Vad innebär CBAM för dig som importör? Digitalt seminarium

Foto: wutwhanfoto/iStockphoto

EU:s nya klimatregelverk Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM, började gälla redan för ett år sedan, men nu skärps rapporteringskraven på företagen och 2026 kommer avgifter börja tas ut. Det finns en risk att företag som inte följer regelverket kan få böter och även få sina varor stoppade av tullen.

Därför har vi bett Henrik Isakson, handelspolitisk expert, hos Svenskt Näringsliv att hjälpa oss reda ut begreppen och vad importerande företag ska tänka på i sin rapportering. Henrik kommer också ge en bakgrund till regelverket och vad som förväntas ske under de närmaste åren. Vem ansvarar för vad i rapporteringen och vilka blir konsekvenserna när CBAM införs på bredare front?

CBAM kallas ofta EU:s klimattullar, men är inte några tullar i egentlig bemärkelse utan ett sätt att jämna ut villkoren mellan Europa och andra länder och går i korthet ut på att företag i Europa som vill importera vissa varor får betala samma avgift som om samma vara hade varit producerad inom EU.

Henrik Isakson är policyansvarig för handelspolitik på Svenskt Näringsliv. Hans ansvarsområde täcker all handel med länder utanför EU:s inre marknad. I dagens värld, där säkerhetspolitik och hållbarhetsfrågor ofta har större betydelse för företagen än traditionella handelspolitiska frågor, fokuserar Henrik även mycket på dessa. Innan Henrik kom till Svenskt Näringsliv jobbade han på Kommerskollegium och han har även jobbat på EU-kommissionens handelsdirektorat.

Var: Digitalt seminarium

När: Fredagen den 13 december 2024 kl 10:00 – 11:00 CET. Länk skickas ut till anmälda deltagare dagen före eventet.

Kostnadsfritt för medlemmar i SCTC. Icke-medlemmar SEK200 plus moms som faktureras i efterhand.

Secure your place

Register Now

Bookings are closed for this event.