Helena Storms engagemang för att främja Sverige och svenska företag lyser igenom. Nästan vilka frågor jag än ställer, så kommer Sveriges generalkonsul i Hongkong in på det temat. Hon tycker också att jobbet och staden har överträffat hennes förväntningar: ”Hongkong är en otroligt dynamisk stad både professionellt och privat.”
Av AGNETA ENGQVIST, agneta.engqvist@gmail.com
Hon har aldrig tidigare arbetat i Östasien, men hon var klar över att den ekonomiska tillväxten kommer att ske i Asien framför allt.
”Att förstå Asien och Kina blir ännu viktigare i framtiden, så när möjligheten att söka uppdraget som generalkonsul i Hongkong kom, var valet inte svårt.”, berättar Helena Storm för KinaNytt.
Hon konstaterar som sagt att fokus för generalkonsulatets arbete är att främja Sverige, svenska företag och svenska värden. Men det ingår också att bistå svenskarna i Hongkong med konsulära frågor såsom pass eller vid andra situationer när svenska medborgare behöver hjälp, till exempel vid ett frihetsberövande.
”Mitt mål när jag kom hit var att stärka Sveriges avtryck i Hongkong och lyfta fram svenska varor och tjänster som de förstklassiga produkter de faktiskt är.”
Stort firande på nationaldagen
Då känns det bra för Helena Storm att höra när officiella företrädare för Hongkong tycker att det verkar som om Sverige ökat sin satsning.
”Bland annat tog jag i fjol initiativ till att för första gången på över tio år ordna ett nationaldagsfirande i Hongkong i generalkonsulatets regi. Hedersgäst var justitieminister Rimsky Yuen som höll ett tal om Sverige som innovationsland och som intressant samarbetspartner för Hongkong.”
Totalt deltog drygt 300 personer som representerade såväl svenska företag som det officiella Hongkong.
Helena Storm har också hållit fram svenska lösningar inom till exempel hållbar stadsutveckling, finansmarknad och äldrevård. Men det kan även handla om viktiga svenska värden som allas lika rättigheter och yttrandefrihet.
”Jag har bland annat gjort en livesändning från Facebooks kontor i Hongkong för att belysa vikten av yttrande- och pressfrihet med anledning av att den svenska tryckfrihetsförordningen fyllde 250 år i fjol”, berättar generalkonsuln.
Ett lagarbete
Hon betonar att generalkonsulatet inte är ensamt om att vilja stärka Sverigebilden i Hongkong. ”Det är ett lagarbete vi gör i Team Sweden tillsammans med svenska handelskammaren och Business Sweden. Tillsammans blir vi starkare.”
Gemensamt med Business Sweden har konsulatet genomfört tre företagsdelegationsresor från Sverige till Hongkong inom Smart City. Den första fokuserade på hållbar stadsutveckling, den andra på civil säkerhet och ICT (information and communication technology), och den tredje på smart hälso- och äldrevård.
I år planeras en ”Sweden Innovation Summit” i samband med nationaldagen för att framhålla hur Sverige blivit ett av världens mest innovativa länder.
”Vi hoppas även att genomföra en årligt återkommande ’sverigevecka’ i början av december. Om allt går i lås kommer den att invigas av en ovanlig delegationsledare – mer kan jag inte säga just nu.”
Flera ministerbesök i sikte
Två svenska ministerbesök är planerade för första halvåret, dels i maj i samband med Hofex, en av Asiens största livsmedelsmässor, dels i juni i samband med en företagsresa på hög nivå till Kina med Team Sweden. Ytterligare ett par ministrar kan komma under andra halvåret, antyder generalkonsuln.
På en fråga om hon upptäckt något viktigt om Hongkong som hon inte kände till tidigare, svarar Helena Storm:
”Det mest överraskande för mig är integrationen, inte bara ekonomiskt men också fysiskt, mellan Hongkong och provinsen Guangdong – en av Kinas mest dynamiska regioner med mer än 100 miljoner invånare.”
Hon pekar på den planerade 42 kilometer långa bron mellan Hongkong och Zhuhai/Macao som var tänkt att öppna senare i år, men är försenad. Andra exempel är expresståget mellan Hongkong och Kanton (Guangzhou) som kortar resan till enbart 48 minuter på 2020-talet, och länken mellan Shenzhens och Hongkongs börser som lanserades förra året.
20 år under Peking
Den 1 juli är det 20 år sedan Kina återtog Hongkong. Så här värderar Helena Storm utvecklingen sedan 1997:
”Hongkong är en global stad, och med sin exportorienterade ekonomi är staden särskilt känslig för utvecklingen i regionen och i världen. Men samtidigt som Hongkong drabbades hårt av Asiens finansiella kris år 1997, sars-pandemin 2003 och den globala finanskrisen 2008, blev närheten till Kina en tydlig fördel för fortsatt ekonomisk framgång.”
