisens övervakningskameror hade känt igen honom i en folkmassa på 50 000 personer under en popkonsert med sångaren Jacky Cheung från Hongkong.
Den gripne trodde han skulle vara säker i en så stor folksamling, sade polisen. Men icke.
Svenska och andra nordeuropeiska företag i Kina ser mer positivt på framtiden än för ett halvår sedan. Det framgår av senaste China Financial Index från SEB. Detta trots att kommunistpartiet på sistone börjat skärpa sin övervakning av de utländska företagen.
Det som företagen i enkäten verkar gilla är den kinesiska regeringens ingrepp för att komma åt de så kallade skuggbankerna och begränsa långivningen. Det ökar förtroendet för att Kina ska kunna hantera en eventuell kris på marknaden och det bidrar till en mer stabil och förutsägbar affärsmiljö, konstaterar rapporten.
AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
I vårens enkät placerade företagen China Financial Indexpå 62,2. Det är upp från 61,9 i september 2017 och 61,6 för ett år sedan.
Räknar med fler order
Fyra av fem företag räknar med att orderingången ska öka – antingen något eller till och med mycket. De tar intryck av Kinas tillväxt som fortfarande är hög globalt sett. Hälften planerar nya investeringar.
Däremot minskar antalet som tror på ökad vinst till hälften av de 50 deltagande företagen denna gång. De flesta bolagen i enkäten hör till tillverkningsindustrin och de möter stigande råvarupriser. Några pekar också på tuffare konkurrens.
För ett år sedan bedömde tre av fyra företag att den kinesiska yuanen skulle falla mot USA-dollarn. Denna gång tror bara en av fyra att detta ska hända inom det närmaste halvåret.
SEB sammanfattar att det inte är någon omvälvande förändring i affärsklimatet, men bolagen har blivit något mer optimistiska om Kina. Företagens investeringar ökar något jämfört med förra översikten, vilket tyder på att de stärkts i sin tro på att Kinas ekonomi ska fortsätta att växa.
Bakgrund:
SEB:s China Financial Indexstartade 2007. Ett värde på 50 motsvarar en neutral bedömning, alltså varken positiv eller negativ. Fyra faktorer ingår: orderingång, vinstförväntningar, investeringsplaner och anställningsplaner.
Denna gång ingår vd:ar och finanschefer vid 50 dotterbolag till större svenska, finländska, norska, tyska och schweiziska bolag i enkäten. Alla är kunder hos SEB.
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company