Kinas nationella folkkongress valde på måndagen en ny centralbankschef, Yi Gang. Han utlovade omedelbart en serie nya marknadsekonomiska och finansiella öppningar de närmaste veckorna. Tillsammans med den nye vice premiärministern Liu He bildar Yi Gang en ekonomisk toppduo med gedigna utbildningar vid amerikanska universitet.
Liu He är redan informellt känd som president Xi Jinpings närmaste ekonomiske rådgivare. Nu får han också en formell position i regeringen och väntas ta över mycket av ansvaret för ekonomin från premiärminister Li Keqiang.
ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Den 60-årige Yi Gang är redan väl inskolad som vice centralbankschef under den mångårige chefen Zhou Xiaochuan. Han är redan en välkänd profil vid internationella finansmöten. Dessutom talar han flytande engelska och har en doktorsgrad i ekonomi från University of Illinois.
Liu He och Yi Gang är de första med långa akademiska erfarenheter utomlands som fått toppjobb inom regeringen.
Den 66-årige Liu He var en av stjärnattraktionerna vid Världsekonomiskt forum i Davos i januari. Där utlovade han reformer i den kinesiska ekonomin ”som kommer att överskrida omvärldens förväntningar”.
Sådana löften tas numera emot med en nypa salt av exempelvis europeiska och amerikanska handelskamrarna. De tycker att tillgången till den kinesiska marknaden många gånger har blivit svårare.
Fortsatt reformvilja
Men uppenbarligen finns ändå en fortsatt reformvilja bland krafterna i president Xi Jinpings omgivning. Även valet av Wang Qishan till vice president kan sägas bekräfta en sådan inriktning. Här har vi att göra med en person som från posten som chef för statliga China Construction Bank på 1990-talet blev känd som en finansiell problemlösare, trots att han satt på andra poster inom kommunistpartiet. Många svenska företagsledare och bankmän har träffat honom.
Med hårda nypor har Wang Qishan lett den omfattande kampanjen mot korruptionen som Xi Jinping dragit igång. Han är känd som viljestark, effektiv och kunnig, men som 69-åring föll han för åldersstrecket när kommunistpartiet utsåg nya ledare på sin kongress i fjol.
Nu gör han en väntad comeback eftersom Xi Jinping redan satt sig över de senaste årtiondenas praxis att inte välja ledare som blir över 70 år under mandatperioden. Tidigare under årets folkkongress såg Xi Jinping till att slopa regeln om att presidenten och vice presidenten inte fick sitta mer än två femårsperioder.
Som vice president väntas Wang Qishan få ett ansvar inom utrikespolitiken och kanske allra närmast i det hotande handelskriget med USA. Han kan även få en roll när det gäller Xi Jinpings globala satsning på infrastruktur över hela världen, alltså de så kallade nya sidenvägarna –ett megaprojekt som också är känt som One Road One Belt (OBOR) eller Belt and Road Initiative (BRI).
Kontinuitet och stabilitet
Presidenten kan alltså behålla sin nära vapendragare Wang Qishan trots att han saknar högre poster inom partiet. Överhuvudtaget är temat för de senaste dagarnas utnämningar kontinuitet och stabilitet.
Samtidigt är det formidabla utmaningar som ledarna inom ekonomi och finans står inför. Det handlar om en omställning till en lägre men stabil tillväxt, men även om akuta problem med skuldsättning och gråzoner i finanssektorn. På längre sikt finns strukturella problem med växande ekonomiska klyftor, en åldrande befolkning och lägre födelsetal som ger ett alltför litet tillskott i de arbetsföra åldrarna.
Nationella folkkongressen, som är Kinas motsvarighet till ett parlament, avslutar sin årliga två veckors session i morgon tisdag.
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company