Oron och osäkerheten bland många Hongkongkineser inför överlämningen var delvis ogrundad, anser Helena Storm. Hon påminner om att Hongkong fortfarande är en ”ekonomisk och finansiell oas” med en minikonstitution som ska garantera de grundläggande fri- och rättigheterna samt respekten för rättsstatens principer som bidragit till stadens unika ställning i Kina inom ramen för principen om ”ett land – två system”.
Oro bland Hongkongborna
”Med allt detta sagt är det också påtagligt att oron växer inför den politiska utvecklingen och Hongkongs framtid i ett nytt Kina.”
Helena Storm ger exempel på frågor som ofta återkommer i hennes samtal med vanliga Hongkongbor, frågor som kanske även är ett tecken på att staden, från att ha varit en ekonomisk metropol, nu också mer och mer har blivit ett politiskt laboratorium:
”Vad är Hongkongs egen identitet? Får staden behålla sin särskilda status? Hur pass mycket inflytande har och kommer Kina ha i Hongkong? Kan man hoppas på en fortsatt demokratisering och politisk reformprocess?”
Ni är tre kvinnor som är de högsta cheferna utskickade av UD till Kina, har Du några tankar kring det?
”Jag tycker det är positivt, jag utgår från att det var de mest kompetenta kandidaterna för jobben som utnämndes. Att det nu råkat blir tre kvinnor är kanske mer en slump. Men det kanske visar att kvinnor inte i lika hög utsträckning som i andra länder stöter på glastak”, säger Helena Storm.
”I Sverige strävar vi efter att utnyttja rätt kompetens på rätt plats i rätt tid. Regeringens feministiska utrikespolitik är ett verktyg i detta arbete.”
Det bästa med arbetet som generalkonsul i Hongkong tycker hon är att ingen dag är den andra lik. ”Min arbetsdag är otroligt varierande och min roll ger mig unika möjligheter att träffa människor alltifrån svenska företagschefer i regionen till musiker, konstnärer, akademiker och andra på besök.”
Hon träffar även chefer från stora företag i Hongkong såsom tunnelbanebolaget MTR och flygbolaget Cathay Pacific.
För Helena Storm är Hongkong dessutom en utmärkt utkikspunkt för att bättre förstå dynamiken i hela regionen. Hon tycker att metropolen har en enorm kunskapsbank både geopolitiskt och geoekonomiskt. ”Det är en fantastisk förmån att få ta del av.”
Hon har egentligen bara ett problem med Hongkong. Som mamma till tvillingar har hon konstaterat att staden inte är byggd för tvillingvagnar.
Sveriges generalkonsul i Hongkong och Macao.
Ålder: 40 år.
Bor i Hongkong: I lägenhet på Mid-Levels.
Familj: Tvillingarna Alizé och Victor på 3 år och maken Samuel – fransk IT-ingenjör med litteratur som största passion.
Studier: Pol. mag. från Sciences-Po i Paris 2002, jur.kand. Uppsala universitet 2003.
Karriär: Nordiska aktionsgruppen mot människohandel 2004-2006, UDs diplomatprogram 2006-2007, ambassaden i Ankara 2007-2011, kanslichef hos handelsministern 2011-2014, generalkonsul i Hongkong och Macao från hösten 2015.
Språk: “Flytande i svenska, engelska, franska och turkiska, klarar mig på spanska.”
Hobbies: “Att brodera och göra egna smycken. Att få pyssla med något och använda händerna ger mig både avkoppling och inspiration. Vi är dessutom en familj som uppskattar sällskapsspel.”
Fritiden i Hongkong: “Umgås med familjen, resa och upptäcka regionen.”
Favoritrestaurang i Hongkong: “The Pawn – ett bra lunchställe där man kan sitta ute mitt i Wanchai.”
Mejladress: helena.storm@gov.se
Sju anställda varav två utsända från Sverige och fem lokalanställda. Dessutom alltid en eller två praktikanter. I princip har samma personalstyrka gällt i flera årtionden.
Cirka 2 000 svenskar finns i Hongkong.
Generalkonsulatet ordnar evenemang där svenskar kan delta, ofta tillsammans med andra aktörer som handelskammaren, Swea eller svenska kyrkan. Förra året ordnade konsulatet till exempel rekordstort luciafirande med uppåt 500 personer i Hongkongs största katedral.
Helena Storm uppmanar alla svenskar i Hongkong att registrera sig på generalkonsulatet. Erfarenheter från evakuering har visat på svårigheterna att annars hjälpa svenskar om en olycka eller katastrof inträffar.
Generalkonsuln uppmanar också alla att följa konsulatet på facebook och twitter. Ambitionen för kommunikation via sociala medier är höjd. För just detta ändamål är en person nyanställd på konsulatet för att på heltid ägna sig åt främjandeprojekt och offentlig diplomati – fortfarande inom ramen för sju anställda.
Hemsida: Generalkonsulatet i Hongkong.
Unlocking possibilities, forging partnerships. Your bridge to thriving Swedish-Chinese trade relations.
Sweden China Trade Council
Box 5501
SE -114 85 Stockholm
SWEDEN
© 2025 All Rights Reserved. Powered by Lembke & Company