Den kinesiska partikongressen samlas den 18 oktober. Sent på torsdagskvällen kom beskedet om kommunistpartiets viktigaste möte på fem år. Räkna med att kongressen dominerar även all annan verksamhet i höst. Den påverkar även utländska kontakter och företag.
Det blir en tröghet i hela systemet, skärpt säkerhet och kontroll. Det kan även bli krångligare med visum tills allt gradvis blir mera normalt efter kongressen.
ANALYS AV GÖRAN LEIJONHUFVUD, goran.leijonhufvud@gmail.com
Att den allra högsta ledningen nu spikat ett startdatum för partikongressen tyder på att de viktigaste förberedelserna är klara. Allra viktigast är vilka som ska bilda den allra innersta maktkärnan, nämligen politbyråns ständiga utskott.
Detta utskott har hittills varierat mellan fem och nio medlemmar. Men något definitivt besked om hur många och vilka det blir får vi inte veta förrän på kongressens sista dag.
President Xi Jinping vill rensa så att hans egna män – för det brukar bara vara just män – dominerar närmast totalt. Under sina fem år som partiledare har han steg för steg placerat sina anhängare på nyckelposter inom partiet, statsapparaten och försvarsmakten.
Xi Jinping har skaffat sig ett starkare grepp om makten än vad någon av hans företrädare haft de senaste drygt 20 åren. Han har drastiskt skärpt kontrollen över medierna, civilsamhället och oliktänkande.
Han har bland annat använt sin kampanj mot korruptionen – en populär åtgärd i breda folklager – som ett verktyg för att komma åt sina politiska motståndare.
En intressant fråga på kongressen blir om han vågar gå vidare med de planer som har antytts om att han skulle söka en tredje period som partichef. Därmed skulle han sätta sig över den informella regel som partiet tillämpat sedan diktatorn Mao Zedongs död 1976, nämligen att ingen ska sitta i ständiga utskottet mer än två femårsperioder.
En del av hans anhängare har försiktigt börjat prata om att det är speciella tider som råder och därför behöver landet särskilda arrangemang för en särskilt stark ledare.
Partichefens medarbetare har byggt upp något av en personkult med hyllningar som ibland närmat sig kulten av Mao Zedong under den så kallade kulturrevolutionen 1966-76. En av Xi Jinpings närmaste män, Cai Qi, sade nyligen:
”Alla tjänstemän måste dyrka samlingen med Xi Jinpings tal som den viktigaste boken på sina skrivbord, den viktigaste referensen och den viktigaste källan till slagord.”
Xi Jinping utnämndes i fjol av partiets centralkommitté officiellt som ”kärnan” i ledarskapet. På sistone har partipressen börjat kalla honom ”den store ledaren” och antytt att hans ”tänkande” ska skrivas in i partistadgan på nivå med marxismen-leninismen, Mao Zedongs tänkande och Deng Xiaopings teorier.
I torsdagens kommuniké var den typen av ordval mera dämpat och betydelsen av att följa ”particentralen” betonades lika mycket som den enskilda ledarens vikt. En del analytiker ser detta som ett tecken på ett visst motstånd mot Xi Jinpings mest långtgående maktambitioner.
Partikongressen brukar vara i tio dagar och väntas vara avklarad i god tid före USA-presidenten Donald Trumps väntade besök senare på hösten.
Kongressen väntas fortsätta att stärka partiets närvaro och inflytande i näringslivet, inom akademin och på internet.
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company